- Reklama -

Doma kvalitu nemáme, přiznávají Rusové

- Reklama -

Až budou stavitelé ruského národního týmu pro Světový pohár ve středu oznamovat jména prvních šestnácti nominovaných hokejistů, půjde výhradně o hráče působící v NHL. Minulý týden to po návratu z inspekční cesty do zámoří oznámil hlavní skaut reprezentace Alexej Žamnov.
„Jsme rozhodnuti vybrat šestnáct hráčů z NHL,“ sdělil bývalý útočník Winnipegu, Chicaga, Philadelphie a Bostonu, který dnes zastává post generálního manažera Spartaku Moskva. „O zbývajících sedmi místech na soupisce budeme diskutovat. Možná se dostane i na hráče z Kontinentální ligy, ale pro nás je teď nejdůležitější sestavit seznam prvních šestnácti lidí.“
Prestižní turnaj za účasti šesti hokejových velmocí a dvou mužstev sestavených ze „zbytku“ hvězd nejrychlejší kolektivní hry na světě se uskuteční ve druhé polovině září letošního roku. Už tento týden musí všechny týmy zveřejnit základní podobu soupisek, na doplnění do 23členného limitu mají čas do 1. června.
Pořadatelem World Cupu je NHL spolu s hráčskou asociací NHLPA. Všechny zápasy bude hostit torontská hala Air Canada Center. Rusové při svém rozhodování berou na zřetel především dvě věci: 1. hrát se bude na užším kluzišti; 2. nesmí se opakovat debakl z olympiády v Soči, kde tým tvořený z poloviny hráči z domácí soutěže vypadl už ve čtvrtfinále s Finskem.
„Pokud budeme chtít přivézt hráče z Kontinentální ligy, musí to být ti správní hráči pro národní tým. Nejedeme na Světový pohár, abychom prohráli všechny zápasy. Chceme zvítězit. Pokud vezmeme hráče z KHL, musí být dost dobří,“ upozorňuje Žamnov v interview pro kanadskou televizní stanici Sportsnet.

Spolu s trenérem Olegem Znarokem a dalšími členy realizačního týmu shlédli při svém putování po arénách NHL během osmi dnů pět zápasů a osobně se potkali s mnohými potenciálními oporami sborné.
„V Rusku sledujeme utkání NHL v televizi, ale naživo je to mnohem lepší. Je pro nás také důležité promluvit si s hráči a poznat, jak se cítí a co očekávají,“ říká vítěz olympiády v Albertvillu 1992.
Žamnov a jeho kolegové budou nominaci skládat i s myšlenkou na příští hry pod pěti kruhy, které se uskuteční v roce 2018 v jihokorejském Pchjongčchangu, šanci mají tedy i talentovaní mladíci Artěmij Panarin, Jevgenij Kuzněcov, Nikita Kučerov či další.
„Chceme pro Světový pohár postavit mužstvo, které se stane základem pro olympiádu. Chceme vybrat správné hráče pro budoucnost. Chceme je vidět v ostrých zápasech, protože na World Cupu se sejdou nejlepší hokejisté světa. Chceme mít jistotu, že náš tým bude konkurenceschopný.
Foto: Roland Peschetz

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -