- Reklama -

Nezastavitelný Elias Pettersson vstřelil svůj premiérový hattrick a překonal Bureho

- Reklama -

Superlativy se na jeho hlavu se valí ze všech stran. O držiteli Calder Trophy pro nejlepšího nováčka je prakticky rozhodnuto už po polovině sezóny, dvacetiletý švédský útočník Elias Pettersson ale nepřestává svými kousky udivovat. Naposledy třemi góly rozhodl o výhře Vancouveru na ledě Ottawy a připsal svůj první hattrick v NHL. Aby toho nebylo málo, jeho třetí trefa byla vítězná. Musela být, přišla totiž v prodloužení.



Pro zázračného švédského mladíka to byla už sedmá vítězná branka v sezóně. Nikdo letos nemá na kontě více rozhodujících tref, pouze Gabriel Landeskog z Colorada jich zaznamenal sedm, tedy stejně jako Pettersson. Rekord mezi nováčky v počtu „game-winning“ gólů za sezónu drží dvojice Steve Larmer – Marek Svatoš s devíti takovými zásahy. Pokud Pettersson ve druhé polovině sezóny rozhodne ještě tři další zápasy, vezme si i tento rekord.
Klubový rekord Kosatek v počtu vítězných tref nováčka drželi do včerejška společně Pavel Bure a právě Pettersson. Nyní se Švéd v historickém pořadí klubu na čele osamostatnil.


Fanshop týmu
Populární „EP“ je nejmladším hráčem Canucks, který nasázel hattrick od doby, kdy se podobný kousek povedl v listopadu 1988 tehdy osmnáctiletému Trevoru Lindenovi. Od sezóny 1983-84 je Pettersson teprve sedmým hráčem, který vstřelil hattrick včetně rozhodující branky v prodloužení zápasu základní části. Naposledy to před ním dokázal Patrik Laine v říjnu 2016.
První Petterssonova trefa byla jeho jubilejním dvacátým gólem v NHL, na zdolání této mety potřeboval Švéd pouze 37 zápasů. Jen dva z aktivních hráčů NHL zvládli dvacet tref od začátku kariéry rychleji – Auston Matthews a Alex Ovečkin. Jen tři hráči za posledních třicet let nastříleli za prvních 37 zápasů kariéry více branek – Teemu Selänne, Eric Lindros a Alex Ovečkin. Jen čtyři další aktivní hráči také nasbírali 40 bodů v prvních čtyřiceti utkáních kariéry – Ovečkin, Crosby, Malkin a McDavid.
„To, co na ledě předvádí, jsem dlouho neviděl. Skóruje jakýmkoli způsobem – z voleje, zápěstím, z předbrankového prostoru. Naprosto dominuje. Blokuje střely, vyhrává vhazování,“ kroutí nechápavě hlavou Brian Burke, matador mezi funkcionáři NHL. „Když tvrdě pracujete a něčemu věříte, všechno je možné,“ říká k tomu vancouverský zázrak.

„Petey“ zároveň překonal další klubový rekord Vancouveru. Na prvních 40 bodů mu stačilo 37 zápasů. Dosavadní maximum držel od loňska Brock Boeser, který zvládl čtyřicítku ve 44 utkáních. Pettersson tedy potřeboval o celých sedm duelů méně. Dosavadní Petterssonova bilance činí 37 zápasů, 22 branek, 20 asistencí, 42 bodů.
Aby toho nebylo málo, dozvěděl se včera o tom, že byl zvolen nováčkem měsíce za prosinec a také byl nominován do Utkání hvězd. Tomu se tedy říká parádní den!

- Reklama -


Titulní foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -