- Reklama -

Roboti už jdou, roboti… už tady jsou

- Reklama -

Rolby pojíždějící po ledové ploše jsou tradiční výplní přestávek hokejových utkání. Tradice může být také jediným, co je udrží „při životě“ a jejich posádkám zajistí pracovní příležitost. Na světě jsou totiž rychlejší a levnější řešení, jak upravit kluziště pro báječné muže na ostrých nožích.
Vynálezce Paul Van Eijl z města Winona v americkém státě Minnesota sestrojil zařízení, které je schopné zvládnout údržbu ledu až desetkrát rychleji než stávající stroje Zamboni. Systém nazvaný Ice Jet na základě GPS souřadnic řídí skupinu malých robotů pohybujících se mezi mantinely tak efektivně, že k dosažení původní kvality povrchu stačí přibližně minuta.
Základní princip je shodný jako u větších zařízení: rozehřátí nejvrchnější vrstvy ledu a opětovné použití vzniklé vody k zažehlení rýh. „Dělají prakticky to samé co rolby, jen osmkrát efektivněji,“ tvrdí Van Eijl. „Navíc spotřebují méně vody, což také snižuje náklady.“
Zástupci robotických společností, představitelé klubů NHL i technici se na předváděcích akcích shodli na tom, že Ice Jet se může stát novým standardem při úpravách ledu. Jeho rychlejšímu rozšíření brání hlavně jedna věc.
„Jsme rychlejší a levnější než Zamboni,“ tvrdí Van Eijlův obchodní partner Kevin Christ. „Největším problémem pro nás je tradice používání roleb. Tyhle stroje patří k hokeji více než šedesát let.“
„Nostalgie ale potrvá jen do té doby, dokud ji nepřeváží provozní náklady,“ věří svorně oba zlepšovatelé.
Foto/Photo by: Amanda (Rubyswoon)

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -