- Reklama -

Kde leží hokejové srdce Spojených států?

- Reklama -

Se zajímavým počinem přišli tento týden Ben Cohen a Kevin Clark z deníku The Wall Street Journal. Novináři shromáždili data TV sledovanosti majoritních sportů a soutěží v největších amerických aglomeracích a vytvořili mapu s ohnisky zájmu o jednotlivá sportovní odvětví. Výsledná interpretace není nikterak překvapivá, přesto se v ní dá nalézt několik zajímavých bodů.
Hodnotícím kritériem bylo průměrné procento domácností, které v daném městě sleduje příslušný sport (ligu či sportovní událost) bez ohledu na to, který tým právě hraje.
Například NBA je podle této metodiky nejpopulárnější v Clevelandu, za hlavní město univerzitního basketbalu deník považuje Louisville, nejvíce fanoušků golfu se pak koncentruje v Oklahoma City. Kompletní přehled naleznete ve tweetu níže.

Jako hokejové srdce USA (pro drtivou většinu Američanů je synonymem hokeje NHL) pak novináři prezentují Buffalo. Je tomu ale skutečně tak? Půlmiliónové město na severozápadě státu New York již několik let vykazuje vysoké hodnoty TV sledovanosti NHL a kupříkladu loňské zápasy finále Stanley Cupu mezi Kings a Rangers tam sledovalo větší procento domácností, než tomu bylo v Los Angeles.  Zeptáte-li se však běžného amerického sportovního fanouška, kde by hledal hokejem poblázněné obyvatelstvo, bude jeho odpověď směřovat s velkou pravděpodobností jinam.
Dozajista často by byl zmiňován Detroit. Red Wings si dokonce nechali v roce 1996 spojení názvu „HockeyTown“ s jejich klubovým logem zaregistrovat jako ochrannou známku. Více než o realitu odrážející počin se ale jednalo o skvělý marketingový tah, který do světa vypustil jeden z největších sportovních mýtů. Nenechte se zmást. Michigan je sice hokeji nakloněn více, než je na jih od Niagarských vodopádů obvyklé, mnoho jeho obyvatel by přesto nad pojmy icing nebo ofsajd tápalo.
detroit
           Autor fotografie: Patrick Lanigan
V pomyslné anketě o hokejovém centru USA by mezi Američany pravděpodobně vyhrála Minnesota. A po právu. Rovinatá krajina pokrytá jezery, silné zimy a blízkost Kanady vytvořily z Minnesoty pravou hokejovou baštu. Ne nadarmo sama sobě ráda přezdívá „State of Hockey“. Nejrychlejší kolektivní hra se tam těší všeobecné oblíbenosti, hokejka a puk patří k povinné výbavě domácností a středoškolské hokejové turnaje se řadí k vrcholným sportovním událostem, které plní titulní stránky lokálních novin. Po odchodu North Stars v roce 1993, který stále mnozí považují za jeden z největších přehmatů v historii NHL, bylo jen otázkou času, kdy získá Minnesota nový tým.


Bude vás zajímat:


 Od sezóny 2000/01 působí v hlavním městě St. Paul Wild, jež se dlouho krčili ve stínu Vikings (NFL), Twins (MLB) a dokonce i dlouhodobě špatně hrajících Timberwolves (NBA). Loňský úspěch v play-off ale přinesl změnu. Zápasy Wild během vyřazovací části dominovaly tamním obrazovkám a ti, jež seděli před nimi, mohli znovu pocítit hrdost nad úspěšným hokejovým profi týmem. Hokejová vášeň se opět probudila a přehoupla i do nové sezóny. Od poloviny ledna jsou Dubnykem posilnění Wild k nezastavení a stanice Fox Sports North hlásí rekordní čísla sledovanosti, na která zpravidla nedosáhnou basketbaloví Timberwolves ani baseballoví Twins.

- Reklama -

Výše zmíněné de facto potvrzují i výsledky novinářů z The Wall Street Journal, jež zjistili, že o zimní hry v Soči byl největší zájem právě v Minnesotě, která hltala především zápasy hokejového výběru USA.
Hokejové bašty v USA:
Minnesota – největší pozornosti se těší středoškolské turnaje, pokud se Wild dostanou do play-off, bude pod důkladným drobnohledem tamních sportovních fanoušků i NHL,
Boston/ Massachusetts – Bruins patří tradičně mezi nejpopulárnější sportovní týmy, obzvláště za situace, kdy se Celtics (NBA) a Red Sox (MLB) nedaří,
Buffalo – fanoušky Sabres neodradí od sledování jejich oblíbeného týmu ani mizerné výsledky,
Pittsburgh – během základní části sezóny 2013/14 vykazovali Penguins největší hodnoty lokální TV sledovanosti ze všech týmů NHL, hokej je v této oblasti pevně zakořeněný,
Chicago – ještě před několika lety byli Blackhawks ve městě neviditelní, loni je na chicagských obrazovkách sledovalo více diváků než legendární Bulls (NBA), v současnosti se jedná o největší hokejový americký trh,
Philadelphia – Flyers se mohou dlouhodobě pochlubit jednou z nejstálejších fanouškovských základen v NHL, ve městě jsou populárnější než Sixers (NBA),
St. Louis – Blues zaznamenali podobný vzestup popularity jako Blackhawks, TV sledovanost mají srovnatelnou s Cardinals (MLB),
Detroit – nejpřeceňovanější trh NHL v USA, na druhou stranu jsou Red Wings stále populárnější než Pistons (NBA).
Titulní foto: Terry Hearn

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek
Daniel Reichel
Takřka revoluční dítě. Hokej sleduji od MS v Petrohradě, který byl předzvěstí legendárního pokřiku „Vítej, zlatý hattricku“. NHL mi učarovala svým důrazem na tradice, krásnými dresy a ledem, který nepřipomíná jeden velký reklamní banner. Jsem milovníkem hobitů, elfů, čarodějů a vůbec celé Středozemě, příležitostným běžcem a posluchačem kvalitní soundtrackové hudby. Své připomínky můžete psát na daniel.reichel@nhlnews.cz.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -