- Reklama -

Dotkne se dnes Matthews hokejového nebe?

- Reklama -

Prožívá parádní ročník. Nezadržitelně míří za ziskem Maurice Richard Trophy pro nejlepšího ligového střelce. S 56 vstřelenými brankami překonal Auston Matthews klubový rekord slavné organizace Maple Leafs, který dosud držel Rick Vaive (54).

U tohoto rekordu ale nezůstalo. Žádný hráč narozený ve Spojených státech dosud nedokázal nastřílet za jedinou sezónu víc než 55 branek. To je porce, jakou zvládli na přelomu osmdesátých a devadesátých let nejprve Jimmy Carson a po něm i Kevin Stevens. Oba dva teď Matthews překonal.

„Je pro mne nesmírnou ctí být vůbec zmiňován v jedné větě s těmito jmény. Je to opravdu velká pocta, ale my se tu snažíme o něco mnohem většího,“ komentoval to skromně Matthews s odkazem na to, že konečně touží uspět v play-off.

Po 66 odehraných zápasech má jednička draftu z roku 2016 na kontě už 97 bodů za 56 branek a 41 asistencí. Je prakticky jisté, že poprvé v kariéře pokoří metu šedesáti gólů za sezónu. Dnes večer proti Montrealu má ale na dosah jinou neuvěřitelnou metu – padesát branek v padesáti zápasech!

- Reklama -

Tenhle výkon je odjakživa považován za něco božského, úžasného, naprosto výjimečného. Jako první to dokázal Maurice Richard (1944-45), po něm až za dlouhých 36 let Mike Bossy (1980-81). O rok později to fenomenální Wayne Gretzky stihl za pouhých 39 utkání. Pak už „padesátku v padesáti“ zvládli jen Mario Lemieux (1988-89) a Brett Hull (1990-91, 1991-92). Tihle to zvládli do padesátého utkání svého týmu v sezóně.

Pak je tu ještě čtveřice, která nasázela 50 branek ve svých prvních padesáti zápasech v sezóně (ale kvůli zranění to nestihli do padesátého zápasu svého týmu). Ta čtveřice má složení Jari Kurri, Mario Lemieux, Alexandr Mogilnyj a Cam Neely.

Tyto oficiální rekordy ale berou do úvahy jen prvních 50 duelů od začátku ročníku. Pak je tu ale také možnost, že hráč dá 50 branek za 50 zápasů kdykoli v průběhu sezóny. Což je výkon, který je neméně úctyhodný. A právě ten má dnes na dosah Auston Matthews.

Torontský útočník totiž od listopadu, ve svých posledních 49 startech, nasázel neuvěřitelných 49 branek. Padesátka v padesáti je tedy na spadnutí. Stačí maličkost – aby se nejlepší střelec aktuálního ročníku NHL trefil i dnes do sítě rivala z Montrealu. Dokáže to?

Pokud ano, zapíše se nesmazatelně do historie slavné ligy, podobně jako když dal při svém debutu v NHL čtyři góly.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -