- Reklama -

Colorado s Francouzem míří do finále. Postup vystřelil Lehkonen, zářil Makar

- Reklama -

Prohrávali 1:3, pak 2:4. Přesto hráči Avs ani na chvíli nepanikařili. Zápas číslo čtyři nakonec dospěl za stavu 5:5 do prodloužení. V něm velmi brzy rozhodl o výhře a postupu Colorada do finále Artturi Lehkonen.

Tento pracovitý Fin, který přišel před letošní uzávěrkou přestupů z Montrealu, se Lavině ve vyřazovacích bojích náramně vyplácí. Je skvělý při forčekingu, hraje dobře dozadu a umí udeřit v nejdůležitějším momentu.

Vždyť to byl on, kdo loni vítězným gólem v prodloužení šestého zápasu překvapivě poslal Canadiens přes Vegas do finále Stanley Cupu. Teď opět vystřelil svému týmu postup do finále, a zase v prodloužení.

- Reklama -

Stal se tak teprve druhým hráčem v celé historii NHL, který něco takového dokázal dvakrát. Před ním to zvládl pouze Gordie Drillon z Toronta. Že vám to jméno nic moc neříká? Není divu, bylo to v letech 1938 a 1939.

„Právě teď bych za něj dal klidně deset voleb v prvním kole draftu!,“ smál se po utkání Nathan MacKinnon, který měl pro Fina jen slova chvály. „Kdyby mi někdo během sezóny 2016-17 řekl, že tu dnes budeme, asi bych tomu nevěřil,“ líčil po postupu dojatý kapitán Gabriel Landeskog.

Ten tak připomněl mimořádně mizernou sezónu, kdy Avs skončili poslední v celé lize s pouhými 48 body. Poté neuspěli ani v draftové loterii a spadli z prvního na čtvrté místo. Z něj si pak vybrali obránce se jmenovkou Makar. A zbytek už znáte.

Pavel Francouz tentokrát nezářil jako v předchozích dvou utkáních, i v zápase číslo čtyři ale předvedl několik výtečných zákroků. A co je hlavní, opět to stačilo na výhru. Sympatický Čech tak zůstává v letošním play-off stoprocentní. Nastoupil do šesti zápasů a ani jednou neprohrál.

Od vítězné éry na přelomu tisíciletí, kdy Colorado dvakrát získalo Stanley Cup (1996, 2001), je to poprvé, kdy si Avalanche zahrají o pohár.

Hráči na ledové ploše chvíli váhali, zda se mají trofeje pro vítěze konference dotknout (údajně to přináší ve finále smůlu), ale generální manažer Joe Sakic jim bez váhání pokynul: „Běžte si pro to.“

A hráči poslechli. Landeskog i MacKinnon vzali pohár do rukou. To ostatně kdysi udělal i sám Sakic a finále nakonec dopadlo dobře. Avs se tedy této pověry nebojí.

Dalším hrdinou zápasu byl obránce Cale Makar, který zaznamenal pět bodů (1+4). Je teprve sedmým bekem historie, který v play-off předvedl pětibodové vystoupení a vůbec prvním, jenž to dokázal v duelu, který zakončil sérii.

Bilance Avs v letošním play-off je zatím naprosto suverénní. Vyhráli dvanáct ze čtrnácti utkání (Nashville 4:0, St. Louis 4:2, Edmonton 4:0). Zvládnou přidat ještě čtyři výhry proti Tampě nebo Rangers?

 

 

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -