- Reklama -

Calgary je bez kouče, Sutter dostal padáka

- Reklama -

Před rokem se ostřílený kouč Darryl Sutter radoval ze zisku Jack Adams Award pro nejlepšího kouče sezóny. Také podepsal novou, lukrativní smlouvu. O rok později je ale všechno jinak.

Ambiciózní klub z provincie Alberta sice před sezónou přišel o své dvě hvězdy, Matthewa Tkachuka a Johnnyho Gaudreaua, do kádru ale přišli Jonathan Huberdeau, Mackenzie Weegar a Nazem Kadri. Na papíře Flames rozhodně vypadali jako tým, který by měl udělat play-off.

Uplynulá základní část ale byla v jejich podání hodně krkolomná a postup do bojů o Stanley Cup zůstal jen nesplněným přáním. Ihned po skončení sezóny rezignoval generální manažer Brad Treliving a spekulovalo se, co bude s hlavním koučem.

Zůstane na střídačce Sutter? Přesedlá do role generálního manažera? Odejde? Jasno do celé situace vnesli představitelé klubu dnes, když oznámili, že čtyřiašedesátiletý rodák z Alberty byl odvolán z funkce.

- Reklama -

Není žádným tajemstvím, že jeho oldschoolové metody příliš nesedly novým posilám. Třeba Jonathan Huberdeau se pod Sutterovým vedením neuvěřitelně propadl z loňských 115 bodů (30+85) na letošních 55 (15+40)!

Někteří hráči se v průběhu sezóny dali slyšet, že pod Sutterem dál hrát nechtějí, a pokud by kouč zůstal u týmu i nadále, budou se poohlížet po jiném působišti. Veřejně se ho zastal snad jen Tyler Toffoli, jeden z jeho oblíbenců ze společného působení u Kings.

Dvojnásobný vítěz Stanley Cupu s Los Angeles z let 2012 a 2014 často působil dost nevrle. Na co se bude v jeho podání z letošní sezóny vzpomínat? Třeba na to, jak na tiskovce odbyl dotaz novináře, proč v průběhu zápasu zmizel Huberdeau v kabině, odpovědí „šel se vysrat.“

Nebo po debutu nadějného mladíka Jakoba Pelletiera, kdy měl zhodnotit jeho výkon v utkání, Sutter suše odvětil: „jaké má číslo?“. Načež s uštěpačným výrazem ve tváři přečetl z papíru Pelletierovy statistiky ze zápasu.

Na farmě Calgary Wranglers celý rok naprosto dominoval maličký útočník Matthew Phillips, který vyrovnal historický rekord AHL v počtu vítězných branek za sezónu. Sutter se dlouho bránil jeho povýšení do prvního týmu. Když už byl Phillips povolán „nahoru“, kouč mu dopřál pouhých 9 minut na ledě. V dalším zápase hrál Phillips jen 5 minut, zbytek prosince pak proseděl v press boxu mezi zdravými náhradníky, než byl odeslán zpátky do AHL. Tomu se tedy říká „dostat pořádnou šanci.“

Nikdo Sutterovi neodpáře jeho úspěchy. V počtu odkoučovaných zápasů i výher patří do nejlepší desítky v historii NHL. Dvakrát dovedl Kings ke Stanley Cupu, ve sbírce má již zmiňovanou Jack Adams Award. Jeho drsné metody a často až arogantní chování k mladým hráčům a novinářům se ale příliš nehodí do roku 2023. Šanci zřejmě dostane někdo mladší, progresivnější, modernější, bližší mladým hráčům.

A co se tedy bude v Calgary dít dál? Kdo se stane novým generálním manažerem a kdo bude novým koučem? Dá se očekávat, že Flames se nebudou ohlížet po žádné „velké rybě“, pokud tedy jde o trenérské křeslo. Odcházejícímu Sutterovi budou platit ještě další dva roky 4 miliony dolarů ročně, to je slušný balík na přilepšenou k důchodu.

O další podobně drahou personu zřejmě usilovat nebudou. Nabízí se tak především dvě jména. Kirk Muller, bývalý výborný útočník, dělal Sutterovi v posledních dvou letech asistenta a má i zkušenosti s funkcí hlavního kouče, kterou zastával v Carolině.

No a pak je tu Mitch Love, kouč Calgary Wranglers, farmářského týmu Flames. Jeho celek šlape na jedničku a je hlavním adeptem na Calder Cup pro letošního šampiona AHL. Výtečně zná talentované mladíky v organizaci Flames, jako jsou Pelletier, Wolf, Phillips, Zary a další. Tahle volba by byla vcelku logická.

Zůstane v klubu v nějaké pozici asistent generálního manažera Craig Conroy? Mnozí fanoušci také volají po návratu klubové legendy Jaromea Iginly. Nejbližší dny snad dají na většinu otázek odpověď.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -