- Reklama -

Senzační Murray. Jednadvacetiletý gólman vychytal pro Pittsburgh další utkání

- Reklama -

Když nastupoval Matt Murray na ledovou plochu k třetímu utkání série Pittsburghu s Washingtonem a ohlédl se za sebe, viděl tam oblečeného Marca-Andre Fleuryho, kterému aktuálně uzmul místo brankářské jedničky. Poprvé od 31. března se Fleury připojil ke svému týmu, připravený do hry, zatím však pouze v roli náhradníka.
Když se Murray během hry opět podíval na lavičku, viděl ho tam sedět. O deset let zkušenějšího kolegu, který může kdykoli naskočit zpátky na led. Každý jiný jednadvacetiletý brankář by byl z takové situace vylekaný. Vědomí, že stačí jedna chyba a trenér vás posadí na lavici, ze které se už nemusíte v téhle sezóně dostat zpátky do hry. Ne tak Murray.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Nováček letošní sezóny zatím chytá fantasticky a potvrdil to také ve třetím důležitém duelu na ledě arény Consol Energy Center. Nejenže pochytal, co musel, on své mužstvo obrovsky podržel. Murray zaznamenal 47 bezchybných zákroků, inkasoval pouze dvakrát. Braden Holtby, brankářský lídr základní části, inkasoval z třiadvaceti střel třikrát.
„Tolik střel jsem asi nikdy chytat nemusel. Ta třetí třetina, to byl opravdový zápřah. Ani nevím, co je lepší. Jestli být pod neustálou palbou, nebo mít těch zákroků méně. Všechno je to stejně hlavně o psychice,“ řekl Murray.
„Byl určitě nejlepším hráčem na ledě,“ poklonil se spoluhráči Patric Hörnqvist. „Bez něj bychom neměli žádnou šanci vyhrát tento zápas.“
O tom nikdo nepochybuje. Capitals přestříleli Penguins 49:23, to jsou ale pouze střely na bránu. Při součtu všech střel, těm mimo i zablokovaných, to bylo dokonce 85:36. To je drtivá převaha! Přesto se radovali po utkání domácí Penguins, kteří tak vedou v sérii 2:1 na zápasy.
„Murray byl úžasný,“ pochválil svého svěřence kouč Pittsburghu Mike Sullivan. „Ten vysoký rozdíl v počtu střel? Jednoduše to bylo proto, že soupeř nám za celý zápas nepůjčil puk,“ dodal.
„Jediný důvod, proč byl dnes úspěšnější soupeř, je brankář Murray. Chytal skvěle celý zápas,“ uznal šéf washingtonské střídačky Barry Trotz.
Murray fascinoval už v American Hockey League, kde udržel 300 minut čisté konto, čímž stanovil nový rekord této ligy. Je v klidu, nenechá se ničím rozhodit.
„Pomáhá mu to,“ myslí si útočník Pens Carl Hagelin. „V bráně ho nic nevystraší. Chytá svoje první play off a dokazuje to každou noc.“
Rodák z Thunder Bay si na Fleuryho přítomnost nestěžuje. Prý je rád, že má zkušenějšího kolegu kolem sebe, už jen proto, jakou přináší do týmu pohodu. Samozřejmě také mladšímu kamarádovi radí.
„Moje myšlenkové nastavení zůstává stejné,“ ujišťuje Murray. „Snažím se odevzdat v každém utkání to nejlepší, abychom vyhráli. Všechno ostatní kolem mě není podstatné.“
Psychickou vyspělost mladého brankáře oceňuje také trenér Sullivan. „S okolnostmi se vyrovnal skvěle,“ řekl na Murrayho adresu kouč Pens. „Jedna z věcí, ve které je moc dobrý, je jak umí kontrolovat, čím se rozptylovat a čím ne. To je úroveň vyspělosti, kterou má.“
Murray ji dokazuje vynikajícími výkony v play off, přestože v základní části má za sebou jen 13 odchytaných utkání. Možná se schyluje k senzaci. Marc-Andre Fleury vychytal Pittsburghu Stanley Cup v roce 2009, když mu bylo 24 let. Murray je nyní ještě o tři roky mladší.
„Jeho postoj i klid jsou daleko za úrovní, na které by měl být v jeho věku,“ myslí si obránce Ian Cole. „V téhle lize jsou zkušenější brankáři, kteří stále nemají takovou kvalitu. Hodně na něj spoléháme!“

Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -