- Reklama -

Cassidy: Vyhazov z Bostonu a nyní Stanley Cup

- Reklama -

Bylo právě 14. června 2022, když Vegas Golden Knights oznámili, že jako nového hlavního kouče týmu najali Bruce Cassidyho, který před tím dlouhých šest let působil u bostonských Medvědů.

Střih. Je o rok později, 13. června 2023, a Bruce Cassidy ve svém novém působišti zvedá nad hlavu Stanley Cup. Tým z Nevady pod jeho vedením prožil parádní rok. Získal divizní titul, k tomu ovládl celou Západní konferenci a teď se raduje i ze zisku nejcennější trofeje.

„Jsem v klubu. Jsem tam! A jak tam jednou jste, nikdo už vás nikdy nevyhodí,“ rozplýval se na ledové ploše po posledním vítězném zápase.  Zařadil se mezi trenéry, kteří dokázali provést svůj tým náročnými vyřazovacími bitvami až k vítěznému cíli.

- Reklama -

Po vyhazovu z Bostonu nehledal práci dlouho. Doslova během pár hodin mu začal zvonit telefon. Ozval se i starý známý George McPhee z Vegas a Cassidy novou výzvu přijal. Nemusí litovat, ba právě naopak. „Mít své jméno na Stanley Cupu je ta nejlepší odměna,“ culí se.

Že je dobrým koučem už v minulosti dokázal. Ve sbírce má třeba ceněnou Jack Adams Award pro nejlepšího kouče sezóny. S Bruins získal Prezidentovu trofej pro nejlepší tým základní části a v roce 2019 je dovedl do finále Stanley Cupu. Tehdy jeho svěřenci padli se St. Louis. Letos už mu to vyšlo.

Se šéfem Golden Knigts se velmi dobře zná. Byl to právě George McPhee, současný prezident hokejových operací, kdo stál za jeho příchodem. Stejně jako před dvaceti lety, kdy McPhee z pozice GM Washingtonu najal Cassidyho jako kouče Caps.

„Trenéři se mění, to je normální. Boston potřeboval změnu. Pomohlo jim to, hráli letos skvěle. Můj příchod pomohl změnit některé věci ve Vegas a Pete DeBoer (bývalý kouč Vegas) zase pomohl Dallasu. Tak to prostě chodí,“ nedělá si z loňského propuštění těžkou hlavu.

„Změnilo mi to život (odchod z Bostonu). Je to jedna z nejlepších věcí, jaká se mi mohla přihodit. A moje děti už nemusejí ve škole poslouchat, že svou práci dělám blbě,“ dodal s úsměvem.

Jaké to je zvednout pohár nad hlavu, už ale věděl. V roce 2011 trénoval záložní celek Bruins a byl u toho, když Medvědi na ledě Vancouveru ovládli rozhodující sedmý zápas a získali Stanley Cup. Měl na starosti práci s tzv. black aces, tedy náhradníky, kteří byli mimo sestavu, ale museli být připraveni kdykoli naskočit, pokud by bylo třeba.

Tenkrát si to ale tolik nevychutnal. Nebyl to jeho pohár, cítil, že na něm nemá žádnou zásluhu. Tentokrát je to jinak. Zásluhu na triumfu Zlatých rytířů má. A to velmi výraznou.

 

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -