- Reklama -

Kdyby se hrálo tři na tři v osmdesátých letech

- Reklama -

NHL v posledních letech přemýšlí, jak zvýšit počet vstřelených branek. V prodloužení se proto hraje už tri na tři. V Zápase hvězd padá naopak gólů čím dál více. Utkání hvězd postrádají náboj a atraktivitu, takže se tímto směrem vydala liga i zde. Hra ve třech má víkendové setkání hvězd učinit zajímavějším pro diváky.
Server nhl.com se zamyslel, jak by asi vypadaly trojky hvězd před třiceti lety.

80. léta
Trojka č. 1Wayne Gretzky (C)Mario Lemieux (C)Paul Coffey (O)
Trojka č. 2Mark Messier (C)Jari Kurri (PK)Ray Bourque (O)
Trojka č. 3Steve Yzerman (C)Mike Bossy (PK)Phil Housley (O)
BrankářiPatrick RoyGrant Fuhr

Tehdy se samozřejmě hrál v běžném formátu. Hokejisté brali Utkání hvězd mnohem víc vážně. Nosily se dlouhé vlasy, děti se hrály s rubikovou kostkou, zuřila Hulkmánie. A v NHL se zrodila celá spousta rekordů. Hokej nezažil ofenzivnější éru, měl pro to ideální podmínky.
NHL postupně přibírala nové týmy. Významnou expanzí prošla v roce 1979, kdy se přidružily Edmonton, Hartford, Winnipeg a Quebec z krachující WHA. S Oilers přišel do ligy i Wayne Gretzky. Bylo mu osmnáct, dorazil tedy akorát včas, aby začal přepisovat dějiny NHL.
V sezóně 1981-82 nastřílel rekordních 92 gólů. Ročník 1983-84 zahájil tak, že bodoval v 51 zápasech v řadě. Gólem nebo asistencí se podepsal pod 215 branek z 426 branek Edmontonu.
„Těch 92 gólů bylo vzrušujících, ale někdy mě mrzelo, že jsem jich nedal sto. Možná jsem měl sám na sebe víc zatlačit,“ vzpomínal před několika dny pro nhl.com The Great One.
Vynikající křídelní útočník NY Islanders Mike Bossy přidával jednu po druhé sezóny s 50 brankami, mezi ročníky 1977-78 až 1985-86 jich nastřádal celkem devět. Steve Yzerman absolvoval skvělý debut v Detroitu, kde v sezóně 1983-84 vyhrál produktivitu s 34 brankami a 87 body. Paul Coffey stanovil v sezóně 1985-86 nový rekord NHL obránce s 48 přesnými trefami.
Snad jen brankářům se tvořily rekordy těžko. Ani oni ale nezůstali zcela mimo. Ron Hextall z Philadelphie Flyers vstřelil 8. prosince 1987 gól ze hry do sítě Bostonu Bruins.
Na závěr uvádíme seznam trojic hráčů podle oficiálních webových stránek National Hockey League (nhl.com), kdyby se hrála All Star Game v několika různých časových obdobích také ve třech hráčích proti třem.

Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -