- Reklama -

Dubas už je v Pittsburghu. Pomohl rozhovor s Crosbym

- Reklama -

Mluvilo se o tom už od včerejška, teprve dnes ale Penguins oficiálně oznámili, že do funkce prezidenta hokejových operací najali sedmatřicetiletého Kylea Dubase, který v uplynulých pěti letech působil jako generální manažer Toronto Maple Leafs.

Vlastnická skupina Fenway Sports Group vydala následující prohlášení: „Jsme nadšeni, že můžeme Kylea přivítat v naší organizaci. V minulosti prokázal, že je progresivním, inteligentním a odhodlaným lídrem, který usiluje o vybudování vítězné kultury. Těchto vlastností si v naší skupině velmi ceníme. Jeho reputace a vášeň pro tento sport na nás zapůsobily. Věříme, že je to pro nás začátek nové, dlouhodobě úspěšné cesty.“

Komplimenty zazněly i z druhé strany, tedy od samotného Dubase. „Jménem naší rodiny chci vyjádřit velkou radost, že jsme byli přijati do rodiny Penguins a Fenway Sports Group. Velmi si této příležitosti vážím. Je tu spousta úžasných lidí a všichni jsou odhodlaní vybudovat prvotřídní oddělení hokejových operací,“ řekl rodák ze Sault Ste. Marie.

Ten od roku 2014 působil jako asistent generálního manažera Maple Leafs, od roku 2018 pak povýšil do křesla generálního manažera. V každé z pěti sezón pod jeho vedením postoupilo Toronto do play-off, výraznějšího úspěchu se ale nároční fanoušci nedočkali. Přesto bude Dubas v kanadském klubu zapsán jako GM, který poskládal tým, jenž poprvé po dvaceti letech zvládl postoupit přes první kolo.

- Reklama -

Původně si chtěl Dubas nějakou dobu odpočinout. Nedávno prohlásil, že jediné varianty, které pro něj teď přicházejí v úvahu, jsou setrvání u Maple Leafs nebo delší volno. „Necítím se na to jít někam jinam. Buď budu tady (v Torontu) nebo si vezmu nějaký čas na oddech. Pro celou mou rodinu je má práce dost stresující a vybírá si svou daň,“ prohlásil před pár týdny.

Zájem o jeho služby byl ale evidentně značný a Dubas se nakonec dohodl s Pittsburghem.
Při jeho rozhodování sehrál nezanedbatelnou roli také rozhovor s koučem Mikem Sullivanem a kapitánem Sidneym Crosbym. „Bylo pro mne důležité zjistit, jak to vidí oni, kde se podle nich klub nachází a jaké jsou jejich cíle. Jsou to velmi soutěživí lidé. Jejich kariérní bilance, Sullyho jako kouče a Sida jako hráče, hovoří za vše. Je velmi vzrušující přijít sem a mít příležitost pracovat s takovými lidmi,“ dodal Dubas.

Penguins se v letošní sezóně poprvé po sedmnácti letech neprobojovali do vyřazovacích bojů o Stanley Cup. Vyhazovem to odnesli generální manažer Ron Hextall, jeho asistent Chris Pryor a ředitel hokejových operací Brian Burke. Nového generálního manažera si nyní vybere Kyle Dubas. „Zkusíme vybrat někoho progresivního,“ naznačil své plány.

Vyjádřil také podporu zkušenému jádru týmu, které je podl něj stále schopno bojovat o Stanley Cup. „Pokud chtějí lidé vsázet proti Miku Sullivanovi, Sidneymu Crosbymu, Krisi Letangovi či Jevgeniji Malkinovi, prosím, jen do toho. Já vsadím na ně,“ řekl jednoznačně.

Závěrem dodejme, že v letech 2016 a 2017 získali Pens Stanley Cup, za posledních pět let se ale ani jednou nedostali do druhého kola play-off. A letos do něj, jak už bylo zmíněno, nepostoupili vůbec. Dočká se Dubas v Pensylvánii úspěchu, na jaký s Matthewsem a spol. nedosáhl?

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -