- Reklama -

Ovečkin nastřílel pošesté v kariéře padesát branek. A dotáhl se na Bondru

- Reklama -

Už se ozývaly hlasy, že poslední týdny poněkud střelecky vyhasl, padesátku si ale ruský kanonýr nenechal vzít. Po vlažnější druhé polovině března, kdy se v sedmi utkáních trefil jen dvakrát, dal v neděli dva góly newyorským Jezdcům a v úterý jednou trefou kulatou metu završil. Washington porazil doma Carolinu 4:2 a tématem všech komentářů je Alexandr Ovečkin.


Vstupte do světa statistik NHL


Ruský snajpr nastřílel padesát branek za sezónu pošesté v kariéře. Ve dvanácté minutě první třetiny převzal přihrávku na levém kruhu a svou nezaměnitelnou střelou propálil brankáře Cama Warda.
Spoluhráči už si na ten pohled zvykli. „Nastřílel padesát gólů… Prochází mu to, prochází mu to, prochází mu to…“ žasnul Brooks Laich. „A já si říkám: ‚Proč to tak neumím sám?‘,“ dodal se smíchem.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru

- Reklama -

Ovečkin má nyní v součtu 472 přesných tref v NHL, čímž dotáhl někdejšího washingtonského ostřostřelce Petera Bondru. Nikdo nedal v historii Capitals víc branek než tihle dva. Bondra potřeboval na tento výkon čtrnáct sezón a 961 zápasů, Ovečkinovi stačilo odehrát 755 duelů. Nikdo nepochybuje, že v dresu Caps ještě nějakou tu branku přidá.
Na šest padesátigólových přídělů potřeboval deset sezón. Kdyby mu nevzala spoustu zápasů výluka 2004-05, kdy už byl draftován a svůj vstup do NHL tak musel o rok odložit, a stejně tak zkrácený ročník 2012-13, kdy dal ve 48 zápasech 32 branek a na padesátku by nejspíš také dosáhl, mohlo být podobně úspěšných sezón v jeho podání ještě víc.
Rodák z Moskvy se zařadil po bok Mikea Bossyho, Wayne Gretzkyho, Marcela Dionnea, Guy Lafleura a Mario Lemieuxe a stal se šestým hráčem v historii ligy s šesti padesátigólovými sezónami. Pouze Gretzky a Bossy stihli tento počin rychleji, stačilo jim na něj devět sezón. Ani jeden z nich ale neprodělal tolik výluk.
„Každý rok je to těžší a těžší, ale jak jsem řekl, je to velká pocta dostat se vedle těchto jmen, “ komentoval svůj úspěch s úlevou Ovečkin. „Je to vždycky krásné. Budu to říkat každý rok. Nikdy nevíte, co od sebe můžete čekat a jak budete hrát. Možná nebude na vaší straně štěstí nebo se něco stane, ale teď to šlo. Právě teď jde všechno dobře a dobře hrajeme i jako tým.“

Washingtonu se opravdu daří. Trenér Barry Trotz dal jeho hře řád, aniž by vyhlášeného kanonýra svázal množstvím obranných povinností. Caps vedli nad Carolinou 2:0, o vedení sice ve druhé třetině přišli, ale ještě do jejího konce ho získali zpět. Mezi hvězdy večera se vedle Ovečkina (1+1) vešli ještě Mike Green (1+1) a Jevgenij Kuzněcov (0+2).
„Když se rozhlédnete po lize kolem dokola, najdete málo třicetigólových střelců. Je tu i docela málo těch dvacetigólových a on jich dal padesát… Je tu Steven Stamkos a pak Rick Nash, ani nevím, jestli je aspoň na čtyřicítce. Je to něco skutečně výjimečného, stal se součásti historie,“ vyzdvihl výkon elitního kanonýra trenér Barry Trotz.

Foto: Bridget Samuels
50. branka Alexandra Ovečkina v letošní sezóně NHL

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -