- Reklama -

Arrivederci Reto Berra?

- Reklama -

Když začne náhradní gólman chytat lépe než týmová jednička, tak máte problém. V Coloradu mají ale jiný neduh – dva záložní brankáře, mezi kterými si musí zvolit. Mladý nováček Calvin Pickard, který nastoupil jen v pěti zápasech NHL, nebo jeho zkušenější kolega Reto Berra, jež ale v posledních zápasech zažíval krušné momenty? Odpověď na tuto otázku by Patricku Royovi mělo zodpovědět dnešní domácí utkání.
Všechno začalo přesně před týdnem. Semjon Varlamov byl kvůli problémům s třísly mimo hru, a tak se do branky Colorada postavil sedmadvacetiletý Berra. Ale moc dlouho tam nepobyl. Hokejistům Caroliny stačilo 10 střel a 17 minut, aby švýcarského brankáře poslali třemi góly do šaten. Utkání dochytal Pickard, za jehož záda už žádný kotouč neproklouzl. Jeho týmu se podařilo otočit skóre a po vítězství 4:3 mohl dvaadvacetiletý Kanaďan oslavit svoji první výhru v NHL.
Podobný scénář se opakoval i o tři dny později – 8 střel, 11 minut, 3 góly – a Berra šel pod sprchu. Následně přišel Pickardův čas. Znovu neinkasoval, znovu jeho mužstvo otočilo zápas a na ledě Arizony zvítězilo 4:3. Patrick Roy nehodlal opakovat stejnou chybu potřetí a v následujícím duelu proti Chicagu už dostal Pickard šanci od první minuty. I když Colorado prohrálo 2:3, rodák z Monctonu si připsal 42 úspěšných zákroků a byl vyhlášen druhou hvězdou večera.
Svoji příležitost tak dostane i v dnešním střetnutí proti Dallasu. „Uvidíme, jak to dnes dopadne. Věci se mohou změnit. Ale momentálně si zaslouží zůstat v našem týmu,“ řekl Roy. Pokud si povede dobře, pro Berru to může být nechtěnou vstupenkou na waiver list. Tam by si ho buď vybralo jedno z 29 dalších mužstev, nebo by zamířil na farmu. Ale zatím to z jeho snem o NHL nevypadá příliš dobře.
https://twitter.com/adater/status/538417522631278593
Přitom Berra čekal na svoji šanci mnoho let. Už v roce 2006 jej draftovalo St. Louis, ale naděje mu svitla až o sedm let později. Calgary se prvního dubnového dne roku 2013 rozhodlo vyměnit obránce Jaye Bouwmeesterea, a obratem putovala i práva na tehdy šestadvacetiletého brankáře. Rodák z Bulachu se rozhodl využít nečeká příležitosti a s Flames podepsal jednoletý kontrakt.
Sezonu 2013-2014 sice zahájil na farmě, ale později si vybojoval místo v základní sestavě Calgary a spolu s Karri Rämem utvořili brankářský tandem. Ten se rozpadl v březnu 2014, když byl Berra vyměněn do Colorada. Následně podepsal s klubem tříletou smlouvu s ročník příjmem 1,4 miliónů dollarů.
Ale v Denveru mu pšenka nekvete. Momentálně má z brankářského tria jednoznačně nejhorší úspěšnost zákroků. Ze sedmi startů si připsal jen dvě vítězství, to poslední je navíc už tři týdny staré. Patrick Roy už několikrát zmínil, že tři brankáře ve své týmu nechce. Semjon Varlamov by se měl vrátit do hry již příští pondělí a tak příliš času na rozmyšlenou nezbývá. Dnešní zápas tak bude hrát klíčovou roli a pokud Pickard potvrdí svoji formu, Reto Berra si může začít balit kufry.

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -