- Reklama -

Největší soupeřem tvrďáka McGrattana byla láhev alkoholu

- Reklama -

Se skoro stodeseti kilogramy váhy a pěstmi tvrdými jako kámen patří mezi největší bombarďáky v NHL. Rváč k pohledání, který je vždycky připravený zastat se spoluhráče a před ničím neuhne. Přestože absolvoval za život hodně bitek, hrdý je na něco úplně jiného. Ten největší soupeř, s nímž musel vybojovat tvrdý souboj, se totiž jmenoval alkohol.
V srpnu před začátkem letošní sezóny byl Brian McGrattan na tradičním sympóziu nováčků a rozhodně tady nepřednášel o technice pěstních soubojů. Byl pozván, aby se podělil o svoje zkušenosti z docela jiného boje. „Zažil jsem toho trochu víc, než běžný hokejista,“ řekl. „Jsem vyléčený alkoholik. A jsem na to hrdý.“
Střízlivý je od prosince 2008. Je pyšný nejen na svou čistotu, stejně hrdě podporuje ostatní v jejich soubojích s vlastními démony a závislostmi. Právě proto byl třiatřicetiletý rodák z Hamiltonu v provincii Ontario ideálním řečníkem pro několik skupin hokejových nováčků. Měl jim co nabídnout.
„Od doktorů jsem měl hodně pozitivní odezvy. Říkali, že to byla jedna z těch nejlepších částí kempu,“ těšilo McGrattana, jenž po angažmá v Ottawě, Phoenixu a Nashvillu nastupuje už třetím rokem za Calgary. „Jestliže to, co jsem řekl, mohlo někomu pomoct, pak právě proto jsem tam byl.“
Je to tak trochu odvrácená strana Briana McGrattana. Fanoušci ji moc neznají. Získal si velkou popularitu kvůli svým pěstním soubojům, podle serveru www.hockeyfights.com patří stále mezi nejrespektovanější rváče NHL. Za posledních pět let prý neprohrál jedinou bitku. Do budoucna se plánuje stále více angažovat jako pomocná ruka v rámci odvykacích programů pod záštitou NHL a hráčské asociace NHLPA.
„Když jsem byl čistý asi dva roky, kontaktovalo mě několik hráčů, abych jim pomohl,“ přiznal McGrattan. „Dal jsem jim na sebe telefonní číslo s tím, aby mi zavolali kdykoli, klidně v noci, když na tom budou špatně. Myslím, že jsem v tom docela dobrý. Pár lidem už jsem pomohl.“
„Jak jsem procházel zotavením a zbavoval se závislosti, bylo pro mě moc pozitivní, když mě někdo pochválil a řekl: ‚Podívejte, co už dokázal.‘ Rád bych to dneska lidem vrátil a poskytl jim stejnou naději,“ vysvětlil, proč se snažil s jinými závislými tak vřele komunikovat.
Brian McGrattan čeká se svou manželkou Michelle koncem probíhající sezóny prvního potomka. Také jemu chce být hrdým tátou a správným příkladem. „Hokej netrvá věčně, ale osobnost, kterou jste, ano. Jsem hrdým manželem a budu hrdým otcem. To je způsob, jakým chci žít až do konce života,“ slibuje obávaný bitkař.

Foto: Bridget Samuels

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -