- Reklama -

Kdo je Sheldon Keefe? Kouč, pro kterého by hráči prošli zdí

- Reklama -

Někdo jej nazývá nezkušeným nováčkem, který nikdy netrénoval v NHL. Druzí v něm vidí progresivního kouče s jasnou vizí, za kterým jsou nezpochybnitelné úspěchy. Kdo je tedy Sheldon Keefe, nový hlavní kouč slavných Toronto Maple Leafs?



Rozhodně je to úplně jiný typ člověka a trenéra než jeho předchůdce na střídačce Javorových listů – Mike Babcock. Keefe je přátelský, komunikativní a oblíbený, hráči pro něj hrají rádi. V útoku je nenutí nahazovat puky, nesvazuje je striktním systémem, ale nechává jim volnost. Ať si geniální a mimořádně šikovní hráči hrají to svoje.
Vydařená premiéra
Hned pro první duel v Arizoně si Keefe nachystal pár změn. Ruského nováčka Ilju Michejeva posunul do druhé formace k Tavaresovi. Výsledek? Dva body pro šikovného mladíka po několikazápasovém suchu. Alexandra Kerfoota přemístil na křídlo a do centra třetí formace nasadil Jasona Spezzu.
Ze všech stran kritizovaného Tysona Barrieho poslal do zahajovací sestavy s Morganem Riellym. „Dodalo mi to spoustu sebevědomí,“ komentoval to Barrie, který v utkání zaznamenal premiérovou trefu v dresu Leafs.
Svého prvního gólu v NHL se dočkal Pierre Engvall, další z borců, které si Keefe „piplal“ v AHL. Bez zajímavosti není fakt, že se Engvall trefil v oslabení, to je samo o sobě dost pikantní pro první gól kariéry.
Ještě lepší ale je, že Engvall dříve oslabení vůbec nehrával, to až Keefe mu dal v této herní činnosti důvěru u Toronto Marlies. A hráč se v této herní situaci natolik zlepšil, že si vysloužil důvěru na oslabení hned při prvním duelu, který Keefe v NHL odkoučoval. A dokonce z toho byl vstřelený gól.
Suma sumárum – po šesti zápasech bez vítězství urvali Leafs na ledě letos výborně hrajících Kojotů nesmírně důležité dva body za výhru 3:1. Nový impuls tedy napoprvé zafungoval.


Puk od hráčů na památku
Během zápasu byla na střídačce vidět úplně jiná energie, než při předchozí šestizápasové sérii porážek. Střídačka zápasem doslova žila. Dokonalou ukázkou byla reakce hráčů na střídačce ve chvíli, kdy doposud trápící se Tyson Barrie vstřelil svůj první gól v dresu Leafs.
Kamery také zachytily Keefeho, jak během utkání s úsměvem něco říká Johnu Tavaresovi. Uvolněnost celého týmu byla viditelná a zřejmá. Po utkání dokonce kapitán Tavares zajel pro puk, který věnoval Keefemu jako památku na jeho první výhru v NHL.
„Kluci mi dali po zápase puk, udělalo mi to radost. Je na něm logo Coyotes, což je pro mě speciální, protože v Arizoně bydlí má tchyně a velká část manželčiny rodiny,“ svěřil se po utkání nový kouč Leafs.
Všemi oblíbený Sheldon
„Je to opravdu zapálený kouč. Chce maximálně využít naše silné stránky a dovednosti. Nechává nám volnost, abychom uplatnili náš talent. Doufejme, že na tomhle můžeme stavět,“ řekl po zápase Auston Matthews. Nemusíte umět číst mezi řádky – narážka na bývalého kouče je z jeho výroku cítit.
„Je to upřímný chlap. Vždy je na straně hráčů. Jsem si jistý, že kluci v týmu ho budou zbožňovat,“ prohlásil po Keefeho povýšení Jeremy Bracco, talentovaný útočník z farmářského celku Marlies. Mimochodem, změna na trenérském postu musela v Braccovi vyvolat smíšené pocity.
Na jednu stranu od jeho týmu v AHL odešel nesmírně oblíbený kouč, který toho pro hráče včetně Bracca udělal hrozně moc, na druhou stranu ale může Keefeho přesun znamenat šanci, že se právě hráči jako Bracco dočkají příležitosti v NHL.
Ačkoli Bracco loni v AHL zářil a stanovil ofenzivní rekordy soutěže pro hráče do dvaadvaceti let, šanci „nahoře“ dosud nedostal. A pod přísným Babcockem by ji dost možná nedostal nikdy. Teď může doufat. Sheldon Keefe moc dobře ví, co se v tomto prckovi, který je přirovnáván k Mitchi Marnerovi, ukrývá.
„Sheldonova bilance s Marlies nás utvrdila v tom, že právě on je tím správným mužem, který nás povede do další etapy,“ prohlásil Brendan Shanahan. Keefe má za sebou čtyři sezóny na střídačce farmářského týmu. Ve 319 zápasech zaznamenal bilanci 199-89-22-9. Pod jeho vedením byli Marlies dvakrát nejlepším týmem základní části AHL a v roce 2018 získali Calder Cup.
Nerozlučná dvojka
Před svým působením u Marlies pracoval devětatřicetiletý kouč v juniorském celku Sault Ste. Marie Greyhounds (OHL). Právě zde se poprvé setkal se svým současným nadřízeným Kylem Dubasem. Společně pak působili také v organizaci Toronto Marlies a nyní se setkávají u Leafs. Dubas-Keefe, tohle je zkrátka nerozlučná dvojka. Není moc jiných dvojic GM-kouč, které by společně prošly juniorkou, farmou i NHL.
Bude tohle spojení úspěšné? To se teprve uvidí. Může to taky být pěkný propadák. Přece jen, v Maple Leafs je na všechny neskutečný tlak a Dubas i Keefe jsou hodně mladí. Na druhou stranu – vzpomínáte na Craiga Berubeho a loňské Bluesmany? A není to tak dávno, co po nástupu k týmu v průběhu sezóny dokázali s Pittsburghem triumfovat Dan Bylsma (2009) a Mike Sullivan (2016). Ne, netvrdíme, že Keefe letos s Torontem získá Stanley Cup. Ale že pod ním půjdou Leafs nahoru a budou hrát s mnohem větší chutí a zápalem, na to bychom si klidně vsadili.
Sbohem, Miku
Radovat se nad Babcockovým vyhazovem by bylo pošetilé. Je toho dost, za co by mu měli být v Torontu vděční. Dlouhé roky vysmívanou organizaci přeměnil v dobře fungující klub s vysokými ambicemi. Po letech neúspěchů dostal Leafs třikrát v řadě do play-off – sice pokaždé skončil v prvním kole, ale vždy až po sedmizápasové bitvě (jednou s Washingtonem a dvakrát s Bostonem).
Nastavil jasná pravidla, zásadně změnil firemní kulturu. Zanechal výraznou stopu, přestože hlavní cíl nesplnil. V posledních dnech ale bylo zřejmé, že jeho čas se naplnil. Zejména po debaklu v Pittsburghu (1:6) hlasy po jeho odvolání zesílily. Vypadalo to, jak se říká v hokejové hantýrce, že ztratil kabinu. Hráči už jeho hlasu nenaslouchali, nešli za ním.
To Keefemu nehrozí. Zatím.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -