- Reklama -

Výběr Evropy si v Torontu na úvod Světového poháru vyšlápl na favorizované Američany

- Reklama -

Hned na startu Světového poháru v Torontu se zrodila jeho první senzace. Před turnajem podceňovaný Výběr Evropy, který ani nemá hymnu, porazil USA 3:0. Přestože byli američtí hokejisté po celý zápas střelecky aktivnější, důrazná koncovka bylo to, co jim v prvním duelu nejvíce chybělo.
Velkou překážkou pro ně byl výtečně chytající gólman Jaroslav Halák, jenž si za 60 minut hry připsal 35 úspěšných zákroků a byl vyhlášen první hvězdou večera. Svěřenci Ralpha Kruegera sice vyslali na branku Jonathana Quicka celkem jen sedmnáct puků, ale hned tři z nich si našly cestu až do sítě.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


„Byl to od nás povedený výkon po celých 60 minut. Přesně o tom jsme se také před utkáním bavili, že potřebujeme kolektivní výkon během celého zápasu. A tak jsme ho také odehráli,“ sdělil novinářům Halák.
Hráči Výběru Evropy hráli nesmírně chytře a těžili hlavně z brejkových situací, které stoprocentně využili. První branka padla už v 5. minutě, kdy obrana USA propadla ve středním pásmu a bylo z toho nebezpečné přečíslení soupeře.
Frans Nielsen přebral kotouč u střídačky, podél pravého hrazení si najel do útočného třetiny a přesně načasovanou přihrávkou našel najíždějícího si Mariána Gaboríka, pro kterého nebyl vůbec žádný problém nasměrovat kotouč do odkryté klece.
„Odvedli jsme dobrou práci při hře z vlastního obranného pásma. Drželi jsme se za pukem a zároveň se dostávali do přečíslení, z nichž jsme měli šance. Přestože soupeř se snažil hrát fyzický hokej a napadat nás, my jsme se s tím vypořádali,“ řekl slovenský forvard.


Bude vás zajímat:

- Reklama -

„Myslím, že ze všeho nejlepší, co jsme ukázali během první třetiny, bylo naše sebevědomí při hře s pukem. A také to, jak jsme se dokázali vypořádat s tlakem, pod který se nás soupeř snažil dostat,“ okomentoval průběh prvního dějství kouč Krueger.
Na další změny skóre se čekalo do druhé třetiny. K té první došlo v čase 24:02. Po zbytečné ztrátě puku Patricka Kanea na útočné modré čáře se Leon Draisaitl společně s Niederreiterem řítili úplně sami na Quicka, perfektně si vyměnili puk a prvně jmenovaný zvyšoval vedení svého týmu na 2:0.
„Od veřejnosti jsme pro Světový pohár dostali nálepku outsidera. Myslím si, že každý z nás to chápe, ale na druhou stranu je potřeba říct, že v našem týmu máme několik opravdu dobrých hráčů. Nechybí nám zkušenosti. Je to pro nás velké vítězství,“ řekl syn trenéra Pardubic Petera Draisaitla.
Hodně důležitý moment pro další vývoj zápasu se odehrál ve 35. minutě, kdy James van Riemsdyk sice dostal kotouč za Halákova záda, ale rozhodčí si celou situace nechali přezkoumat na videu a rozhodli, že branka padla v rozporu s pravidly. Podle jejich názoru van Riemsdyk úmyslně nasměroval kotouč puk tělem na branku.
Také veškerá další snaha Američanů o vstřelení kontaktní trefy v závěru druhé dvacetiminutovky vyšla vniveč, naopak s velkou obětavostí hrající evropští hokejisté opět udeřili. Francouzský křídelník Pierre-Édouard Bellemare šťastně tečoval pokus Jannika Hansena a kotouč doplachtil až za Quickova záda.
I v poslední třetině se hokejisté USA pokoušeli vrátit do zápasu, jenže nic ze svého tlaku nevytěžili, i když měli k dispozici dvě přesilové hry. Stav 3:0 pro Tým Evropy tak vydržel až do závěrečné sirény.
„Víme, že se z tohoto utkání musíme poučit a dobře se připravit na další, protože nás nečeká vůbec nic snadného. Potřebujeme se zlepšit. Dnes pro nás bylo střílení gólů hodně těžké,“ konstatoval forvard USA Zach Parise.

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -