- Reklama -

Začátek sezóny ve znamení rekordů. Historii přepisovali Matthews, McDavid i Rielly

- Reklama -

Z nového ročníku NHL jsou ukrojeny teprve dva týdny, o zajímavé momenty ale rozhodně nebyla nouze. Hned několik hráčů vlétlo do nové sezóny ve velkém stylu. Přepisovali historické zápisy ve svých klubech, někteří dokonce i v rámci celé ligy. Přinášíme vám stručný přehled těch nejzajímavějších rekordů dosavadního průběhu sezóny.




Connor McDavid
Edmontonský kapitán toho v kariéře stihl už hodně, přesto i on odstartoval do sezóny nebývale dobře. A protože jeho spoluhráči byli v útoku bezzubí, jakmile nebyl na ledě, připsal si jeden zajímavý rekord. McDavid se gólem či asistencí podílel na všech z prvních devíti branek Oilers v nové sezóně.
Dosavadní maximum držel Adam Oates, který se v ročníku 1986-87 podílel na prvních sedmi brankách svého týmu od začátku sezóny. McDavidovu sérii ukončil až v posledním zápase spoluhráč Darnell Nurse, autor vítězné trefy v prodloužení. Na jeho brance se McDavid nijak nepodílel a nový rekord tak zůstane na hodnotě devíti zápasů.
Do klubových kronik se kapitán Edmontonu zapsal ještě jednou. Už popáté v kariéře zaznamenal čtyřbodový zápas a stihl to ještě před dvaadvacátými narozeninami. Tím vyrovnal výkon Jariho Kurriho a Paula Coffeyho, kteří to také zvládli pětkrát. Na absolutní rekord klubu ale může McDavid zapomenout. Wayne Gretzky stihl do svých dvaadvacátých narozenin v dresu Oilers celkem 59 (!) zápasů s minimálně čtyřmi body.
Auston Matthews
Fanda NHL
Mladá hvězda Maple Leafs má formu jako hrom. Pouze čtyři další hráči v historii NHL dokázali v každém z úvodních sedmi duelů sezóny zapsat minimálně dva body. Matthews jich celkem nastřádal šestnáct za deset branek a šest asistencí. Kromě něj dokázali do sezóny odstartovat sedmi vícebodovými zápasy v řadě pouze Wayne Gretzky, Mario Lemieux, Mike Bossy a Kevin Stevens.
Jednička draftu z roku 2016 je také teprve patnáctým hráčem v historii, jenž dokázal nasázet deset branek v prvních šesti zápasech svého týmu od začátku sezóny. Od ročníku 1943-44 se kromě něj dostali takto rychle na deset branek jen čtyři další hráči.
Kyle Palmieri
Historii celé ligy přepisoval forvard New Jersey. Ještě nikdy se nestalo, aby byl stejný hráč střelcem první branky svého týmu ve čtyřech zápasech od začátku nové sezóny. Na startu té letošní jste si mohli vsadit, že prvním střelcem Ďáblů v zápase bude Kyle Palmieri.
Maxime Lajoie
Obránce Sens nasbíral během prvních šesti zápasů hned sedm kanadských bodů, což je na nováčka a ještě k tomu obránce úctyhodný výkon. V historii ottawského klubu nenasbíral žádný bek v prvních šesti zápasech kariéry tolik bodů, jako právě Lajoie.
Elias Pettersson
Když už jsme u nováčků, nelze nezmínit jméno Eliase Petterssona. Švédský zázrak loni překonal snad všechny rekordy švédské nejvyšší soutěže a ve velkém stylu vletěl také do NHL. Během pěti zápasů nastřílel stejný počet branek a přidal tři asistence. Od sezóny 1997-98 je teprve šestým hráčem, který odstartoval kariéru v NHL osmi body v pěti zápasech.
Dokonce už si na sociálních sítích vysloužil přirovnání k samotnému Waynu Gretzkymu. Dojem malinko kazí jen zranění, které mu nešetrným zákrokem způsobil Mike Matheson z Floridy. Snad bude Pettersson brzy v pořádku, aby mohl opět zvedat diváky ze sedadel svými kousky.
Morgan Rielly
Tohle tu vážně dlouho nebylo. Toronto na začátku sezóny šlape jako dobře namazaný stroj a s dobrými výkony Matthewse, Tavarese a spol. se svezl i obránce Morgan Rielly, jehož statistiky jsou na začátku sezóny vskutku působivé.
Jako teprve třetí zadák v historii NHL nasbíral v úvodních šesti zápasech sezóny třináct bodů. Když někdo překoná rekord slavného Bobbyho Orra, má to svou váhu. Rielly také bodoval v každém z uvedených střetnutí. Žádný obránce v historii Maple Leafs neotevřel nový ročník takhle dlouhou bodovou šňůrou.
John Tavares
Také nová letní posila se v Torontu uvedla parádně. Pouze před sto lety, v úvodní sezóně NHL (1917-18), dokázal nový hráč v dresu Leafs nasbírat v prvních pěti zápasech minimálně deset bodů. Tehdy to dokázali rovnou tři – Harry Cameron (15), Reg Noble (12) a Corb Denneny (10). Od té doby ale nikdo nezačal své působení v torontském klubu tak působivě, jako právě Tavares (6+4).
Nathan MacKinnon a Mikko Rantanen
Výtečně do sezóny vlétla také tahle dvojice z Colorada. Oba tahouni prvního útoku Avs bodovali ve všech šesti dosavadních duelech. Naposledy měl tento klub na začátku sezóny dva hráče s takovouto bodovou šňůrou v sezóně 1993-94. Tehdy ještě klub sídlil v Quebeku a těmi hráči byli Joe Sakic a Mats Sundin.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -