- Reklama -

Brian Rafalski a další. V USA ocenili hokejové osobnosti

- Reklama -

Hokejová síň slávy NHL přijímá nové členy v polovině listopadu, ta ryze americká o tři týdny později. Letos se jejími novými členy stali dva bývalí aktivní hokejisté (přesněji řečeno pár) a dva dlouholetí trenéři. Mezi legendy byli uvedeni Brian Rafalski, Karyn Bye Dietzová, Jeff Sauer a Lou Vairo. Při slavnostním ceremoniálu v Minneapolisu navíc obdrželi cenu Lestera Patricka za službu hokeji v USA zástupce komisaře NHL Bill Daly a prezident Flyers Paul Holmgren.
Pro NHL byl Brian Rafalski se svojí výškou necelých šest stop dlouho „podměrečným“ obráncem. Někdejšího amerického juniorského reprezentanta uvedli do slavné soutěže až New Jersey Devils, kteří s ním v jeho 26 letech podepsali smlouvu jako s volným hráčem, předtím strávil rodák z Deabornu čtyři sezóny v Evropě. Hned ve svém premiérovém ročníku 1999-2000 se ale Rafalski stal pevnou součástí mužstva, které vybojovalo Stanley Cup, sám k tomu přispěl 32 body v základní části a 8 v play off.
O rok později při neúspěšné obhajobě (Ďáblové prohráli s Coloradem) byl Rafalski s osmnácti body nejproduktivnějším zadákem vyřazovacích bojů. Druhého titulu s New Jersey se tedy dočkal až v roce 2003, mezitím zařadil do své sbírky stříbrnou medaili z olympiády v Salt Lake City. Kov stejného ražení si v roce 2010 odvezl také z Vancouveru, kde byl navíc vyhlášen nejlepším obráncem turnaje.
„Získal ho tak nenápadně. Byl to hráč s vysokou úspěšností. Jeho bránění bylo jedním z nedoceňovaných aspektů jeho hry,“ tvrdí člen americké hokejové exekutivy Jim Johansson.
V roce 2007 Rafalski poprvé a naposledy změnil v NHL dres, na pět let se upsal Detroitu. V jeho dresu slavil v roce 2008 další titul, u Rudých křídel se před třemi lety rozloučil s aktivní kariérou. V odehrání poslední sezóny z kontraktu mu zabránily problémy s koleny. Vlastně to nebyl úplný konec, letos v lednu nastoupil ještě ke třem utkáním za mužstvo Florida Everblades v nižší ECHL, než kvůli bolestem zad řekl definitivně sbohem.
„Brian měl velký vliv na to, že jsme v roce 2008 získali Stanley Cup a o rok později se znovu dostali do finále,“ poděkuje ještě jednou generální manažer Rudých křídel Ken Holland. „Byl perfektním partnerem pro Nicklase Lidströma. Když se na obou z nich začal podepisovat čas, vzájemně si pomohli udržet se na vrcholu.“
Rafalskiho bilance v NHL se uzavřela na 833 utkáních základní části, v nichž zaznamenal 79 branek a 436 asistencí. V play off přidal sto bodů ze 165 startů.
Karyn Bye Dietzová byla nejlepší střelkyní americké hokejové reprezentace při zlatém triumfu v Naganu. O čtyři roky později se zúčastnila ještě her v Salt Lake City, kde Spojené státy vybojovaly druhé místo. Kromě toho má šest stříbrných medailí ze světových šampionátů. V roce 2011 byla uvedena do Hokejové síně slávy IIHF.
Jeff Sauer je s 655 výhrami sedmým nejúspěšnějším trenérem amerických univerzitních soutěží. S Wisconsinem získal dva tituly v NCAA. Jako hlavní kouč stál na lavičce při paralympijských triumfech národního týmu USA na hrách ve Vancouveru a v Soči.
Lou Vairo působil v 80. letech krátce jako asistent v New Jersey, ale Američané oceňují především jeho podíl na rozšíření hokeje do méně tradičních oblastí. Jako svazový šéftrenér zval na reprezentační soustředění hráče ze všech částí USA. Sám mnohé z nich posléze vedl, byl hlavním trenérem olympijského mužstva v roce 1984 a reprezentaci vedl také na mistrovstvích světa v období 2000-03.
Bývalý newyorský právník Bill Daly je od roku 2005 pravou rukou šéfa NHL Garyho Bettmana, předtím byl hlavním ligovým právníkem.
Hokejová dráha Paula Holmgrena je neodmyslitelně spojená s Philadelphií. Za Flyers, kteří ho v roce 1975 draftovali v šestém kole, odehrál skoro osm sezón, až v závěru aktivní kariéry strávil půldruhého roku v Minnesotě. Ihned poté se k Letcům vrátil a začal se angažovat ve vedení mužstva. Nejprve jako asistenta trenéra, poté jako hlavní kouč. Po čtyřletém intermezzu v Hartfordu mu Letci nabídli práci šéfa skautingu a poté místo ředitele oddělení pro hráčské záležitosti. V roce 1999 povýšil na asistenta generálního manažera, o sedm roků později nahradil Bobbyho Clarkea v nejvyšší funkci. Letos v létě přepustil post generálního manažera Ronu Hextallovi a stal se prezidentem Flyers.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -