- Reklama -

Tanner Pearson, nová hvězda mezi mladíky

- Reklama -

Loňská sezóna patřila při vyhlašování nováčků  měsíce českým hokejistům (v tradiční anketě zvítězili čtyřikrát z pěti případů), do letošního ročníku vykročil nejlépe zástupce kanadského hokeje – i když ve službách amerického týmu. Nejlepším zelenáčem v NHL byl v říjnu vyhlášen Tanner Pearson z Los Angeles.
V souhrnných statistikách se momentálně pohybuje kolem 50. místa, mezi  nováčky je nepřekvapivě v čele. Na říjnový trůn ho usadilo sedm branek a dvě asistence z jedenácti absolvovaných utkání. 22letý útočník porazil konkurenci čítající Andreho Burakovskyho (Washington, 2+6), Filipa Forsberga (Nashville, 1+7) a obránce Ďáblů Damona Seversona (4+3).
Mezi střelci se Pearson dělí v ligových tabulkách o čtvrté místo. Hodně těží ze spolupráce se zkušeným Jeffem Carterem, v tzv. „sedmdesátkové řadě“ Králů (podle čísel na dresech) si dobře rozumí i  s dalším z mladíků Tylerem Toffolim.
„Navazujeme na to, co jsme předváděli v loňském play off,“ říká. „Už od kempu je vidět, že se to přeneslo i do letošní sezóny. Chemie je v dnešní lize důležitá a vy se snažíte najít společnou řeč s ostatními co nejrychleji. Myslím, že se nám to daří.“
V mistrovském ročníku 2013-14 nastoupil Pearson za Kings k 25 zápasům základní části, v nichž posbíral sedm bodů. Z play off jich měl dvanáct, ačkoliv absolvoval o jedno utkání méně.
„Potom, co jsem s kluky prožil v play off, už se necítím jako nováček. Vydržel jsem i dost dlouho v přípravném kempu a během sezóny pendloval nahoru dolů, takže se počítám za jednoho z nich. Ani v minulé sezóně jsem se necítil jako zelenáč. Brali mě jako jednoho z týmu, byl jsem tam od toho, abych si odvedl svoji práci,“ přiznává Pearson.
Rodák z Kitcheneru v kanadské provincii Ontario vzhledem k počtu předchozích startů stále ještě naplňuje status nováčka. „Je zvláštní být brán jako zelenáč, když už máte ve sbírce Stanley Cup. Já ale nekoukám na to, jestli mám šanci vyhrát Calderovu trofej. Jde nám o vítězství v zápasech a o to, abychom se v play off dostali co nejdál, jako v loňské sezóně. Doufejme, že se nám bude dařit a něco se z toho urodí.“
Své povinnosti si Pearson víc než poctivě plní i na podzim roku 2014. V prvním utkání nové sezóny sice vyšel ještě naprázdno, ale v příštích třech pokaždé rozvlnil síť – a proti Edmontonu dokonce dvakrát. To zopakoval i 26. října v duelu s Columbusem. Ve vzpomínaném střetnutí s Olejáři mu přiznali také asistenci, tři dosažené body byly jeho novým osobním maximem.
„Jen se snažím přispět svým dílem,“ říká skromně hokejista, který při draftu 2012 uzavíral první kolo. Dnes stačí Pearsonovi v průměru kolem třinácti a půl minuty na zápas, aby se se spoluhráči z útočné formace postaral o skoro dvě třetiny z 28 branek, které Kings dosud vsítili.
„Hrajeme svoji hru a užíváme si to. Děláme to, co se od nás chce – vytváříme si šance a střílíme góly,“ hodnotí kvalitní souhru Pearsonův parťák Tyler Toffoli. „Funguje mezi námi dobrá chemie. S Jeffem je snadné hrát, je jedním z nejlepších hokejistů v lize. Tanner a já se snažíme číst jeho hru, poctivě bruslit, držet se ho a dávat góly. S Tannerem jsme si rozuměli i tak, ale Jeff nám hodně pomohl.“
Foto: Bridget Samuels

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -