- Reklama -

Výsledky NHL ze 13. května: Palát první hvězdou zápasu! K výhře Tampy pomohl rozdílovým gólem a asistencí

- Reklama -

Ondřej Palát si lepší vstup do finále Východní konference snad ani nemohl představit. Český útočník přispěl v úvodním utkání série proti Pittsburghu rozdílovým gólem a asistencí k výhře Tampy Bay 3:1 a byl vyhlášen největší hvězdou zápasu.
Pro triumf na ledě Penguins si Lightning dokázali dojít i ve zraněními oslabené sestavě. Zápas skončil už ve 13. minutě pro gólmana Bena Bishopa, který si poranil nohu a hrací plochu opouštěl na nosítkách. V brankovišti ho nahradil Rus Andrej Vasilevskij.
„Myslím, že jsme hráli dobře i před zraněním Bishopa a pokračovali jsme v tom i v dalším průběhu zápasu,“ řekl Palát. „Víme, že ‚Vasi‘ (Vasilevskij) je skutečně velmi dobrý brankář.“
Kromě Bishopa přišly Blesky na část zápasu také o centra elitní útočné formace Tylera Johnsona, jenž si v posledních sekundách první třetiny poranil pravé koleno po střetu s Chrisem Kunitzem u zadního mantinelu. Po ošetření se ale v polovině druhého dějství vrátil na led a zápas dohrál.
Skóre utkání otevřel v čase 18:46 Alex Killorn. Šestadvacetiletý forvard převzal na útočné modré čáře Hedmanovu dlouhou přihrávku o mantinel, zbavil se zadáka Olliho Määttu a po najetí před brankoviště Penguins nasměroval puk bekhendovým blafákem mezi betony Matthewa Murrayho.
Po přestávce přišly velké chvíle Paláta. Rodák z Frýdku Místku se poprvé prosadil ve 23. minutě. Svůj třetí gól v letošním play off vstřelil při vyloučení domácího centra Jevgenije Malkina, když napůl v pádu poslal bekhendovou dorážkou do odkryté brány.
V čase 38:25 pak Palát předvedl vynikající cit po přihrávku. Při rychlém přečíslení defenzivy Pittsburghu připravil český reprezentant střeleckou pozici pro Jonathana Drouina, jenž ranou bez přípravy znovu rozvlnil síť za zády nešťastného Murrayho, který se nestačil včas přemístit.
„Soupeř dnes velmi dobře bránil a blokoval naše střely. Bolts mají vybudovaný podpůrný systém a pokaždé když nad někým vyzrajete, najde se někdo další, kdo ho zastoupí. Myslím, že jsme si dnes vytvořili dost šancí, teď ještě najít cestu, jak je proměňovat. Dnešní zápas nás nezastihl v nejlepší formě,“ řekl kouč Pens Mike Sullivan.
Tučňáci snížili gólem do šatny, necelých 55 sekund před druhou sirénou zužitkoval přesilovou hru Patric Hornqvist. V poslední dvacetiminutovce domácí hráči sice přestříleli svého soupeře 16:5, ale Tampa Bay i zásluhou výborného brankáře Vasilevského, jejich náporu odolala.
„V prvních dvou třetinách jsem se necítil dobře,“ uvedl Vasilevskij. „Byl jsem ztuhlý a po mentální stránce to bylo hodně obtížné, ale pak jsme dali tři góly a to mi dodalo určité sebevědomí a v poslední části už jsem se cítil velmi dobře.“

Pittsburgh – Tampa Bay 1:3 (0:1, 1:2, 0:0) – stav série 0:1

Branky a asistence: 39:05 Patric Hornqvist (Sidney Crosby, Phil Kessel) – 18:46 Alex Killorn (Victor Hedman), 22:33 Ondřej Palát (Valtteri Filppula, Jason Garrison), 38:25 Jonathan Drouin (Ondřej Palát, Valtteri Filppula).
Střely na branku: Pittsburgh 10-9-16=35, Tampa Bay 6-9-5=20. Přesilovky: 1/4 – 1/2. Diváci: 18554.
Brankáři: M. Murray 20/17 – B. Bishop 9/9, A. Vasilevskij (od 12:25) 26/25.
Hvězdy utkání: Ondřej Palát, Jonathan Drouin (oba TBL), Patric Hornqvist (PIT).
Česká účast: – Ondřej Palát (21:43, +1, 2 střely, 1+1), Andrej Šustr (20:28, 0, 0 střel, 0+0).
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -