- Reklama -

Zrození dynastie Islanders: Nystromův gól vystřelil Ostrovanům první Stanley Cup

- Reklama -

NHL pamatuje řadu slavných dynastií, které si v průběhu let podmanily ligu. Například Montreal Canadiens jako jediní dokázali v rozmezí let 1956 až 1960 vyhrát pět Stanley Cupů v řadě. Edmonton Oilers zase v 80. letech uchvacovali ofenzivní silou, která jim vynesla pět Pohárů během sedmi let. Nikomu z nich se ale nepovedlo to, co Ostrovanům z New Yorku – vyhrát 19 sérií play-off v řadě. Islanders zvítězili čtyřikrát za sebou mezi roky 1980–1983 a o rok později se ještě dostali do samotného finále, kde je na trůnu vystřídal Gretzkyho Edmonton.
Každá dynastie má svůj počátek. Newyorský příběh se zrodil 24. května 1980. Islanders skončili v základní části v Patrickově divizi druzí, dvacet pět bodů za suverénní Philadelphií, která v průběhu sezony ustanovila dosud platný rekord, když neprohrála 35 utkání v řadě.
Z pozice generálního manažera velel Ostrovanům Bill Torey, na střídačce stál Al Arbour a kapitánem byl obránce Denis Potvin. V brankovišti se střídali Glenn Resch a Billy Smith, který se pro vyřazovací boj stal jasnou jedničkou. V ofenzivě řádil útok přezdívaný Trio Grande ve složení Clark Gillies, Bryan Trottier a Mike Bossy.
Do play-off vstupovali Ostrované ve velké formě, protože v posledních dvanácti zápasech základní části neokusili hořkost porážky. New York nejprve vyřadil v předkole play-off Los Angeles Kings poměrem 3:1 na zápasy. Tým z Long Islandu nezastavil ani Boston a druhý nejlepší tým základní části Buffalo Sabres.
Ve finále se Islanders střetli s Philadelphií Flyers. Po úvodních čtyřech duelech si hokejisté New Yorku vypracovali dva mečboly. První na ledě Letců využít nedokázali. V šestém mači dali Islanders branku na 2:1 z jasného ofsajdu, ale Letci vzápětí odpověděli. Flyers v poslední dvacetiminutovce vymazali dvoubrankovou ztrátu a duel za stavu 4:4 dospěl do prodloužení.
V něm v čase 7:11 rozhodl po přihrávce Johna Tonelliho švédsko-kanadský útočník Bob Nystrom. Hala Nassau Veterans Memorial Coliseum explodovala nadšením. Osm let po vstupu do ligy se New York Islanders dočkali první trofeje Lorda Stanleyho. Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče vyřazovacích bojů si vysloužil Bryan Trottier. Poslední zápas série se zapsal i do dějin televizního vysílání – na příštích deset let to bylo naposledy, co utkání NHL přenášela americká televize.
Foto: Mike Durkin / Flickr.com

- Reklama -
Jan Kadeřábek
Narozen v roce 1993. Absolvent bakalářského oboru Marketingová komunikace a PR na FSV UK. V současnosti studuju žurnalistiku, první ročník magisterského oboru. O hokej se zajímám od 8 let. Díky dlouholetému zájmu o NHL jsem se rozhodl napsat bakalářku na téma „Marketing NHL v letech 2005–2015“. Kanadsko-americká soutěž mě fascinuje především svou úžasnou historií. Aktivně se věnuji karate a běhu, rád čtu a jsem velkým fanouškem rockové hudby, především Guns N‘ Roses, Bruce Springsteena, Rolling Stones, U2, Kiss, Bon Jovi a dalších. Jsem autorem knihy Guns N' Roses: Příběh nejslavnějšího turné, která vyšla v září 2016. Publikace se zabývá nejúspěšnějším obdobím kapely, roky 1989 až 1994.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -