- Reklama -

Budoucí dědeček Gretzky: Los Angeles mi poradil táta

- Reklama -

Mnozí se domnívali, že za odchodem nejlepšího hráče všech dob do Los Angeles stála jeho novomanželka Janet. O trejdu, který 9. srpna 1988 šokoval nejen hokejovou Kanadu, ale celý sportovní svět, toho bylo napsáno dost. Nyní samotný Gretzky uvedl, že jeho žena tehdy chtěla, aby hrál za Detroit Red Wings. Byl to Wayneův otec Walter, který jej nasměroval do L.A.
V onen osudný den byl Gretzky vyměněn z Edmontonu do týmu Kings, společně s ním se stěhovali spoluhráči Marty McSorley a Mike Krushelnyski. Opačným směrem zamířili Jimmy Carson, Martin Gelinas, 15 milionů dolarů a tři volby v prvním kole draftu (v letech 1989, 1991 a 1993).
V úterý se Gretzky ohlížel za svou kariérou společně s Bobem Nicholsonem, bývalým šéfem kanadského hokejového svazu. Co všechno největší hokejová hvězda všech dob prozradila? Jak se těší na to, že bude brzy dědečkem? Jak po letech vzpomíná na osudný 9. srpen?
„Byl jsem prodán. Nebyla to výměna,“ prohlásil. „Oilers mi dali na výběr. Mohl jsem jít do New Yorku, Detroitu nebo Los Angeles. Všichni si mysleli, že L.A. vybrala Janet, ona ale řekla, ať jdu do Detroitu. Byl to můj táta, kdo mi zavolal a řekl, ať vezmu Los Angeles. Ať už byl důvod jakýkoli, řekl mi, že bych se tam měl přestěhovat. A já se pak stal členem Kings,“ řekl „The Great One“.
Legendární útočník dále uvedl, že je nadšený z toho, jaký zájem o hokej v Kalifornii jeho příchod vyvolal. Organizace San Jose, Anaheimu a Los Angeles označil za jedny z nejlepších v současné NHL.
Tento týden se legendární devětadevadesátka vrátí do Edmontonu u příležitosti třicátého výročí zisku prvního Stanley Cupu pro Oilers. Na sraz po třiceti letech dorazí kompletní tým z roku 1984, včetně hvězd jako byli Mark Messier, Jari Kurri, Paul Coffey, Grant Fuhr nebo Glenn Anderson. Chybět nebude ani tehdejší kouč Glen Sather.
„Začali jsme se o tom bavit s Kevinem Lowem a Craigem MacTavishem asi před rokem. Byli jsme výjimečná parta hráčů,“ popisuje Gretzky vznik myšlenky oslavit výročí prvního triumfu s celým týmem.
„Byli jsme děti. Prostě jsme hráli hokej. Glen Sather nám stále opakoval, že ani nevíme, jak dobří jsme. Nikdo nemyslel na vyhrávání trofejí nebo na to, že bude v Síni slávy. Byla to zábava,“ vzpomíná Gretzky, jenž se s aktivní kariérou rozloučil v roce 1999. V té době byl držitelem jednašedesáti rekordů NHL.
Nejproduktivnější hokejista historie se také před pár dny dozvěděl, že se stane poprvé dědečkem. Jeho dcera Paulina nedávno oznámila, že s partnerem, golfistou Dustinem Johnsonem, čeká narození prvního potomka.
„Budeme teď se ženou prarodiči a bude to zábavná část našeho života,“ říká s úsměvem. „Charles Barkley (bývalý vynikající basketbalista, pozn. aut.) mi poslal zprávu a ptal se mě, jaké to je spát s babičkou. Odpověděl jsem mu, že docela dobré,“ zakončuje povídání v odlehčeném duchu Wayne Gretzky.
Foto/Photo by: J. Pellgen

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -