- Reklama -

Musíme tvrdě pracovat, pak máme šanci, věří Bostonu Zdeno Chára

- Reklama -

Je mu 38 let. Po skončení této sezóny mu bude už 39. Smlouvu má pak ještě na další dvě sezóny, vysoký věk ale začíná novináře dráždit k úvahám, zda Zdeno Chára smlouvu v Bostonu skutečně dokončí, a jaký dojem tady zanechá. Slovenský obr působí u Medvědů od roku 2006.
„Město je ohromné,“ říká vítěz Stanley Cupu z roku 2011 a držitel Norrisovy trofeje pro nejlepšího obránce NHL z roku 2009. „Jsem poctěn, že tady můžu hrát, vždycky jsem dával tomuhle městu všechno. Jsou tady tvrdě pracující lidí, je pro mě potěšením pro ně hrát.“


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


„Jestli mě tu jednou budou oslavovat, to nevím. Samozřejmě každý by to chtěl,“ dodal Chára ke spekulacím tisku. „Když odehrajete tolik let a tolik zápasů, vyhrajete pohár, doufejme, že si mě budou pamatovat a uchovají si na mě dobré vzpomínky. Není to ale nic, na co bych teď myslel.“
Loňská sezóna pro něj byla smolná. Zranění mu sebrala 19 utkání, což je u Cháry neobvyklé, protože jinak svému týmu moc nechybí. Odjakživa platil za dominantního obránce, jednoho z nejobávanějších beků poslední dekády. Letos prožívá určitou formu návratu, v 19 zápasech nasbíral 11 bodů (3+8), daří se mu i v defenzivě, o čemž svědčí nadprůměrné plus minus body (+6).
Delší volno mezi sezónami, způsobené tím, že Boston nepostoupil do play off, využil Chára hlavně k doléčení šrámů, pořádnému odpočinku a potom kvalitnímu tréninku. „Bral jsem to jako motivaci, snažil jsem se zapracovat na své síle a mobilitě,“ řekl. „Cítím se opravdu dobře. Pracoval jsem tvrdě, jako každé léto. Cítím určitý rozdíl. Nohy se mi pohybují jako dřív. Daří se mi držet puk i vyhrávat souboje.“
V mužstvu došlo v létě ke změnám v sestavě. Především skončil v klubu starý generální manažer Peter Chiarelli, kterého nahradil Don Sweeney. Ten pak provedl několik změn. Skončili populární útočník Milan Lucic i obránce Dougie Hamilton, od kterého se čekalo, že jednou převezme u Bruins Chárovu roli prvního beka.

Boston omladil, tým potřebuje získat zkušenosti. Bruins jsou silní vzadu, kde mají talentované nováčky Colina Millera, Zacha Trotmana a Joe Morrowa. Chára jako kapitán nastupuje obvykle s jedním z těchto mladíků. Koučování určitě nechává na trenérech, jinak se ale jako zkušený muž snaží mladým pomoct a nebojí se promluvit.
„Jsou to většinou maličkosti,“ odhaluje, co mu Chára nejvíc vytýká, Colin Miller. „Věci ve vlastní obranné třetině a podobně. Vysvětluje nám to. Pro hráče, který se teprve staví na vlastní nohy, je to určitě dobré. Komunikace vždycky pomůže.“
Chára stále doufá, že mužstvo i přes probíhající přestavbu může zaútočit na mety nejvyšší. „Nikde není napsáno, že bychom ještě nemohli vyhrát Stanley Cup. Šance je vždycky. Tým prochází změnami, určitě ale nezačínáme sezónu úplně noví. Vyměnili jsme jen určité kousky. Když budeme tvrdě pracovat, jsme pořád dobrý tým. A dobré týmy mají šanci,“ věří Zdeno Chára.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -