- Reklama -

Bod na zápas. Cale Makar se zařadil mezi velikány

- Reklama -

Avs měli všechno ve svých rukách. Věděli, že stačí vyhrát oba své poslední zápasy a vyhrají základní část. S tím je spojen zisk Prezidentovy trofeje a také výhoda domácího prostředí na začátku každé série play-off (a případně i v každém zápase číslo sedm).

Svěřenci kouče Jareda Bednara svůj úkol zvládli s přehledem – Los Angeles Kings smázli 6:0 a 5:1. Dvěma góly řídil jejich rozhodující duel Tyson Jost, který v prvním útoku nahradil chybějícího Nathana MacKinnona. Vítězem zkrácené základní části 2021 je tedy Colorado.

Skvělou sezónu má za sebou brankář Phillip Grubauer, tradičně výtečný byl Nathan MacKinnon, vynikající ročník prožil Mikko Rantanen, svoje si odehráli i další opory. Jednou z nich byl bezesporu dvaadvacetiletý zadák Cale Makar.

Ten si v závěrečném utkání připsal jednu asistenci, čímž uzavřel svůj letošní bodový účet na 44 bodech (8+36) ve stejném počtu utkání. Ve své teprve druhé sezóně v NHL tak dosáhl na ceněný průměr jednoho bodu na zápas, což je mezi obránci stále považováno za výjimečný počin.

- Reklama -

Vždyť od roku 1996, tedy za posledních 25 let, na tento průměr dosáhla před Makarem jen pětice beků – Nicklas Lidström, Mike Green (dvakrát), Erik Karlsson, Brent Burns a John Carlson.

Rodák z Calgary nezanedbává ani své obranné povinnosti, hraje chytře i ve svém vlastním pásmu, dokáže rozdat hit a ve statistice účasti na ledě při vstřelených a inkasovaných brankách má 17 kladných bodů.

V bodování obránců skončil na šestém místě, přestože vynechal dvanáct zápasů. Všichni, kteří skončili před ním, odehráli o deset či jedenáct duelů víc. Na prvního Tysona Barrieho ztratil pouhé čtyři body, na druhého Adama Foxe tři (Tyson Barrie 48, Adam Fox 47, Victor Hedman 45, Kris Letang 45, John Carlson 44, Cale Makar 44).

V průměru bodů na zápas se mu ale nikdo z nich ani nepřiblížil, druhý Tyson Barrie sbíral průměrně 0,87 bodu na utkání. Průměr 1,00 a vyšší je pro obránce v NHL stále velká vzácnost.

Bobby Orr v sedmdesátých a Paul Coffey s Rayem Bourquem v osmdesátých letech se přes tuto hranici dostávali pravidelně, absolutní rekord Bobbyho Orra má hodnotu 1,78 (139 bodů v 78 zápasech sezóny 1970-71).

Legendární zadák Bruins zapsal v kariéře osm sezón s průměrem přes bod na utkání, z toho hned šestkrát překonal magickou stobodovou hranici. Jiný elegantní bruslař, Paul Coffey, se přes bod na zápas dostal ve třinácti sezónách, Ray Bourque dokonce ve čtrnácti!

Ofenzivní časy osmdesátých let jsou ale dávno pryč. Za poslední čtvrtstoletí to více než jednou dokázal pouze Mike Green (2008-09, 2009-10), další čtveřice to zvládla jedinkrát – Nick Lidström (2005-06), Erik Karlsoon (2015-16), Brent Burns (2018-19) a John Carlson (2019-20).

Cale Makar je v pouhých dvaadvaceti letech dalším do party. V historii organizace QuebecNordiques/Colorado Avalanche to před ním dokázal pouze Steve Duchesne. Ten v ročníku 1992-93, ještě v dresu Nordiques, nasbíral 82 bodů v 82 utkáních.

Loni si Makar za své výkony vysloužil Calder Trophy pro nejlepšího nováčka NHL. Dočká se po roce další individuální trofeje? Jisté je, že patří mezi favority na zisk Norris Trophy pro nejlepšího obránce, dvanáct vynechaných zápasů na tom nic nemění.

Vyzyvateli mu budou zejména Adam Fox, Victor Hedman, Charlie McAvoy, Shea Theodore a Dougie Hamilton. Vynikající sezónu mají za sebou i Jakob Chychrun, Darnell Nurse, Tyson Barrie, John Carlson, Kris Letang nebo Jeff Petry.

Většina expertů se shoduje, že Makar ve své kariéře Norris Trophy vyhraje, pravděpodobně dokonce několikrát. Dočká se už letos?

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -