- Reklama -

Pittsburgh hraje pod své možnosti, nový kouč má slavné hráče zvednout

- Reklama -

Vedení Pittsburghu se rozhodlo pro změnu na trenérské lavičce. Padáka v sobotu dostali hlavní kouč Mike Johnston i asistent Gary Agnew. Novým hlavním trenérem bude Mike Sullivan (na snímku), jenž byl ještě před sedmi lety aktivním útočníkem v nižších soutěžích. Hlavním důvodem změny je podle generálního manažera Jima Rutherforda jeho pocit, že Penguins v současnosti hrají pod své možnosti.
„Chci poděkovat Miku Johnstonovi za jeho přínos pro tým. Je velmi šikovný a pro hokej zapálený. To samé Gary Agnew. Nicméně cítím, že tým má na víc, než předvádí v první části téhle sezóny. Je několik věcí, které je třeba zlepšit. Musíme mít více vůle na to vyhrávat zápasy a také vylepšit přesilové hry,“ prohlásil Rutherford.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Ten začal nového kouče hledat od poloviny listopadu po porážkách týmu a mítinku s hráči, kde měla vztah s Johnstonem kritizovat jedna z hvězd týmu Jevgenij Malkin.
Johnston před sezónou 2014-15 nahradil Dana Bylsmu a pod jeho vedením Pittsburgh vypadl už v prvním kole play off s New York Rangers. Letos jsou Penguins až na devátém místě Východní konference.
A Rutherford šílí hlavně z výkonů v přesilovkách, ve kterých má klub úspěšnost jen 15,6 procenta. Jen čtyři kluby v NHL jsou při přesilovkách horší než Penguins, za které v početný výhodě hrají takoví borci, jako jsou Sidney Crosby, Malkin, Phil Kessel, nebo Kris Letang.
„Máme pro přesilovky několik špičkových hráčů, kteří umí pokrýt puk a vymyslet akci. To sice na ledě vypadá hezky, jenže jenom vymýšlení a ježdění s pukem kolem branky nám góly nezařídí,“ zamýšlí se Rutherford.
A věří, že trenérská změna bude mít na některé lídry týmu pozitivní efekt a zvedne jejich výkony. Vždyť takový Sidney Crosby v 28 zápasech vstřelil jen šest branek. To je na jednu z největších hvězd celé ligy žalostně málo.
„Nikdy nevíte, jak trenérská změna zafunguje. Ale cítil jsem, že je zkrátka třeba ji udělat. A že se kluci zvednou. Jasně, hokej už není jako před deseti, dvaceti lety, kdy některé týmy dominovaly a vyhrávaly o tři nebo čtyři góly. Zápasy jsou teď mnohem těsnější, ale přesto očekávám od kluků větší produktivitu,“ pokračuje Rutherford.
A postarat se o to má sedmačtyřicetiletý Mike Sullivan, dosavadní kouč farmářského týmu Wilkes-Barre/Scranton Penguins, který pod jeho vedením letos v AHL vede svoji divizi a z 23 zápasů prohráli jen pětkrát.
Sullivan má za sebou také dva úspěšné roky u Boston Bruins, jako asistent působil také v Tampě Bay, NY Rangers a Vancouveru. „Věřím, že je to muž, který tým dokáže zvednout. Je to člověk, který má rád všechno pod kontrolou, trochu mi připomíná Petera Lavioletta,“ tvrdí Rutherford.
Ten u trenérského štábu ponechal asistenty Ricka Toccheta a Jacquese Martina, jenž trochu povýší z původní pozice.
„Chtěl jsem tyhle kluky udržet, protože dobře znají místní poměry. Ale na post hlavního kouče jsem si přál někoho úplně nového, koho hráči neznají. A myslím si, že Mikea Sullivana budou respektovat. Jsem si téměř jistý, že tahle spolupráce bude fungovat,“ uzavřel generální manažer Pittsburgh.

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -