- Reklama -

Profisport ve Vegas – bude se mu dařit?

- Reklama -

Dlouhá léta byl největší sportovní událostí v Las Vegas na světě. Nyní tato hra paměti a pevných nervů dostane vážnou konkurenci. Pouštnímu městu se po dlouhých letech čekání splnil sen o profesionálním sportovním týmu. A to hned dvakrát.
Není žádnou novinkou, že rok 2017 bude pro město v poušti historickým milníkem, protože vedení NHL o rok dříve oznámilo, že nejnovější franšíza, která rozšíří ligu, zakotví v metropoli kasin.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Tým, který již v listopadu odhalil své jméno, logo a barvy, bude hrát v T-Mobile Aréně přímo na Vegas Strip, figurovat bude od nadcházející sezóny v Pacifické divizi v západní konferenci NHL. Dresy bude mít ocelově šedé, zlaté, červené a černé a bude si říkat Vegas Golden Knights.
Příchod prvního profesionálního týmu města se setkalo s velmi kladným ohlasem obyvatel i fanoušků jiných klubů, protože spousta lidí má pocit, že je na čase, aby město, které se v posledních 20 letech exponenciálně rozrostlo, mělo tým, který může brát jako svůj vlastní. Nicméně se ukázalo, že Zlatí rytíři, nebudou jediný profesionální tým města. NFL totiž v březnu oznámila, že se Oakland Raiders pravděpodobně od sezóny 2019 přesunou do Las Vegas.
Proč se ale po letech čekání dvě z největších sportovních lig severní Ameriky rozhodly dát šanci Las Vegas právě teď? Zatímco důvodů, proč se profesionální ligy Las Vegas vyhýbaly, je celá řada – největší z nich je asi druh zábavy, pro který je město tak proslulé – jeden z hlavních důvodů byl také zvláštní časový režim, který ve městě panuje. V Las Vegas je zaměstnáno mnoho pracovníků v zábavním průmyslu, a to znamená mnoho práce na směny, o víkendu a po nepředvídatelnou dobu.
Existuje domněnka, že sportovní ligy plánují zápasy tak, aby vyhovovaly spíše zaměstnancům s pravidelnou pracovní dobou. A těch v Las Vegas moc není, navíc mají lidé ve městě spoustu jiných možností zábavy, které mohou pro profesionální sportovce znamenat obrovskou konkurenci, jak na poli dělení volného času diváků, tak jeho financování. Přidejte k tomu skutečnost, že město má přehršel kasin, klubů a dalších lákadel nočního života, a pochopíte, proč toto město nebylo na vrcholu seznamu rozšíření NHL a dalších profesionálních lig.
Nicméně podle odborníků se v Las Vegas změnily časy a pozitiva nyní převažují nad negativy. Novinář Darren Heitner v jednom ze svých článků píše, že klíčem k těmto krokům je ekonomická situace. Píše, že „Nová aréna by pro místní hospodářství měla vygenerovat 900 milionů dolarů ročně.“ Heitner dodává, že město je ochotné postavit stadion za 1,9 miliardy dolarů, který bude mít asi 65 000 míst.
Bude se tedy profesionálnímu sportu v Las Vegas dařit? Ve prospěch této argumentace lze citovat jiného novináře, Austina Jonese. Jones poznamenává, že i když ve Vegas je malý mediální trh, přitahuje měsíčně miliony turistů. Pokud jde o malé trhy a úspěch, Jones dodává, že v NFL existují čtyři menší trhy – Green Bay, New Orleans, Buffalo a Jacksonville – a jeden z týmů, Green Bay, je dlouhodobě ve špičce.
Jones také poukazuje na fakt, že samotní sportovci jsou pro město přínosem, neboť jsou to ve většině případů mladí muži, kteří vydělají miliony dolarů, a ty utratí přímo ve městě, čímž zvýší jeho zisk. Problémem může být, že pro Vegas je typický bohatý noční život, což znamená spoustu pití a párty. Vegas může nebezpečným místem, pokud jste mladý sportovec místního týmu nebo jen hráč, který s hostujícím týmem přijíždí do města. Výraz „co se stane ve Vegas, zůstává ve Vegas“ existuje z dobrého důvodu.
Závěrem lze ale říci, že klady převažují nad zápory a Las Vegas si profesionální sportovní týmy díky svému růstu a fiskální podpoře oblasti určitě zaslouží. Nevíme nic o tom, jak si Vegas Golden Knights povedou ve své první ligové sezóně. Ale na poli zájmu diváků a v klubové pokladně by se jim podle všeho dařit mělo.

- Reklama -
Pavel Šmerda
Narozen v krásném roce 1971, kdy ještě v lese zpívali ptáci a na stromech rostlo ovoce bez chemického postřiku :-), NHL mě fascinuje pro svoji rychlost a neuvěřitelně zvlaštní energíí, která mně okamžitě vtáhne do dění na ledě... Zvlášť atraktivní bylo pro mě sledování celé kariery mého nejoblíbenějšího hráče a tím není nikdo jiný než Tomáš Kaberle... Díky za vše Tome!

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -