- Reklama -

Frank Vatrano, střelecký trumf Medvědů pro play-off

- Reklama -

Říkají mu „Frankie“ a nedávno oslavil dvaadvacáté narozeniny. Před rokem v březnu podepsal nedraftovaný forvard tříletý nováčkovský kontrakt s Bostonem a stále jako amatér se vydal na zkoušku do záložního týmu Medvědů v Providence. V září se Frank Vatrano poprvé zúčastnil tréninkového kempu Bruins, následně byl odeslán zpátky do AHL, aby zde zahájil svůj premiérový kompletní ročník v profesionálním hokeji.
Prakticky okamžitě přesvědčil, že na téhle úrovni může hrát. V úvodních deseti startech nastřílel stejný počet branek a vysloužil si ocenění pro nováčka měsíce AHL. Netrvalo dlouho a byl povolán „nahoru“, k čemuž mu pomohlo také několik zranění útočníků (Krejčí, Pastrňák, Kelly).
V NHL debutoval 7. listopadu a hned se uvedl gólem. Velkých soupeřů se nezalekl a v dobrých výkonech pokračoval, přestože na další zásah do černého čekal devět zápasů. Pak to ale přišlo. Detroitu dal dva góly, když svým druhým zásahem v prodloužení zápas rozhodl. Týden před Vánoci pak nasázel svůj premiérový hattrick do sítě Pittsburghu.
„Když hráči jako Frank vystoupí z řady, je to pro nás vždy vítané oživení. Vždycky je fajn, když se střelecky prosazuje více lidí,“ pochvaloval si kouč Julien příspěvek od nováčka, který prošel americkým rozvojovým programem a má ve sbírce zlato z MS osmnáctek z roku 2012.
Nastupoval převážně s Davidem Krejčím a Loui Erikssonem, poté jej trenéři přesunuli na křídlo formace Ryana Spoonera, což se ukázalo jako správný tah. Tahle dvojka si na ledě výborně porozuměla.
Ačkoli se v prvním týmu uvedl velmi dobře a rozhodně nezklamal, vedení Bruins usoudilo, že jeho rozvoji pomůže větší vytížení na farmě. V NHL totiž dostával prostor v průměru jen kolem jedenácti minut za zápas. Navíc se Bostonu uzdravili někteří hráči. Opětovné poslání na farmu na konci ledna ale nebral jako degradaci. Prostě dál makal, dával góly a trpělivě čekal na další šanci v NHL. Nyní už je zpátky v Bostonu, aby Medvědům pomohl vystřílet postup do play-off.
„Musím zkrátka hrát svou hru, střílet góly, hrát dobře v obraně a být dobrým spoluhráčem,“ bral přesun zpět na farmu pozitivně. „Prostě musíte hrát dál svůj nejlepší hokej a nakonec ta pozvánka přijde. Nedělám si s tím starosti, soustředím se na svou hru tady,“ nelámal si příliš hlavu s tím, kdy se dočká další šance.
Po návratu do Providence pokračoval tam, kde přestal. Střílel jeden gól za druhým. Za devět utkání nasbíral osmnáct bodů (10+8). V době, kdy jej Bruins podruhé povolali do prvního týmu (před týdnem), se mohl pochlubit skvělou bilancí: v AHL nasázel ve 33 zápasech stejný počet branek!
K tomu přidal 16 asistencí a ve statistice účasti na ledě při gólech má bilanci +17. Průměrně vypálí v každém zápase na branku soupeře více než pět střel. Aktuálně je s pětigólovým náskokem stále nejlepším střelcem AHL, přestože většina jeho konkurentů má odehráno o dvacet (někdy i o třicet) utkání více!
Svými výkony v AHL Vatrano přesvědčil kouče, že v ofenzivě dokáže vyprodukovat mnohem více, než ostatní členové třetího a čtvrtého útoku Bruins, jako třeba Rinaldo, Randell nebo trápící se Jimmy Hayes s Brettem Connollym. Není se čemu divit, že v klíčové fázi sezóny ukázal Julien na Vatrana, kterému to tam letos prostě padá. Sázet takové množství branek není totiž snadné ani v AHL.
„Víme, že v Providence dal spoustu gólů a pár už jich nasázel i tady. Doufejme, že bude ve střílení branek pokračovat i nadále. Naše první dva útoky bodují pravidelně, ale potřebujeme příspěvek i od dalších,“ komentoval Vatranovo nedávné povolání „nahoru“ Julien.
V National Hockey League odehrál rodák z East Longmeadow ve státě Massachussetts k dnešnímu dni 34 utkání, ve kterých zaznamenal 7 branek a 3 asistence. Po svém návratu do prvního týmu (24. března) bodoval ve třech duelech v řadě (1+2), naprázdno vyšel až v posledním utkání proti New Jersey, ve kterém strávil na ledě necelých 15 minut.
Pomůže „démon“ Vatrano Medvědům k postupu a případnému úspěchu v play-off? Uvidíme. Našlápnuto má tenhle Američan, kterého znal před rokem jen málokdo, více než dobře.
Foto/Photo by: Icon Sportswire

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -