- Reklama -

Půjde Lukáš Sedlák v Palátových stopách?

- Reklama -

V roce 2012 získala parta kolem Tylera Johnsona a Ondřeje Paláta s Norfolkem Calderův pohár v AHL, o rok později (už jako Syracuse Crunch) si zopakovala finálovou účast. Uběhly další dvě sezóny a tihle mladíci už v dresu Tampy Bay bojovali o titul v NHL. Hodně solidní začátek kariéry, co říkáte?
Podobnou představu o zařazení svých talentovaných hráčů z farmy do sestavy prvního týmu mají letos v Columbusu. A rovněž v jejich plánech výrazně figuruje jeden z krajánků. Českobudějovický odchovanec Lukáš Sedlák byl se 16 body čtvrtým nejproduktivnějším mužem play off AHL, které se v sobotu uzavřelo vítězstvím Lake Erie nad Hershey. Monsters nedopřáli ve finále soupeři ani jeden úspěch.
„Když jsme po skončení sezóny v NHL posílali kluky dolů, doufali jsme v něco podobného. Jak je vidět, vyšlo to podle nejlepšího možného scénáře,“ pochvaluje si generální manažer Modrokabátníků Jarmo Kekäläinen. „Doufali jsme, že v play off dojdou daleko a získají spoustu zkušeností. Stejně jako kdysi Tampa Bay – tohle srovnání se mi líbí.“
Hokejisté Lake Erie svojí letošní jízdou vytvořili nový rekord soutěže. Od roku 1996, kdy byl zaveden současný formát (úvodní série na tři vítězné zápasy, další tři už klasicky na čtyři výhry) se žádnému z mužstev nepodařilo dojít za titulem jen se dvěma klopýtnutími. Letošní bilance „Příšer“: 3-0 s Rockfordem, 4-2 s Grand Rapids, 4-0 s Ontariem, 4-0 s Hershey.
Zatímco na soupisce finálového soupeře najdeme převážně ostřílené borce ve věkovém rozmezí 25 až 30 let, v první desítce klubových statistik Lake Erie není kromě kapitána Ryana Craiga nikdo, kdo by na světě pobýval déle než čtvrtstoletí. V play off se objevili na ledě pouze tři hráči, kteří už překročili třicítku – mimo Craiga ještě obránci Jaime Sifers a Steve Eminger.
Nejlepšímu střelci play off Oliveru Björkstrandovi je jednadvacet. Sedlák je o dva roky starší, stejně jako brankáři Anton Forsberg a Joonas Korpisalo. V obraně neskrývá ofenzivní choutky osmička loňského draftu Zach Werenski, který se k týmu připojil až začátkem dubna po skončení univerzitních studií v Michiganu. Neznámé pro vás asi nebude ani jméno Sonnyho Milana, který byl před dvěma lety rovněž draftován v prvním kole.
„Když jsme v roce 2013 podlehli Syracuse ve druhém kole, mohli jsme vidět, že jejich tým je skládaný trochu jinak než ostatní. Tyler Johnson, Ondřej Palát a někteří další vyčnívali nad ostatní a bylo jasné, že jsou připraveni na NHL,“ líčí GM Kekäläinen.
O budoucnost nemusí mít Blue Jackets obavy. S jistým znepokojením se ale možná hledí do nejbližších měsíců ti, jejichž pozice v sestavě klubu z Ohia není tak pevná.
„Všichni v Columbusu bedlivě sledovali, co se v Clevelandu děje,“ pousměje se šéf Modrokabátníků.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -