- Reklama -

1850 bodů. Jágr se zařadil po bok Gordieho Howea

- Reklama -

V historických tabulkách NHL sice Jaromír Jágr stále ještě figuruje na čtvrtém místě za Gordiem Howem, ale vlastně už stojí na jeho úrovni. Když si ve včerejším utkání Floridy s Coloradem český útočník připsal asistenci u branky Erika Gudbranssona, zaokrouhlil tím počet svých bodů na 1850, což je stejně, jako má detroitská legenda. V Jágrův neprospěch ale zatím hovoří nižší počet nastřílených gólů (743 vs. 801).
„Jágr našel způsob, jak získávat body, a dneska odehrál velice slušné utkání,“ chválil trenér Panterů Gerard Gallant svého svěřence. Kladenský rodák je v této sezóně se 48 body nejproduktivnějším členem týmu a díky 21 brankám mu patří také prvenství mezi střelci (spolu s Reillym Smithem).

Nebylo co slavit

K historickému momentu došlo v desáté minutě. Těsně po skončení přesilovky si Jágr u pravého mantinelu vyměnil kotouč s Aleksanderem Barkovem a od něho mířila přihrávka na druhou stranu, kam si od modré čáry najel Gudbransson.
„Nesejde na tom, co jsem dnes dokázal. Dostali jsme se do problémů, tlačili na dveře, ale ty se nám zavřely,“ komentuje nejstarší hráč NHL zápas, který Panthers prohráli 2:3, přestože v závěrečném dějství při snaze o vyrovnání vyslali na klec Avalanche 24 střel. V tabulce Atlantické divize kvůli tomu museli vyklidit první pozici, protože Tampa Bay uspěla v Ottawě. Zezadu se na ně navíc po vítězství nad Chicagem tlačí Boston.
„Dříve jsme vždycky vyhrávali díky dobrým startům. Je naší chybou, že dnes se to nepovedlo. Tenhle zápas měl parametry play off, my jsme tak hráli ve druhé a třetí třetině, ale v první ne,“ pokračuje Jágr v hodnocení. „Avalanche nás trochu překvapili. V Západní konferenci jsou na hraně postupu. My musíme hrát také tak jako oni.“

Tři roky v Rusku chybí

Pochvalné ódy na výkony Jaromíra Jágra tak musely zaznít z jiných úst. Přednost dostanou spoluhráči, za něž promluvil parťák českého útočníka Aleksander Barkov.
„Je úžasné, co dokázal. Získal v kariéře tolik bodů a pořád přidává další. Je to skvělý hokejista a pro mě je čest hrát s ním ve stejném týmu a ve stejné formaci,“ říká Barkov, o víc než polovinu mladší než 44letý veterán.
„Vyrovnat Gordieho Howea, to je něco úžasného,“ složí soupeři poklonu kapitán Lavin Gabriel Landeskog. „Je úžasné, že to dokázal, přestože strávil tři roky v Rusku a nehrál NHL. Dnes večer ukázal, proč je tak úspěšný. Je velký, silný, šikovný. Gratuluji mu.“

37 bodů od Messiera

K nasbírání 1850 bodů potřeboval Jaromír Jágr nastoupit do 1611 zápasů základní části, během 22 sezón přitom oblékl dresy osmi klubů NHL. Jak už bylo řečeno výše, nastřílel 743 branek, na asistence tedy připadá 1107 bodů.
Gordie Howe působil v lize 26 sezón. Až na poslední ročník 1979-80, kdy se vrátil po osmileté pauze, aby v Hartfordu uvedl do vybrané společnosti syna Marka, strávil celou kariéru v Detroitu. Zaznamenal během ní 801 gólů a 1049 nahrávek.
Před Jágrem jsou v historických statistikách už jen suverénní lídr Wayne Gretzky a Mark Messier. K jeho dostižení potřebuje člen Triple Gold Clubu 37 bodů.

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -