- Reklama -

Bitva Canucks a Flames bude pořádně vypjatá

- Reklama -

Dnes v noci to vypukne! Startuje vyřazovací část NHL, šestnáctka vyvolených si to rozdá o nejcennější hokejovou relikvii – Stanley Cup. Do play-off letos postoupilo pět kanadských klubů a hned v úvodním kole budeme svědky dvou ryze kanadských soubojů. Ottawa se postaví Montrealu, Plameny z Calgary zase vyzvou Vancouver. Sérii s takovým obsazením by před sezónou asi tipoval málokdo.
Calgary Flames se do vyřazovací fáze podívají poprvé za posledních šest let. Vancouver Canucks se oklepali z loňského propadáku a po roce se vrací do boje o slavný pohár. Výhodu domácího prostředí mají v sérii Kosatky.
Možná si vybavíte loňský zápas plný bitek a nepříčetného kouče Tortorellu, jak se dobývá do šatny soupeře. Bitva těchto rivalů je vždy maximálně vypjatá. Oba týmy spojuje v play-off dlouhá a zajímavá historie. Naposled se oba týmy utkaly v play-off v roce 2004. Flames tehdy jako šestí nasazení vyřadili třetí Vancouver v napínavé sedmizápasové sérii. Kosatky vyhrály šestý zápas na ledě soupeře ve třetím prodloužení, o postupu Calgary ale rozhodl v sedmém utkání ve Vancouveru Martin Gelinas (také v nastavení). Plameny to nakonec dotáhly až do finále Stanley Cupu proti Tampě Bay.
Ve všech třech posledních případech, kdy na sebe narazili Vancouver a Calgary v play-off, se série protáhla na sedm zápasů a vítěz se nakonec podíval až do finále Stanley Cupu (1989 Calgary, 1994 Vancouver, 2004 Calgary).


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru


„Nezáleží na tom, co se stalo v minulosti. Počítá se jen to, co je právě teď,“ říká kouč Canucks Willie Desjardins, který dokázal ve své první sezóně u týmu vrátit klub ze západního pobřeží do play-off. V něm jeho svěřenci narazí na svého velkého rivala, který je po letech absence pořádně nažhavený.
Na jedné straně stojí zkušený tým, který v letech 2011 a 2012 dvakrát kraloval základní části NHL a vyhrál President’s Trophy. V roce 2011 si Kosatky zahrály finále Stanley Cupu, nezvládly však rozhodující sedmý duel na domácím ledě proti Bruins. Od té doby však nepřešly první kolo, loni se do vyřazovací části nedostaly vůbec. Zkušenosti z play-off ale tento tým má.
Na druhé straně se představí tým, který je mladší, rychlejší a disciplinovanější, zároveň však také mnohem méně zkušený, pokud se bavíme o vypjatých zápasech play-off. Vždyť dnešní předpokládaná sestava Flames zatím dohromady ve vyřazovací části nastřádala jen 211 zápasů  (celý kádr má na kontě 262 startů v play-off). Oproti tomu v týmu Vancouveru jen bratrská dvojice bratří Sedinů  nastoupila ve Stanley Cupu do 195 zápasů, celý tým dá dohromady 827 utkání play-off.
Prosadí se tedy stárnoucí Canucks nebo mladí Flames? „Nemyslím si, že na zkušenostech nějak významně záleží,“ říká například křídelník Kosatek Alex Burrows. Co však zajisté bude hrát roli, jsou emoce. Kdo je zvládne lépe, postoupí. „Bude v tom hodně napětí. Fanoušci budou bláznit, atmosféra bude bouřlivá. Tyhle zápasy znamenají hrozně moc,“ ví Burrows, co ho se spoluhráči čeká.
„Je to jiné než v základní části. Všechno je mnohem intenzivnější, v sázce je mnoho. Mladí, kteří to ještě nezažili, to velmi rychle pocítí,“ říká zadák Kevin Bieksa. „Tohle je nová sezóna, nový začátek. Na zkušenostech moc nezáleží. Celé je to o tom, jak se vypořádáte s konkrétním soupeřem.“
Důležitým faktorem každé série mohou být přesilovky. Oba týmy patří ve využívání přesilových her do první desítky, seřadily se hned za sebou na 7. a 8. místě. Vancouver byl ale s 367 tresty pátým nejtrestanějším týmem základní části, zatímco Plameny daly svým soupeřům nejméně přesilovek ze všech týmů v lize. Disciplína celek kouče Hartleyho zdobila.
Není divu, že se Flames snažili, aby byli vylučovaní co nejméně. Ve hře v oslabení totiž byli až na 20. místě v lize, zatímco Vancouver byl ve hře v početní nevýhodě druhý nejlepší. Co z toho tedy plyne? Hráči Flames jsou málo vylučovaní, když už ale na oslabení dojde, je to v jejich podání bída. Naopak Canucks jsou trestaní často, ale oslabení hrají výborně. No a teď si vyberte…
„Blokují spoustu střel, hrají tvrdě do těla, všichni makají nadoraz. To je jejich identita a my se jim v tom musíme vyrovnat,“ uvědomuje si Derek Dorsett. Skutečně, hráči Flames zblokovali celkem 1557 střel v základní části, v této činnosti neměli v lize konkurenci, nad ostatními v tomto směru vynikal zejména Kris Russell.
„Jsou málo vylučovaní, protože jsou rychlí a dostanou se k puku jako první. Nehákují, ale bruslí. Jsem si jistý, že pan Hartley je na nás dobře připraví,“ říká Alex Burrows. „Přesilovky a speciální týmy hrají v play-off obrovskou roli. Musíte být extrémně disciplinovaní.  Je potřeba brzy zjistit, jak rozhodčí pískají a kde je ta hranice, za kterou už budou vylučovat,“ vysvětluje Kevin Bieksa.
Produktivita obou týmů závisí ve velké míře na výkonech první útočné formace. Bude mít navrch mladá dvojka  Johnny Gaudreau-Sean Monahan s Jiřím Hudlerem, nebo útok dvojčat Sedinových s Radimem Vrbatou? Branku Plamenů bude hájit Jonas Hiller, Kosatky zřejmě do úvodního duelu nasadí Eddieho Läcka.
Nejproduktivnější hráči:
Vancouver
Daniel Sedin (72), Henrik Sedin (69), Radim Vrbata (61)
Calgary
Jiří Hudler (76), Johnny Gaudreau (64), Sean Monahan (62)
Bilance v posledních deseti zápasech základní části
Vancouver: 6-3-1
Calgary: 6-2-2
Průměr branek na zápas v základní části
Vancouver – vstřelené 2,88, obdržené 2,68
Calgary – vstřelené 2,89, obdržené 2,60
využití přesilovek
Vancouver 19,3 %
Calgary 18,8 %
oslabení
Vancouver 85,7 %
Calgary 80, 6%
Foto/Photo by: Icon Sportswire

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -