- Reklama -

Cože?! Henderson do Síně slávy? A co Reichel se Svobodou? ptá se kanadský novinář

- Reklama -

Fanda NHLPaul Henderson svým gólem rozhodl tzv. Summit Series v roce 1972. Byla to první příležitost, kdy se spolu utkaly dva hokejové světy. V osmi dechberoucích utkáních měli ke konci našlápnuto k překvapivému vítězství hokejisté Sovětského svazu. O vítězství Kanady ale 34 vteřin před koncem rozhodl tehdejší hráč Maple Leafs. Kanadský parlament nedávno jednomyslně odsouhlasil, aby byl vytvořen tlak na Hokejovou síň slávy k jeho zařazení mezi legendy této hry.
V roce 1971 si sovětský novinář Boris Fedosov ve svém článku postěžoval, že evropští soupeři nejsou pro hráče z jeho země dostatečnými protivníky. Mířil výše – na přímé měření sil s profesionály z NHL. Jeho myšlenky se chytil sekretář kanadského zastupitelství Gary Smith. Během pražského mistrovství 1972 se obě mocnosti dohodly na sérii osmi zápasů (čtyři za velkou louží, čtyři v Evropě), která měla osvětlit, kdo z tehdejších politických bloků má lepší hokejisty. Summit Series dostala zelenou.
Rozhodující gól
Síly se zdály být rovnoměrné, vše mířilo k mimořádnému vyvrcholení v posledním zápase hraném v moskevských Lužnikách. Oba týmy před ním měly na svém kontě tři vítězství a jednu remízu. Na skóre byl mírně ve vedení Sovětský svaz 27:25. Podle údajů seděl před televizní obrazovkou s přenosem rozhodujícího zápasu každý třetí Kanaďan.

Sověti šli do třetí třetiny s dvoubrankovým vedením, které však kanadský výběr stáhl. Poslední tečku pak hráčům z Východního bloku uštědřil Paul Henderson 34 vteřin před koncem. Kanada urvala vítězství v poměru 6:5 a připsala si čtvrtou výhru. Mohli si tak říkat králové světového hokeje.
A co Nagano? 
Dlouhé roky se v zámoří vede debata, zda by Paul Henderson měl za svůj nejslavnější okamžik získat čestné místo v Síni slávy. Mezinárodní hokejová federace jej do svého výběru legend zařadila, ta v Torontu se upejpá a brání se odkazováním na jeho statistiky v nejprestižnější hokejové lize světa.



Ty totiž neodpovídají typickému členovi. Henderson odehrál v NHL 707 utkání a získal v nich 477 bodů (236+241). Respektovaný zámořský hokejový novinář Ken Campbell z The Hockey News je zásadně proti tomu, aby byl střelec „gólu století“ do Síně slávy uveden. „Nic ohledně jeho kariéry NHL neumožňuje o něm přemýšlet jako o členu Síně slávy. Takže jsme ponecháni pouze u jeho příspěvku na Summit Series,“ napsal ve svém článku.
Pokud by nyní měla zámořská Síň začít zohledňovat úspěchy na mezinárodním poli, měli by do ní podle něj patřit i například Mike Eruzione (střelec vítězné branky z Lake Placid 1980) a Robert Reichel nebo Petr Svoboda.
„Hendersonův průměr bodu na zápas v zámořské lize činil 0,67. Reichel, který proměnil rozhodující nájezd v semifinále turnaje v Naganu, měl bodový průměr v NHL 0,75. Navíc je jedním z nejlepších reprezentantů v historii České republiky,“ dovolává se stejného metru kanadský novinář.

Campbell do svého výčtu přidal i střelce zlatého gólu ze stejného turnaje Petra Svobodu. „Byl spolehlivým zadákem po 16 sezon v NHL. Na rozdíl od Reichela a Hendersona navíc získal v roce 1986 Stanley Cup s Montrealem,“ přemítá žurnalista. „Ano, Summit Series byly mimořádné. Byla to ale mimořádnější událost než první olympijské hry, kterých se zúčastnili ti nejlepší profesionálové?“
Jak je váš pohled? Měla by Síň slávy v Torontu přijímat do svých řad hráče, kteří v kanadskoamerické soutěži nezažili tak zářné kariéry, ale o to víc si to vynahradili na mezinárodním poli?

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -