- Reklama -

Michálek s Plekancem skórovali, navrch měli Habs. Ostrované přehráli Washington

- Reklama -

Čeští hokejisté o sobě v play off NHL dávají vědět hned od začátku. V kanadském derby mezi Montrealem a Ottawou se do střelecké listiny zapsali oba zúčastnění krajánci, domácí Tomáš Plekanec i hostující Milan Michálek. Po skončení zápasu byl spokojenější útočník Habs a jeho spoluhráči.
Michálkovi, který posledních jedenáct zápasů základní části vynechal kvůli zranění v horní části těla, byl připsán vlastní gól Andreje Markova. Útočník Sens ve 13. minutě nahazoval na zadní hrazení, kotouč se odrazil před bránu a tam ho nešťastně usměrnil ruský zadák.
Plekanec poslal Canadiens ve 29. minutě poprvé do vedení po přečíslení dvou na jednoho, při němž vzal zodpovědnost do vlastních rukou. Patnáct sekund předtím srovnával Torrey Mitchell na 1:1.
„Lépe to snad ani narýsovat nešlo. Naše řada dala gól, při příštím střídání jsme vstřelili další. Bylo to perfektní,“ těšilo Mitchella.
Brzy nato přišly zřejmě klíčové okamžiky utkání. Domácího obránce P.K. Subbana vykázali do sprch za seknutí Marka Stonea a Senátoři dostali jako bonus k dispozici pětiminutovou přesilovku. Vstřelili během ní dva góly, jenže také jednou inkasovali – z hole Larse Ellera.
„Subban měl na mě zacíleno už v prvním dějství při vhazováních,“ domnívá se Stone. „Myslím, že věděl, co dělá.“
Montreal i bez jednoho ze svých klíčových hráčů dokázal ubránit výpady hostů, takže když ve 38. minutě Brian Flynn upravil výsledek na 4:3, šlo o vítěznou branku.
„Čekal jsem lepší výkon,“ posteskl si gólman Andrew Hammond, ottawský hrdina základní části. „Když se podíváte na jejich šance ve druhé třetině, nebyly zasloužené. Nabídli jsme jim moc místa a prostoru. Je potřeba omezit jejich čas u puku, vrhat se do střel. Myslím, že v dalším průběhu série zahrajeme lépe.“


 Rozpis a výsledky prvního kola play off


Ostrované si došli v prvním duelu série s Washingtonem pro výhru klidnějším krokem. Jaroslava Haláka překonal pouze Marcus Johansson v závěru první třetiny, zatímco spoluhráči slovenského gólmana rozvlnili síť čtyřikrát. Brock Nelson v sedmé minutě otevřel skóre střelou zápěstím z pravého kruhu a minutu a čtvrt před koncem ho uzavřel posláním puku do odkryté klece Caps.
„Snažil jsem se odevzdat všechnu energii, ale taky si zápas užít,“ komentuje svůj druhý start v play off Nelson. „Tohle je nejlepší čas v roce na hokej, takže jsme chtěli dobře odstartovat hned od začátku.“
Zbylými střelci Islanders byli Ryan Strome a Josh Bailey, oba se prosadili v prostřední části hry. Stomemu asistoval John Tavares, který tím vyhrál minisouboj kapitánů.
„Věděli jsme, že musíme odehrát poctivé venkovní utkání. Když vyhrajete jeden zápas, chcete na tom stavět a mít výhodu i do dalšího utkání. Byl to dobrý začátek,“ říká Tavares.
Domácí lídr Alexandr Ovečkin vyšel zcela naprázdno, přestože Haláka otestoval osmkrát. Do tabulky pravdy byly ruskému forvardovi zaznamenány dva záporné body.
„Nebruslili jsme tak, jak by bylo potřeba proti dobře jezdícímu týmu. Nebyli jsme tak rázní, příště musíme být ráznější. To se týká celé sestavy,“ měl co vytknout nejen Ovečkinovi washingtonský kouč Barry Trotz.

Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -