- Reklama -

Flyers vs. Penguins: 50 let trvající Bitva o Pensylvánii

- Reklama -

Pensylvánské kluby Philadelphia Flyers a Pittsburgh Penguins vstoupili na scénu NHL v sezoně 1967–68. Obě organizace byly součástí první rozšiřovací vlny, čímž se počet účastníků ligy rozšířil ze šesti na dvanáct. Tím skončila éra Původní šestky. Mezi lety 1942 až 1967 hrálo NHL pouze šest mužstev.
Díky geografické poloze „Města bratrské lásky“ (Philadelphia) a „Města tří řek“ (Pittsburgh) bylo o vzájemné rivalitě rozhodnuto ještě před vhozením úvodního buly. O 50 let později patří pensylvánská derby k nejočekávanějším duelům každé sezony. Na základě tohoto významného jubilea se vedení NHL rozhodlo, že 25. února 2017 se pod širým nebem na pittsburghském stadionu Heinz Field v rámci Stadium Series představí Penguins proti Flyers.
„Na Pens se člověk vždycky snadno nabudil. Byl to přesně důvod, proč hrajete hokej: kombinace zábavy a vzrušení. Šlo o velmi těžké, emotivní, vypjaté zápasy a moc jsme toužili Tučňáky porazit. Atmosféra byla neuvěřitelná. Fanoušci si to moc užívali. Byla to zvláštní utkání, obzvláště v play off,“ vzpomíná bývalý kanadský útočník Danny Briere, jenž v dresu Letců strávil šest sezon.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Vzájemné souboje ve vyřazovacích bojích lépe vyznívají ve prospěch Philadelphie v poměru 4:2. Jenže co se týče zisku Stanley Cupu, nejvýznamnějším ukazateli úspěšnosti, je poměr přesně opačný – Letci se z něj radovali dvakrát (1974 a 1975), zatímco Tučňáci čtyřikrát (1991, 1992, 2009 a 2016). Pittsburgh prohrál jediné finále v roce 2008 proti Detroitu, Philly po posledním zisku trofeje Lorda Stanleyho postoupila do finále dokonce šestkrát, ale pokaždé odešla poražena.
V základní části se výrazně lépe vede Philadelphii. K aktuálnímu dni si Flyers připsali 151 výher, 90 proher a 7 proher na nájezdy. Do toho je potřeba započítat celkem 30 remíz, než je vedení ligy v roce 2005 nadobro zrušilo.
Největší frustraci museli hokejisté Penguins snášet po dobu téměř 15 let, konkrétně od 7. února 1974 až do 2. února 1989. Tak dlouho totiž nedokázali zvítězit na ledě Letců ve staré hale Spectrum. Během této neslavné série prohráli 39 zápasů a pouze třikrát remizovali.
Velké bitvy proti Philadelphii zažil i Jaromír Jágr…

… To ještě nemohl tušit, že v play-off 2012 bude stát na opačné straně barikády

- Reklama -

V play-off se mužstva proti sobě poprvé postavila v roce 1989, kdy Philadelphia zvítězila v sedmi zápasech. Projít přes Tučňáky se Philly povedlo i v letech 1997 a 2000, naopak roky 2008 a 2009 konečně přinesla vítězství Crosbymu a spol.
Zatím poslední a rozhodně nejpamátnější střetnutí v play-off se datuje do roku 2012, kdy v dresu Flyers nastupoval Jaromír Jágr. Jeho tehdejší tým zvítězil v šesti zápasech. Série se zapsala do dějin ligy díky neuvěřitelně divokým výsledkům – Philadelphia ovládla druhý a třetí zápas výsledky 8:5 a 8:4, díky čemuž si vytvořila tři mečboly. Jenže hned ten první ztratila kvůli drtivé prohře 3:10. První čtyři duely přinesly rekordních 45 branek. Kromě toho rozhodčí v průběhu série rozdali 309 trestných minut, z toho 158 ve třetím utkání.
Zajímavostí je, že když Jágr nastupoval za Pittsburgh, v hale Flyers mu posměšně pouštěli skladbu Dude (Looks Like A Lady) od Aerosmith („Ten chlápek vypadá jako dáma“), což byla narážka na jeho dlouhé vlasy.
Není pochyb o tom, že Bitva o Pensylvánii bude bavit všechny fanoušky hokeje i v následujících letech. Už dnes, 14. ledna, si v domácí hale Letců ve Wells Fargo Center připomenou zvláštní atmosféru derby legendy obou mužstev v rámci zápasu veteránů.
Třetí zápas série play-off v roce 2012

- Reklama -
Jan Kadeřábek
Narozen v roce 1993. Absolvent bakalářského oboru Marketingová komunikace a PR na FSV UK. V současnosti studuju žurnalistiku, první ročník magisterského oboru. O hokej se zajímám od 8 let. Díky dlouholetému zájmu o NHL jsem se rozhodl napsat bakalářku na téma „Marketing NHL v letech 2005–2015“. Kanadsko-americká soutěž mě fascinuje především svou úžasnou historií. Aktivně se věnuji karate a běhu, rád čtu a jsem velkým fanouškem rockové hudby, především Guns N‘ Roses, Bruce Springsteena, Rolling Stones, U2, Kiss, Bon Jovi a dalších. Jsem autorem knihy Guns N' Roses: Příběh nejslavnějšího turné, která vyšla v září 2016. Publikace se zabývá nejúspěšnějším obdobím kapely, roky 1989 až 1994.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -