- Reklama -

Jakub Voráček podpořil cvičební maraton MaRS

- Reklama -

Redakce nhlnews.cz byla v září u toho, když útočník týmu Philadelphia Flyers Jakub Voráček slavnostně představoval v Praze svou novou nadaci. Za cíl si Nadace Jakuba Voráčka klade podporovat pacienty trpící roztroušenou sklerózou. Zatím poslední akcí, do které se nadace zapojila, byl cvičební maraton MaRS. Jeho 5. ročník proběhl o minulém víkendu. Ke cvičení na podporu lidí s roztroušenou sklerózou se v týmu nadace přidala celá řada osobností, nechyběl ani maskot nadace Kluk Puk.
Moderátor Libor Bouček, který nadaci představil médiím v září loňského roku, bral účast jako svou povinnost. Zúčastnily se také známé osobnosti z řad moderátorek, modelek a miss. Příkladem dalším lidem s diagnózou roztroušené sklerózy šla i Petra Klausová, sestra Jakuba Voráčka, která onemocněla před dvěma lety.
„Moc rádi jsme se s naším týmem do akce Nadačního Fondu Impuls zapojili. Pravidelné cvičení je společně s psychoterapií a kvalitní léčbou pro nás všechny naprosto zásadní a je důležité to připomínat i touto cestou,“ říká Petra Klausová, která s Jakubem vloni na podzim založila nadaci nesoucí jeho jméno.
Jakuba Voráčka mrzelo, že v sezóně NHL nemůže podpořit akci v České republice osobně, tak alespoň všem z Philadelphie vzkázal: „Je strašně důležité, aby všichni lidi, nejen vrcholoví sportovci, pravidelně cvičili. Pro ty s roztroušenou sklerózou to platí zvlášť.“
Libor Bouček nad svou účastí dlouho nepřemýšlel. „Jestli bude o této nemoci a Kubově nadaci vědět víc lidí díky tomu, že tady nafotí moje nemotorné tělo na nějakém přístroji, tak tím je mise splněna. Jakub a ten nejbližší tým, včetně jeho ségry, jsou lidi, které znám a kteří ve mně vzbuzují důvěru. Vždycky je budu podporovat. Přijde mi, že problematika roztroušené sklerózy je ve společnosti dost podceňovaná. Mám ve své blízkosti také někoho s touto nemocí, takže to sám vidím. Je dobře, že se tomu někdo věnuje,“ řekl moderátor.
Záštitu nad cvičebním maratonem MaRS 2016 převzali místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek, ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček a zástupkyně starosty městské části Praha 4 Iva Kotvová.
Jednalo se o 24 hodin nepřetržitého cvičení na podporu lidí nemocných roztroušenou sklerózou. Akce odstartovala v pátek 4. března a skončila o den později. Cvičilo se v pražském Fitness Action, zapojit jste se ale mohli po celé republice.
Cvičit mohl úplně každý – pacienti, jejich rodiny, přátelé, zdravotníci, lékaři, terapeuti, příznivci a kdokoliv, kdo má zájem podpořit nemocné s RS. A v čem spočíval hlavní význam této akce? Cíle maratonu MaRS by se daly shrnout do několika bodů:
•    Zacvičit si a mít radost ze cvičení
•    Motivovat nemocné s RS k pravidelnému pohybu a zdravé životosprávě.
•    Informovat veřejnost o závažné nemoci.
•    Získat prostředky na cvičební aktivity pacientů
Cvičí se nonstop 24 hodin nebo dle časových možností v jednotlivých městech. Volí se takové cvičební aktivity, které jsou vhodné pro nemocné s RS (kruhový trénink pro pacienty s RS, skupinová rekondiční cvičení, pilates, aerobic, outdoorové aktivity apod.). Vstupné je dobrovolné. Lidé mohli zaplatit libovolný příspěvek na místě do sbírkových kasiček, zaslat dárcovskou SMS nebo poslat příspěvek na sbírkový účet 210 705 67 67/2700.
Výtěžek akce jde na podporu cvičebních aktivit pacientů s roztroušenou sklerózou (fyzioterapie, rehabilitace či cvičební pomůcky, které pojišťovny nehradí).
Foto/Photo by: Nadace Jakuba Voráčka

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -