- Reklama -

Šanci dostane, slibuje Patriku Lainemu trenér Winnipegu

- Reklama -

Finský talent, který se musel po draftu NHL podrobit operaci kolena, je prý již zcela v pořádku a naplno trénuje. Osmnáctiletý forvard ohromil na letošním mistrovství světa juniorů i dospělých a od příštího ročníku by měl bavit fanoušky ve Winnipegu. Ještě předtím si zahraje za Finsko na Světovém poháru, kde pochopitelně nechybí v nominaci.
„Z preventivních důvodů nešel kemp nováčků Jets, teď už je ale nějakou dobu zpátky v plném tréninku,“ řekl trenér Winnipegu Paul Maurice.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Lodivod Tryskáčů počítá s Lainem na pravé křídlo. „Určitě dostane příležitost,“ slibuje kouč. „Měl jsem pod sebou už jednu dvojku draftu v Carolině, a tou byl Eric Staal. V přípravě a v první polovině sezóny jste mohli vidět, jak se Eric o nějaké věci snaží, a věděli jste, že to dokáže, protože toho byl schopen. Byla to jen otázka času.“
Staal zvládl v první sezóně za Hurricanes 31 bodů (11+20) v 81 zápasech, Laine už loni mezi profesionály ve finské nejvyšší soutěži zaznamenal 33 bodů (17+16) ve 46 utkáních.
„Patrick zvládne všechny věci, které zvládal,“ věří Maurice. „Jak dlouho mu to bude trvat, to nevím, ale dostane šanci hrát. Nějaké ty chyby, které vyjdou z jeho mládí, přežijeme. Je to výjimečný talent a já určitě nebudu překvapený, když přijde a hned bude produktivní.“
První důležitá věc ohledně Laineho budoucnosti bude seznámení s novými spoluhráči. „V první řadě jde o hokej, ale všechny ty další věci jsou taky důležité,“ myslí si trenér. „Koučoval jsem spoustu mladých hráčů, trénoval jsem i držitele Calder Trophy (Jeff Skinner v Carolině 2010-11), viděl jsem jejich vzestupy i pády během sezóny.“
„Když bude dva týdny zářit, nebudu se z toho radovat, když bude dva týdny hrát špatně, nebudu si proto dělat starosti,“ dodává Maurice svůj pohled zkušeného kouče.
„První rok bude o učení, o tom, aby se stal hráčem NHL, udělal si tady dlouhodobé přátele. Pokud jde o něj, je to tým kluků, kteří mu nebudou moc věkově vzdáleni. Co budeme chtít, aby kluci jako Patrick, Mark Scheifele, Blake Wheeler nebo Dustin Byfuglien utvořili od samého začátku vítězný tým,“ dodal kouč Winnipegu.
Aktuálně se Laine připravuje ve Finsku na Světový pohár. V Helsinkách by měl zůstat do 9. září, pak vyrazí s ostatními do Göteborgu k přípravnému duelu se Švédskem. První zápas turnaje odehrají hráči země tisíce jezer 18. září s týmem mladíku Severní Ameriky.

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -