- Reklama -

Olli Määttä podstoupí operaci nádoru v krku

- Reklama -

Z Pittsburghu přišla nepříliš radostná zpráva – mladý obránce Olli Määttä bude muset příští týden na operaci, při které mu bude odstraněn nádor v krku. Podle lékaře Penguins Dharmeshe Vyase je zde ale 85-ti procentní pravděpodobnost, že se jedná o karcinom štítné žlázy nižšího stupně, což finskému talentu dává velkou šanci na plné uzdravení.
Pokud dopadne zákrok úspěšně, tak by se dle slov Vyase mohl Määttä objevit na tréninku už po sedmi až deseti dnech od operace a po zhruba měsíci by měl být opět zařazen do sestavy. Vzhledem k předpokládané povaze nádoru pravděpodobně nebude nutné ozařování ani následná chemoterapie.
Generální manažer Pittsburghu Penguins Jim Rutheford sdělil, že vedení klubu je s touto zprávou obeznámeno už tři týdny. Většina hráčů Penguins neměla o zdravotním problému dvacetiletého zadáka tušení. „Olli prochází hodně těžkým obdobím, ale je psychicky velmi odolný a sledovat jeho schopnost neustálé koncentrace a stoprocentní přístup ke hře je úžasné,“ řekl na adresu Määtty Rutheford.
Problém se štítnou žlázou byl Määttovi poprvé diagnostikován během zdravotních testů v přípravném kempu. Po detailním vyšetření (ultrazvuk, testy DNA, biopsie) bylo zjištěno, že se nejedná o dědičnou dispozici a po ukončení léčby by obránce Pittsburghu měl bez potíží pokračovat ve slibně rozjeté kariéře. Bronzový medailista z Olympiády v Soči má ve své druhé sezóně v NHL za sebou osm zápasů, ve kterých nasbíral šest bodů za gól a pět asistencí.
„Cítím se zdravý a nepozoruji žádné zdravotní komplikace, jedinou změnou je, že jsem si vědom toho, že mám s největší pravděpodobností rakovinu. Je to těžké, ale nemyslím si, že by mě to nějak zásadně ovlivnilo. Hodně o tom diskutuji s naším doktorem a s trenéry a snažím se o této nemoci zjistit co nejvíce informací,“ komentuje svou současnou situaci Määttä.
Paradoxně se čtvrteční zápas mezi Pittsburghem a Los Angeles nese pod názvem akce Hokej proti rakovině (Hockey Fights Cancer). „Je trochu ironií, že ve stejném týdnu, kdy klub vydává oficiální prohlášení o Olliho zdravotním problému hrajeme utkání nesoucí tento podtitul, ale v případě Penguins to vlastně není nic nového. V minulosti bojoval s podobnou nemocí Mario Lemieux a také další hráči,“ uvedl trenér Mike Johnston.

Příští zápas v TV: Washingon – Detroit, st/čt 29. října, 0:35, Nova Sport/Voyo. Kompletní program zde.

Foto: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -