- Reklama -

Tippett a Babcock odkoučovali tisící zápasy. Je to jen číslo, říkají svorně

- Reklama -

Hned dva noví členové vstoupili tento týden do elitní společnosti mužů, kteří na lavičkách klubů NHL odsloužili tisíc zápasů. V úterý oslavil jubileum Dave Tippett (na titulním snímku) z Arizony, ve čtvrtek dostal pořadové číslo 25 torontský Mike Babcock.
Tisíc zápasů, to je víc jak dvanáct sezón. Tippett po svém vstupu do nejslavnější hokejové soutěže vedl šest roků Dallas, poté přešel ke Kojotům. Při premiéře v Arizoně (2009-10) získal Jack Adams Award. Babcock začínal v Anaheimu a jako nováček v NHL dovedl své svěřence až do finále, po další sezóně kývl na detroitskou nabídku. U Maple Leafs působí vítěz Stanley Cupu z roku 2008 od loňského podzimu.
„Při prvním utkání jsem byl dost nervózní, při tisícím snad nebudu,“ smál se Tippett před úterním soubojem s Los Angeles. „Měl jsem to štěstí, že jsem mohl být v lize dlouhou dobu, a pořád si to užívám. Na střídačce máte nejblíže k tomu, jako byste byl hráčem, jste zapojený do hry. To mě na tom pořád baví nejvíc.“
54letý muž poznával hokej z druhé strany jako útočník Hartfordu, Washingtonu, Philadelphie a Pittsburghu v 80. a 90. letech, jeho bilance čítá 721 startů. Aktivní kariéra jeho o dva roky mladšího kolegy čítá jen zápasy v univerzitních soutěžích. O to víc úspěchů slavil Babcock jako trenér – ve své profesi je jediným členem prestižního Triple Gold Clubu sdružujícího všechny, kteří získali Stanleyův pohár, olympijské zlato a titul z mistrovství světa.
NHL: MAY 01 Conference Semifinals -  Ducks at Red Wings - Game 1
„Abych vám pravdu řekl, o tisícím zápase nepřemýšlím. Takhle vysoké číslo ale pochopitelně znamená, že jste v lize strávil nějaký čas a byl jste úspěšný, jinak byste se v ní neudržel. To je stejné jako u hráčů,“ říká. „Cítím se ohromně poctěn tím, že můžu v NHL trénovat. Je tu jen třicet pracovních míst a je to nejlepší soutěž na světě.“
Nezbývá než souhlasit, úspěch a šance na přežití v NHL jdou ruku v ruce. Jinak by Babcock s Tippettem nefigurovali zároveň v první dvacítce trenérů s největším počtem vítězství. Prvně jmenovaný jich v základní části dosáhl 546, druhý je na 512. Pokud jde o play off, je Babcock s 82 výhrami dokonce na devátém místě, Tippett s 32 vítězstvími poněkud zaostává (40.).
Lídrem všech kategorií je a zřejmě ještě dlouho bude legendární Scotty Bowman. V NHL strávil třicet let, takže se dokáže vžít do pocitů svých možných následovníků.
„Dostat se na tisíc utkání je velká čest,“ tvrdí muž s víc jak dvojnásobným počtem odkoučovaných utkání. „Sezóna má 82 zápasů, takže jich potřebujete o hodně víc než deset, a to je dost dlouhá doba.“
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -