- Reklama -

Před třiceti lety získal Montreal Stanley Cup. Od té doby Kanada čeká

- Reklama -

Byl to tehdy velký hokejový svátek. Tradiční kanadský klub, který ale nepatřil k největším favoritům sezóny, a proti němu Králové z Los Angeles. Finále Stanley Cupu se poprvé odehrávalo ve slunné Kalifornii a byl u toho i nejlepší hokejista světa Wayne Gretzky. Finálová série vyvrcholila pátým duelem v montrealské hale Forum na den přesně před třiceti lety.

Gretzky musel vynechat první polovinu sezóny kvůli problémům se zády, ale vrátil se právě včas. V semifinále proti Torontu byl ústřední postavou. V utkání číslo šest rozhodčí nepotrestali jeho vysokou hůl, kterou v prodloužení zasáhl do obličeje Douga Gilmoura. O minutu později vstřelil Gretzky vítězný gól a vynutil sedmý rozhodující duel. V něm pak Toronto sestřelil hattrickem a Kalifornie se mohla těšit na první finále v historii. Sen celé země javorového listu o kanadském finále snů mezi Montrealem a Torontem se rozplynul.

Montreal před sezónou opustil kouč Pat Burns, který zamířil do Toronta, a na střídačku Habs tak usedl Jacques Demers. V brance stál hvězdný Patrick Roy, který se ale v základní části dost trápil. V play-off to byl ale starý dobrý St. Patrick. V zadních řadách vyčnívali Eric Desjardins nebo Mathieu Schneider, ofenzivu pak posílili hráči jako Kirk Muller, Brian Bellows nebo Vincent Damphousse. Kapitánem týmu byl Guy Carbonneau.

Vyřaazovací část zahájili Habs na ledě rivala z Quebeku, kde oba duely prohráli (2:3 v prodloužení a 1:4). Poté ale zvítězili čtyřikrát v řadě, z toho dvakrát v nastavení, čímž položili základ ke své rekordní jízdě. Dodnes drží rekord NHL, když dokázali během jediného play-off vyhrát deset prodloužení v řadě. Ve druhém kole vyřadili Buffalo ve čtyřech zápasech, z nichž ale tři dospěly až do overtimu.

- Reklama -

Proti Islanders pak potřebovali na postup pět utkání a přidali další dvě vítězná prodloužení. Ve finále překazili Gretzkyho sen o Stanley Cupu pro Los Angeles, když zvítězili 4:1 na zápasy, z toho třikrát v prodloužení. O deset vítězných tref v prodloužení se postaralo celkem sedm hráčů, tři z nich dokázali vystřelit výhru dvakrát (Muller, Carbonneau a LeClair). Ale pojďme pěkně od začátku.

Úvodní zápas finále ovládli Kings, kteří ve Foru zvítězili 4:1. I ve druhém duelu měli navrch Králové, kteří ještě necelé dvě minuty před koncem vedli 2:1. Poté si ale kouč Montrealu Jacques Demers zavolal rozhodčí a nechal přeměřit zahnutí hole Martyho McSorleyho, zadáka Kings. Jak se ukázalo, hůl odporovala pravidlům a McSorley byl vyloučen.
Eric Desjardins přesilovku využil a svou druhou trefou v utkání poslal zápas do prodloužení. V něm pak přidal i vítěznou trefu. Dodnes se jedná o jediný hattrick obránce ve finále Stanley Cupu. Série se stěhovala do Los Angeles za vyrovnaného stavu.

Oba kalifornské duely dospěly až do prodloužení a v obou byl nakonec za hrdinu montrealský křídelník John LeClair, autor obou vítězných branek. Ten se stal po více než čtyřiceti letech prvním hráčem, který rozhodl prodloužení ve dvou zápasech play-off za sebou (naposledy to dokázal legendární Maurice Richard v roce 1951).

V zápase číslo pět už si Canadiens nenechali pohár vyrvat z rukou. Krále téměř k ničemu nepustili. Defenzivní specialista Carbonneau nedovolil Gretzkymu jedinou střelu na branku. Po výhře 4:1 se tak mohli Habs radovat ze svého čtyřiadvacátého Stanley Cupu v klubové historii.

Patrick Roy získal podruhé v kariéře Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play-off. Průměrně ve vyřazovacích bojích inkasoval jen 2,13 branky na utkání a prohrál všehovšudy čtyři duely. Ohromně koncentrovaný byl zejména ve vypjatých chvílích, kdy se zápasy prodlužovaly. To on měl velkou zásluhu na tom, že Montreal zvládl deset prodloužení za sebou. Dodnes je Roy jediným hráčem, který získal Conn Smythe Trophy třikrát.

„Bylo pro mne mnohem jednodušší soustředit se a zůstat koncentrovaný během play-off, než tomu bylo v základní části. Každý zápas byl mimořádně důležitý,“ komentoval svou „proměnu“ oproti dlouhodobé části Roy.

Soupiska Montrealu 1992-93
Brankáři:
Patrick Roy, André Racicot
Obrana:
Eric Desjardins, Mathieu Schneider, Rob Ramage, Patrice Brisebois, Lyle Odelein, J.J. Daigneault, Sean Hill, Donald Dufresne, Kevin Haller
Útok:
Guy Carbonneau, Denis Savard, Kirk Muller, Vincent Damphousse, Brian Bellows, John LeClair, Gary Leeman, Paul DiPietro, Mike Keane, Stephan Lebeau, Benoit Brunet, Jesse Belanger, Gilbert Dionne, Ed Ronan, Todd Ewen, Mario Roberge

Od roku 1993 se do finále Stanley Cupu probilo několik týmů z Kanady, ani jeden z nich ale neuspěl. Dnes tohle čekání trvá přesně třicet let. Kdy skončí?

1994 Vancouver 3:4 s Rangers
2004 Calgary 3:4 s Tampou
2006 Edmonton 3:4 s Carolinou
2007 Ottawa 1:4 s Anaheimem
2011 Vancouver 3:4 s Bostonem
2021 Montreal 1:4 s Tampou

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -