- Reklama -

Emotivní noc v Buffalu. Brian Gionta odehrál tisící zápas v NHL

- Reklama -

Ten den si dobře pamatuje. Jako by to bylo včera. Bylo to v červnu 1998 v Buffalu. Moc se nečekalo, že se Brian Gionta prosadí v NHL, ale tehdy byl draftován ve třetím kole New Jersey. Současná manželka Harvest stála po jeho boku. Stejně jako celý zbytek hokejového života. V pondělí večer v KeyBank Center oslavil Gionta už svůj tisící zápas v National Hockey League.
„Žertovali jsme, že je to jako včera, ale na druhou stranu uběhl kus života,“ řekla paní Harvest Giontová. „Hrál za tři týmy, vyhrál Stanley Cup, byl na olympiádě, byl kapitánem Montrealu Canadiens. Co je nejdůležitější, máme spolu tři děti. Kruh se pomalu zavírá, jsme znovu zpátky v Buffalu. Tisíc zápasů je velký kus života, ale stejně je to jako včera.“


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Rodák z Rochesteru prošel postupně třemi týmy – New Jersey, Montrealem a Buffalem. Pokaždé měnil dres na trhu volných hráčů. Každý přestup byl pečlivě naplánován a projednán. Gionta se naštěstí nemusel nikdy s rodinou stěhovat uprostřed sezóny, odházet od ní někam na hotel nebo nutit děti uprostřed školního roku ke změně bydliště.
„Nemyslím, že je to náhoda. Myslím, že za touto naší stabilitou je to, jakým typem hráče Brian je,“ tvrdí manželka Harvest. „Každé rozhodnutí jsme dělali s ohledem na rodinu. Kdykoli není doma, dětem hrozně chybí. Je to život, jaký jsme si vybrali. Měl štěstí, že toho tolik odehrál a já ho plně podporovala. Kariéra může být krátká a nejde se k ní vracet třeba v padesáti letech…“


Bude vás zajímat:

- Reklama -

Večer odstartoval oficiálním ceremoniálem, kde byl Brian Gionta oceněn přímo na ledě s rodinou květinami a stříbrnou hokejkou. Pak se pokračovalo utkáním s Floridou Panthers. Domácí Sabres vyhráli 4:2 a Gionta vstřelil vítězný gól zápasu, celkově patnáctý v sezóně.
„Emotivní noc,“ řekl oslavenec po zápase. „Byla to od téhle organizace skvělá věc a jsem rád, že u toho mohli být i spoluhráči. Vidět tady také mou rodinu bylo opravdu emotivní. Jsem rád, že to je za mnou a že jsem si ty okamžiky s nimi mohl užít. Prvních pár střídání jsem byl nervózní, pak to přešlo.“

Poměrně nedávno oslavil jeden hráč hostujícího týmu jiné jubileum odehraných zápasů. Nebyla to tisícovka, bylo to mnohem větší číslo 1700. Jaromír Jágr odehrál v pondělí už 1704. utkání v nejslavnější lize, což řadí českou legendu na čtvrté místo v historickém pořadí.
„Při tisícovce se musel smát,“ řekl s respektem útočník Buffala.
Brian Gionta se dočkal ještě jedné pocty, klubem Buffalo Sabres byl jmenován na Bill Masterton Trophy za příkladnou věrnost a oddanost hokeji. Svého nominanta navrhuje každý ze třiceti klubů NHL. Trofej bude předána v červnu v Las Vegas.

Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -