- Reklama -

Montreal Canadiens: Čekání pokračuje. Hrdý klub neprožívá dobré časy

- Reklama -

Generální manažer:
Marc Bergevin
Hlavní kouč:
Claude Julien
Kapitán:
neurčen
Umístění v ročníku 2017-18:
6. místo v Atlantické divizi (71 bod)
Play-off 2017-18:
neúčast
Nejproduktivnější hráči 2017-18:
54 – Brendan Gallagher (31+23)
51 – Alex Galchenyuk (19+32)
46 – Jonathan Drouin (13+33)
Nejlepší střelec 2017-18:
31- Brendan Gallagher
Nejlepší hráč v hodnocení plus/mínus::
+7 Nicolas Deslauriers
Nejtrestanější hráč:
Nicolas Deslauriers – 55 trestných minut
Příchody:
Max Domi, Tomáš Plekanec, Jesperi Kotkaniemi, Nick Suzuki, Matthew Peca, Joel Armia, Tomáš Tatar, Hunter Shinkaruk, Xavier Ouellet
Odchody:
Max Pacioretty, Alex Galchenyuk, Kerby Rychel, Daniel Carr, Logan Shaw, Zach Fucale



Předpokládaná sestava:
Brankáři:
Carey Price, Antti Niemi
Obrana:
Shea Weber – Jeff Petry
Karl Alzner – Noah Juulsen
Victor Mete – David Schlemko
(Jordie Benn, Xavier Ouellet)
Útok:
Max Domi – Jonathan Drouin – Brendan Gallagher
Paul Byron – Phillip Danault – Artturi Lehkonen
Tomáš Tatar – Tomáš Plekanec – Nikita Ščerbak
Charles Hudon – Andrew Shaw – Joel Armia
(Matthew Peca, Nick Suzuki, Hunter Shinkaruk, Michael McCarron, Jesperi Kotkaniemi, Byron Froese, Nicolas Deslauriers, Jacob de la Rose, Michael Chaput)
Shrnutí:
Canadiens nedokázali v základní části nasbírat ani třicet výher a oproti předchozí sezóně se zhoršili o propastných dvaadvacet bodů. V Atlantické divizi obsadili šestou příčku, když za sebou nechali pouze Ottawu a Buffalo. Na postupové příčky se dívali s velikým odstupem a nic nenasvědčuje tomu, že by to letos mělo být výrazně lepší.
Fanshop týmu
V uplynulém ročníku měli pouze jednoho dvacetigólového střelce, což je vskutku tristní bilance. Byl jím Brendan Gallagher, který nastřílel jednatřicet branek a s 54 body byl také nejproduktivnějším hráčem Habs. Kromě něj se alespoň na padesát bodů vyšplhal už jen Alex Galchenyuk, ten už ovšem obléká dres Kojotů z Arizony.
Je známým faktem, že Montrealu chybí skutečně elitní centr. Také proto vedení klubu draftovalo letos ze třetího místa Jesperiho Kotkaniemiho. Habs loni dávali zoufale málo branek, měli mizernou přesilovku i hru v oslabení.
Nutno přiznat, že soupisku v minulé sezóně hodně poznamenala zranění. Značnou část sezóny vynechal Shea Weber a zdravotní problémy trápily i Careyho Price, který rozhodně dokáže chytat lépe. Když hodně spoléháte na svého gólmana a on chytá pod své možnosti a navíc vám vypadne ze sestavy nejzkušenější bek, je to zkrátka znát. Aby toho nebylo málo, Weber zmešká také začátek nového ročníku, na led by se měl vrátit nejdříve v prosinci.
Spekulace o výměně kapitána Maxe Paciorettyho se naplnily, když jej vedení klubu poslalo do Vegas výměnou za Tomáše Tatara, talentovaného Nicka Suzukiho a volby v draftu. Canadiens se také rozloučili s Alexem Galchenyukem, jehož vyměnili do Arizony za Maxe Domiho.
Do klubu, ve kterém prožil téměř celou zámořskou kariéru, se vrací Tomáš Plekanec. Mezi nové tváře v kabině patří útočníci Joel Armia, Matthew Peca, Hunter Shinkaruk a zadák Xavier Ouellet.
Před startem nové sezóny je ve vzduchu hned několik otázek. Pomůže zrovna Max Domi probudit tápající ofenzivu? Je Jonathan Drouin připraven na to, aby byl centrem prvního útoku? Vrátí se Carey Price do bývalé formy?
Na play-off zřejmě mohou v Montrealu i letos zapomenout. Tampa, Boston i Toronto disponují momentálně mnohem silnějším kádrem, posilovala i Florida nebo Buffalo. Sabres aspoň mohou postavit tým okolo Jacka Eichela s Rasmusem Dahlinem, to Canadiens nikoho takového v současnosti nemají.
Na Stanley Cup čeká nejúspěšnější klub hokejové historie už dlouhých pětadvacet let a tohle čekání asi jen tak neskončí. Hrdý klub opravdu neprožívá dobré časy a nad kroky generálního manažera Bergevina fanoušci často jen nechápavě kroutí hlavou. Zařadí se Habs na příštím draftu mezi uchazeče o Jacka Hughese?

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -