- Reklama -

Chceme World Cup pořádat pravidelně, zní z NHL

- Reklama -

O Kanadský pohár se bojovalo pětkrát v rozmezí let 1976 až 1991, odstupy mezi jednotlivými ročníky však byly různé. Ani Světový pohár se zatím nestal akcí, o jejímž místě v plánovacím hokejovém kalendáři by bylo jasno dlouho dopředu, jako je tomu třeba u olympiád. To by se ale mělo změnit. NHL a NHLPA by rády vysílaly nejlepší hokejisty do bojů na mezinárodní scéně každé čtyři roky.
„Dali jsme si za cíl pořádat tento turnaj pravidelně. takže ho chceme udělat i v roce 2020,“ potvrdil druhý nejvyšší muž v ligové hierarchii Bill Daly. „Myslím, že se z něho stane velký zábavní produkt. Očekáváme, že půjde o fantastickou událost, která bude vyprodaná a tady v Torontu velice populární.“
Šéf ligových odborů Don Fehr mu přizvukuje. „Předchozí Světové poháry byly skvělými událostmi samy o sobě, ale neměly takovou sílu, aby se z nich staly pravidelné akce. Takový byl náš plán: etablovat značku, dát Světovému poháru identitu a od toho se odrazit dál.“
Šest hokejových velmocí doplněných o společný evropský tým a výběr mladíků ze Severní Ameriky si dá dostaveníčko v hale Air Canada Center v době od 17. září do 1. října. Po bojích ve dvou čtyřčlenných skupinách postoupí dvě nejlepší mužstva z každé skupiny do vyřazovací fáze. Na dva úspěšné semifinalisty následně čeká bitva o titul na dva vítězné zápasy.

Tento model je nový jak z hlediska formátu turnaje, tak zúčastněných týmů. Formát vypadá rozumně, nasazení dvou „nenárodních“ týmů se setkalo s rozporuplnými ohlasy. Možná, že příští turnaj bude vypadat zase jinak, liga a unie se ale shoduje na tom, že zářijový termín je ideální. Klubům NHL sice zasahuje do přípravy, ale není nutné přerušovat sezónu jako v případě olympiády.
Když už na hry po pěti kruhy přišla řeč: tahle dvě významná klání, jak zdůrazňují oba oslovení činovníci, by na sebe neměla být jakýmkoliv způsobem vázaná.
„Považujeme je za zcela samostatné události,“ bere si tentokrát slovo jako první Donald Fehr. „Olympiáda má své výhody a své vlastní problémy. Je to samostatná akce, která není zaměřená pouze na hokej. Nemyslíme si, že by jedna akce vylučovala druhou.“
Bill Daly navazuje: „Je spousta záležitostí spjatých s účastí na olympiádě, které nemají žádný efekt a dokonce ani nesouvisí s pořádáním World Cupu.“
„Momentálně máme od hráčské asociace a hráčů samotných signály, že rádi reprezentují svoji zemi a milují souboje s nejlepšími na mezinárodních turnajích,“ dává zástupce NHL fanouškům naději, že by nejlepší hokejisty světa mohli vidět i na příští olympiádě v Pchjongčchangu.
A stejně jako se mění pořadatelská města ZOH, mohly by se v budoucnu střídat i lokace, kde se uskuteční zápasy Světového poháru.
„Doufáme – a já osobně i očekávám – že z World Cupu se stane tak významná a výnosná událost, že se nám budou hlásit další zájemci o pořádání,“ prozradil Fehr.

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -