- Reklama -

Crawford sní o návratu do NHL

- Reklama -

Auston Matthews možná nebude jediným mužem, který po této sezóně „přestoupí“ ze švýcarského Curychu do National Hockey League. S myšlenkou vrátit se do soutěže, kde strávil šest sezón jako hráč a patnáct jako trenér, si pohrává rovněž kormidelník Lvů Marc Crawford.
„Nevím, jestli bych to nazval egem, ale hodně si věřím v tom, že jsem pořád schopný koučovat na téhle úrovni. Doufám, že k tomu jednou zase dojde,“ říká 54letý šéf curyšské lavičky.
Jako útočník odehrál v období 1981-87 ve slavné zámořské soutěži 176 zápasů za Vancouver. Do stejného klubu se o deset let později vrátil jako hlavní kouč. Předtím ale stihl dovést ke Stanleyově poháru hokejisty Colorada, s nimiž na počátku své trenérské dráhy absolvoval stěhování z Quebecu do Denveru. Po Vancouveru vedl ještě Los Angeles a Dallas. Crawfordova bilance v NHL čítá 549 vítězství z 1151 zápasů základní části, rovněž v play off jeho svěřenci uspěli ve více než padesáti procentech případů.
„Nebyl bych člověkem, kdybych nepomýšlel na návrat do NHL. Rád bych udělal všechno pro to, aby to bylo v příštím roce. Ať už jako hlavní kouč, v což doufám, nebo jako asistent či jako trenér v některé jiné soutěži. Chci využít každé příležitosti,“ hlásí se případným zájemcům rodák z kanadského Belleville.
V jeho posledních třech sezónách v NHL skončily týmy vedené Marcem Crawfordem vždy na posledním místě tehdy ještě pětičlenné Pacifické divize (dvakrát Stars, jednou Kings). V zemi helvétského kříže se mu vedlo mnohem lépe. V roce 2013 došel s Curychem do semifinále, v roce 2014 po jasné dominanci už v základní části slavil i mistrovský titul. Při loňské obhajobě z toho bylo další finále, i když neúspěšné. Letos jsou Crawfordovi svěřenci pět kol před koncem základní části opět první s pětibodovým náskokem na konkurenci.
„Švýcarské angažmá mi umožnilo vrátit se zpátky ke kořenům, což považuji za velice dobré. Připadáte si jako u juniorů – jste trenérem, asistentem, videokoučem, staráte se o fyzičku. Z tohohle pohledu ze mě udělalo lepšího trenéra,“ říká majitel Jack Adams Award z roku 1995. „Zlepšil jsem se po technické i taktické stránce.“
Auston Matthews
A jako bonus měl Crawford rok možnost vést pravděpodobnou jedničku příštího draftu Austona Matthewse.
„Pro klub, který ho získá, to bude skutečná výhra. Svou rychlostí a tahem na bránu mi hodně připomíná Anžeho Kopitara. Střelbou, rychlostí a mrštností je podobný Johnnymu Gaudreauovi. Je to velmi dynamický ofenzivní hráč, dobře čte hru,“ vyjmenovává jednu Matthewsovu přednost za druhou Marc Crawford.
„Občas se přistihnu při myšlence, že snad ani není možné, že je mu teprve osmnáct,“ dodává trenér, kterého budeme od podzimu možná znovu vídat na střídačkách NHL.
Foto: Fabien Perissinotto / Wikipedia Commons

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -