- Reklama -

Chicago Blackhawks: sladká současnost, krušná budoucnost

- Reklama -

Dobojováno jest. Blackhawks se po domácím vítězství 2:0 proti Tampě fb-chicagoBay stali potřetí za posledních šest let šampióny NHL. Ale každý úspěch něco stojí. Kádr kolem lídrů mužstva Jonathana Toewse, Patricka Kanea a Duncana Keitha bude muset projít výraznou redukcí, aby se Chicago vměstnalo pod platový strop.
Toewsovi s Kanem končí jejich stávající kontrakty a ty nové zatíží klubovou pokladnu 21 milióny dolarů – což je zhruba 30 procent celkové částky, kterou budou moci Blackhawks v příštím ročníku využít na platy hráčů. Generální manažer Stan Bowman se může snadno dostat do slepé uličky (fakticky už v ní stejně je) a nezbude mu nic jiného, než říci Sbohem řadě svých svěřenců. Nejen těm, kterým letos končí smlouva, ale i dalším, jejichž kontrakty jsou pro klub příliš nákladné.
Pro sezónu 2015-2016 má Chicago pod smlouvou jen 14 hráčů, nicméně i tato úzká skupina ukrojí z platového stropu 64 miliónů dolarů. Pokud bude jeho hodnota pro následující sezónu stanovena na předpokládaných 71 miliónů USD, mají Blackhawks k dispozici zhruba jen sedm miliónů k tomu, aby doplnili kádr alespoň šesti hráči (a dosáhli minimálního (20) počtu jmen, která musí být zapsána na soupisce klubů v NHL).
A začínáme pěkně zostra. Dvaadvacetiletý útočník Brandon Saad, třetí nejlepší střelec Chicaga v základní části, se počínaje 1. červencem stane chráněným volným hráčem. Podle spekulací by Saad mohl požadovat obdobné finanční ohodnocení, jakého se před dvěma lety dostalo útočníkovi Dallasu Jamiemu Bennovi – 5,25 miliónů dolarů ročně po dobu pěti let.
Pravda, s Bennem se počítalo jako s dlouhodobým tahounem mužstva, nicméně v roce 2013 se ještě neřadil mezi naprostou špičku NHL, kam ho katapultovala teprve spolupráce s Tylerem Seguinem v průběhu posledních dvou sezón.
Saad sice nemůže jednat o novém kontraktu se zástupci jiných klubů, ale týmy v NHL mají přesto páku na to, jak ho přivést ke svému vlastnímu prahu – tzv. offer sheet. Jednoduše řečeno – nabídnou danému hráči smlouvu a jeho současný zaměstnavatel ji může nebo nemusí dorovnat.
Offer sheet se příliš často nevyužívá, protože pokud by třeba Chicago Saada pustilo, dostane obratem ještě kompenzaci v podobě výběrů v draftech. A čím vyšší finanční obnos, tím kvalitnější a početnější by ony výběry byly. Jenže Saad je tak lákavé zboží a Blackhawks jsou v tak složité platové situaci, že toho může leckterý generální maanžer využít ve svůj prospěch.
A to jsme pořád u jednoho jediného hráče. Mezi chráněné volné agenty se toto léto zařadí i útočník Marcus Kruger a obránce David Rundblad. Ten se letos pohyboval na hraně základního kádru, ale v příští sezóně by měl výrazně povýšit. Chicago i hokejová kluziště jako taková totiž definitivně opouští obránce Kimmo Timonen, nové smlouvy se pravděpodobně nedočkají ani zadáci Michal Rozsíval a Johnny Oduya.

Ani útočné formace nezůstanou pohromadě. Ofenzívní řady mužstva by měly přijít o Brada Richardse, Antoineho Vermettea, Andrewa Desjardinse a Daniela Carcilla. Ti všichni by měli uvolnit prostor Saadovi, Krugerovi a Rundbladovi.
Ale my ještě nekončíme. Doposud jsme hovořili pouze o hráčích, kterým končí kontrakty. Jenže Bowman se bude muset činit i na přestupovém trhu. Už dlouho se hovoří o odchodu veterána Patricka Sharpa. Třiatřicetiletý útočník má ve smlouvě limitovanou no-trade klauzuli, takže kdyby jej vedení Chicaga chtělo vyměnit, může si sestavit seznam míst, kam by byl ochoten odejít.
Přestože už není nejmladší a jeho smlouva by mohla leckoho odradit (5,9 miliónů ročně do roku 2017), stále patří k žádaným hráčům. Mezi zájemce o jeho služby se řadí i mužstvo Washingtonu Capitals, kde hledají zkušeného útočníka, který by trochu odlehčil kapitánovi Alexi Ovečkinovi.
Mezi další adepty na přestupovou horečku patří Bryan Bickell, Andrew Shaw a Kris Versteeg – ten byl ostatně vyměněn už v roce 2010, kdy Blackhawks řešili podobné problémy, jakým čelí letos.
Bowman bude muset improvizovat. Přesto má v rukávu několik trumfů. Tím hlavním je ruský útočník Artěmij Panarin, pátý nejproduktivnější hráč letošního ročníku KHL, který koncem dubna podepsal s klubem nováčkovský kontrakt. Ke slovu by se měli dostat i obránce Ville Pokka a útočník Nick Schmaltz, kteří zatím neodehráli v NHL ani jeden zápas.

Artěmij Panarin si zahrál i na letošním mistrovství světa v Praze a Ostravě

Blackhawks spadají pod Centrální divizi, která se letos ukázala jako ta nejkvalitnější. Všech sedm tamějších týmů si v základní části připsalo nejméně 90 bodů, k čemuž měly ostatní tři divize hodně daleko. Pět z těchto sedmi mužstev postoupilo do play off a z jejich středu pak vzešel současný šampión – Chicago Blackhawks.
I to dokazuje, že něco jako garance účasti v play off je čirý nesmysl, byť jste úřadující vítěz ligy (příklad LA Kings hovoří za vše). Teď bude vše záležet na Bowmanovi a jeho spolupracovnících. Chicago může přežít léto relativně bez úhony a pokračovat ve svém tažení za dalšími tituly, stejně tak se ale může propadnout hodně hluboko. Příští ročník nám odhalí, kterou z těchto cest se Blackhawks vydají.
Foto: Icom Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -