- Reklama -

Makar byl v každém zápase nejlepším hráčem na ledě, přiznal Gretzky

- Reklama -

Měl to být především souboj Connora McDavida a Leona Draisaitla s Nathanem MacKinnonem. Což o to, všichni zmiňovaní pánové hráli fantastický hokej a byli ozdobou série. Tu ale opanoval muž s osmičkou na zádech. Cale Makar naprosto dominoval a čněl vysoko nad ostatními.

A musel to uznat i nejlepší hokejista historie. Wayne Gretzky získal s Edmontonem v osmdesátých letech čtyřikrát Stanley Cup (1984, 1985, 1987, 1988) a dodnes má ke klubu vřelý vztah.

Však také svými komentáři v televizním studiu lezl příznivcům Colorada poněkud na nervy. The Great One zkrátka nedokázal tak úplně zakrýt, komu v této sérii přeje úspěch. Fandy Avalanche nejvíce naštval tím, že se zastával Evandera Kanea po jeho zákroku na Nazema Kadriho.

Nicméně po skončení série měl pro tým z Denveru jen slova respektu a chvály. „Číslo osm bylo nejlepším hráčem na ledě. V každém zápase,“ poklonil se Makarovi. A to je od někoho, jako je Gretzky, obrovská pocta, zvláště když si uvědomíme, jak blízko má legendární devětadevadesátka ke Connoru McDavidovi.

- Reklama -

Jediný hráč, který snese srovnání s Makarem, a to ofenzivně i defenzivně, je Bobby Orr. Nikdo jiný mě nenapadá,“ prohlásil dále Gretzky, který v osmdesátých letech velmi zblízka sledoval jiného ofenzivního beka a fenomenálního bruslaře, Paula Coffeyho.

A chválou nešetřili ani jiní. „Máme velké štěstí, že můžeme zblízka sledovat zrození legendy. Tohle se často nevidí,“ komentoval další fenomenální výkon třiadvacetiletého beka Erik Johnson.

Rodák z Calgary se zlepšil už na 22 bodů ve 14 utkáních. Průměr 1,57 bodu na zápas v jednom play-off je třetí nejvyšší mezi všemi beky v historii (Paul Coffey měl v roce 1985 průměr 2,06, Bobby Orr měl v roce 1972 průměr 1,60).

Žádný z hráčů, kteří v letošní vyřazovací fázi ještě zůstali, nemá vyšší bodový průměr než právě coloradský obránce. Ten je tak v tuto chvíli horkým kandidátem na Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play-off.

Více než svými góly a nahrávkami ale tentokrát uchvátil svou precizní defenzivou. Za highlight série můžeme označit akci ze druhého zápasu, kdy se rozjetý McDavid řítil na osamoceného Makara. Ten s ním ale zvládl bruslit, přestože bruslil pozadu, a nakonec mu naprosto ukázkově a čistě vypíchl puk.

Pětibodový hrdina večera, jak je jeho zvykem, veškerou chválu odmítal. „Už jen být zmiňován někým, jako je Wayne Gretzky, je velká pocta,“ prohlásil hráč, který se včera hned několikrát zapsal do historie.

Jako teprve sedmý bek nasbíral v jednom duelu play-off pět bodů, je však úplně prvním, který to zvládl v utkání, které ukončilo sérii (tzv. series clincher).

Makar tímto výkonem také vyrovnal klubový rekord Colorada v počtu bodů v jednom zápase play-off. Více bodů nikdo nikdy neměl, pouze Peter Forsberg a Risto Siltanen zvládli pět bodů za jeden večer, stejně jako Makar. Ten je ale jediným bekem.

Pouze dva hráči v celé historii NHL dokázali v zápase, který poslal jejich tým do finále Stanley Cupu, nasbírat více bodů (Wayne Gretzky 7, John Anderson 6).

Makar včera také překonal hranici 50 bodů v play-off v kariéře (celkem má 53), stačilo mu na to 49 zápasů. Jen dva zadáci zvládli padesátku rychleji – Bobby Orr (39) a Brian Leetch (41).

Jediným obráncem, který v zápase play-off zaznamenal více bodů, byl Paul Coffey (6). Makar je v tuto chvíli také nejproduktivnějším hráčem svého týmu, a to má za spoluhráče hvězdné útočníky Nathana MacKinnona, Nazema Kadriho, Mikko Ratanena nebo Gabriela Landeskoga.

Loni ho ve velmi těsném souboji připravil o Norris Trophy Adam Fox, podle některých neoprávněně (byť měl Fox také fantastickou sezónu). Letos ho dost možná o stejnou trofej připraví Roman Josi. Pokud ale Avalanche dotáhnou své snažení do konce, vynahradí si to Makar ziskem Stanley Cupu, a v tom případě pravděpodobně dostane i Conn Smythe Trophy. A to by byla určitě dostatečná náplast.

O tom, že je nejlepším bekem planety a jedním ze tří nejlepších hráčů NHL, nyní všechny přesvědčil. I Waynea Gretzkyho.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -