- Reklama -

Ken Morrow: Vzpomínky na Lake Placid 1980 mě nikdy neunaví

- Reklama -

Jako každý rok touhle dobou zaplaví telefon Kena Morrowa zprávy, připomínající jeho velký úspěch z Lake Placid. Je to právě 37 let, co mladí hokejisté z amerických univerzit zaskočili na domácích olympijských hrách sovětskou rudou mašinu a získali překvapivý titul. Morrowa to vzpomínání nikdy neunaví, rád si svůj životní turnaj připomíná.
V roce 1980 mu bylo 23 let. Hrál v obraně amerického olympijského týmu. Se spoluhráči neměl z velkých turnajů vůbec žádné zkušenosti. Přesto došli až ke zlatu. Všichni známe tenhle turnaj pod názvem „Zázrak na ledě“. Těsně po olympiádě si Morrowa vybrali newyorští Islanders, se kterými korunoval skvělou sezónu ziskem Stanley Cupu.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


„Když se na to dívám zpět, zformovalo to mou kariéru,“ říká k olympijskému zlatu. „Moc hráčů takové vzpomínky nemá. Zaprvé si uvědomuju, jaké štěstí jsem měl. Užívám si bavit se o tom i po těch 37 letech. Lidé se mě na to pořád ptají, chtějí vědět, co si z toho pamatuji.“
Semena konečného úspěchu byla zaseta už dvanáct dnů před turnajem, kdy Američané prohráli se Sověty v Madison Square Garden vysoko 3:10. „Moc jsme toho tehdy o nich nevěděli. Díky bohu, že Herb Brooks (trenér) ten zápas do přípravy zařadil. Lidé si mysleli, že se zbláznil, dát nám takového soupeře dva týdny před olympiádu. Upnuli k tomu zápasu s nimi (Sovětský svaz) veškeré soustředění.“
Sověti prošli základní skupinou suverénně po vysokých výhrách 16:0, 17:4, 8:1, 4:2 a 6:4. Čekali je také neporažení Američané. Ti byli považováni za jasné outsidery.
„Už jsme s nimi před turnajem hráli. Nikdo nečekal, že bychom mohli vyhrát. Hráli jsme před domácím publikem (8500 diváků), což byl pro nás důležitý faktor,“ vzpomíná Morrow.

Už nerozhodný stav po první třetině 2:2 byl neuvěřitelný. Do druhého dějství vystřídal v bráně Sborné kamandy Vladislava Treťjaka Vladimir Myškin, což byl překvapující tah. „Druhou třetinu kontrolovali a vedli po ní 3:2. Prohrávali jsme o gól, ale náš brankář Jim Craig chytal neskutečně. Nikdy bychom ten zápas nevyhráli, kdyby zrovna neměl svůj životní den.“
Domácí ve třetím dějství utkání dvěma góly obrátily. Johnson vstřelil svůj druhý gól v zápase, kapitán Mike Eruzione pak v čase 50:00 rozhodl. Do konce ale zbývalo pořád deset minut. „Jako obránci mi to hned došlo. Budeme se snažit držet jednogólové vedení proti tomuhle týmu. To vypadalo nemožné…“
Povedlo se to. Americký tým se topil v euforii. Propukly obrovské oslavy a parta neznámých studentů vstoupila do historie. Ken Morrow svůj povedený rok korunoval ještě Stanley Cupem a stal prvním hokejistou v historii NHL, který vyhrál ve stejný rok olympijské hry a play off NHL.

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -