- Reklama -

Pavelec zkrotil Žraloky, Vrbata pečetil výhru Canucks. Hammond má rekord

- Reklama -

Z Ondřeje Pavelce je znovu momentální jednička Winnipegu, český reprezentant dostal poprvé od listopadu dvakrát po sobě příležitost v brankovišti. A obě využil dokonale. K sobotní výhře 2:1 nad Tampou přidal o tři dny později další úspěch. Osmatřiceti zákroky podepřel vítězství 5:2 nad San Jose a byl vyhlášen první hvězdou večera. Rovněž druhý hrdina Jets byl stejný jako minule. Autor rozhodujícího gólu předchozího zápasu Blake Wheeler vsítil Sharks dvě branky a na další přihrál.
Když Tryskáči ve 14. minutě po akci rozehrané Michaelem Frolíkem využili přesilovku, vedli už 3:0. V tu dobu byly ještě Wheelerův střelecký deník prázdný. Zapisovat do něho začal až po přestávce, střídal se při tom se Žralokem Joem Pavelskim. Winnipeg vrátila výhra na postupové příčky Západní konference, San Jose je o šest bodů zpět.
Ani Vancouver si nemůže dovolit přibrzdit. V Pacifické divizi je sice druhý, ale mít o pár bodů méně, mohl by se ocitnout mimo hru. Další potřebné příspěvky vynesla Kosatkám včerejší výhra 4:1 nad Philadelphií. Letci se sice v polovině zápasu ujali vedení, ale domácí ještě před odchodem do šaten srovnali a poté si vzal slovo Alexandre Burrows. Na jeho dvě trefy navázal při soupeřově power play svým 26. gólem v sezóně Radim Vrbata.
Jakub Voráček vyšel bodově naprázdno, o vzruch se postaral pouze bitkou s Danem Hamhuisem krátce před první brankou. Philadelphia už ztrácí na postup deset bodů, stejný počet utkání jí schází do konce základní části. Canucks před utkáním uctili památku bývalého kouče Pata Quinna, který v listopadu zemřel.
Andrew Hammond to dokázal! Ani ve dvanáctém startu od počátku kariéry v NHL ottawský gólman neinkasoval víc než dvě branky, čímž vyrovnal ligový rekord bostonského Franka Brimseka ze sezóny 1938-39. Co je pro Senátory ještě podstatnější, ve dvanácti utkáních s rodákem z White Rock za zády ztratili pouze bod, takže jsou ve Východní konferenci těsně pod hranou play off.
Posledním Hammondovým zápisem je výhra 2:1 v prodloužení nad Carolinou, pod níž je podepsán pětatřiceti zákroky. Jak napovídá skóre, činil se i jeho protějšek Anton Chudobin. V Raleigh málem došlo na nájezdy, nastavení ukončil o čtrnáct sekund dříve Mark Stone po pohledné akci Kylea Turrise.
Floridský plán na účast v play off dostal v úterý další trhlinu. Možná byla tak trochu očekávaná, Panteři přivítali na svém ledě Montreal, jednoho z aspirantů na Prezidentovu trofej – jenže zápasu v rozporu s papírovými předpoklady dominovali. O to víc mrzí ztráta. Dustina Tokarskiho však dokázali ze 43 pokusů překonat pouze dvakrát, zatímco Dan Ellis na opačné straně tahal tři puky ze sítě.
Vše důležité se odehrálo v prostředním dějství. Panteři šli do vedení, Habs otočili vývoj, domácí znovu srovnali. A ve 36. minutě vstřelil rozdílový gól P.K. Subban. V zápise najdeme i jméno Jaromíra Jágra, ale v jiné roli, než by si přál – se dvěma vyloučeními za hákování „ovládl“ statistiky trestných minut.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Z měření elitních formací Chicaga a NY Islanders vyšla mnohem, mnohem lépe ta jestřábí. Zatímco Jonathan Toews dvakrát skóroval a dva góly připravil pro Mariána Hossu, John Tavares s Kylem Okposem uzavírali včerejší duel se čtyřmi zápornými body v tabulce pravdy. Sílu Blackhawks na vlastní kůži pocítil také Michal Neuvirth, jenž v kleci Ostrovanů nahradil zraněného Haláka.
Porážka 1:4 je pro newyorský tým čtvrtým výpadkem v řadě, nepomohla jim ani pětiminutová přesilovka v prostřední části hry. Jestřábi naopak vyhráli potřetí za sebou.
Na umístění Islanders se přesto nic nezměnilo, v Metropolitní divizi zůstávají druzí. Prohrál totiž i třetí Pittsburgh, který nenašel recept na suverénního Coryho Schneidera. Brankář New Jersey při pátém shutoutu v sezóně skryl ve své výstroji pětatřicet puků.
Když se k tomu přidala trefa Jacoba Josefsona ze 37. minuty a závěrečná pojistka Adama Henriquea, mohli Ďáblové uspořádat malou oslavu. Poprvé od půlky listopadu se totiž dostali přes hranici 50procentní úspěšnosti. K postupu do play off je ale potřeba mnohem víc.
Bez poskvrnky obstál také Brian Elliott při návštěvě Calgary, 21. shutoutem v dresu Blues tím vyrovnal klubový Halákův rekord. Pětadvacet zákroků muže v masce nakonec novináři ani neuznali za dostatečnou kvalifikaci k zařazení na první dvě místa v anketě o hvězdu zápasu. Spoluhráče předstihli ofenzivně naladění Alexander Steen (autor dvou gólů) a David Backes (1+2).
Výhra 4:0 vyzvedla Bluesmany do čela Západní konference, zatímco Plameny vypadly z postupové osmičky.
Pozicí v ní si upevnila Minnesota vítězstvím 3:2 v prodloužení zápasu s Nashvillem. V základní hrací době vedl Divochy predátoří stezkou dvoubrankový Charlie Coyle, jenže Roman Josi na druhé straně byl stejně při chuti. Své dva góly z prostředního dějství dokonce vměstnal do pouhých 45 sekund. V čase přiděleném navíc jim ukázal hostům cestu k druhému bodu obránce Matt Dumba střelou z pravého kruhu.
Brankář Devan Dubnyk odchytal za Wild po svém lednovém přestupu z Arizony 28. utkání v řadě. Útočník Predátorů Filip Forsberg  zaznamenal 34. asistenci v sezóně, s 55 body vede hodnocení nováčků.
Nejdéle se v úterý hrálo v Bostonu, kam zavítali sousedé z Buffala. V základní době kapituloval každý z gólmanů pouze jednou, v prodloužení vůbec. Hostující Anders Lindbäck tuhle bilanci udržel ještě během nájezdů, domácí Niklas Svedberg našel hned v úvodní sérii přemožitele v osobě Tylera Ennise.

Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -