- Reklama -

Forsberg, Ekblad a Gaudreau. Tři králové bojující o titul nováčka roku

- Reklama -

Rozhněvaní mladí muži znovu budí velkou pozornost a zadávají podklady k diskusím, který že nováček bude na konci letošní sezóny třímat v rukou Calder Memorial Trophy, udělovanou již od roku 1936. Aktuální ročník se sice ještě ani nepřekulil do své druhé poloviny, ale na sklonku roku 2014 už začíná být přece jenom trochu jasnější, kteří hráči se budou po slavné trofeji sápat nejaktivněji. Trojice Forsberg, Ekblad a Gaudreau začíná utíkat konkurenci a zatím to vypadá, že právě mezi těmito hokejisty vypukne rozhodující bitva o nováčka roku.
Filip Forsberg
Ve Washingtonu si rvou vlasy, v Nashvillu otevírají šampaňské. Výměnu talentovaného útočníka Filipa Forsberga si mužstvo z hlavního města Spojených států určitě za rámeček nedá. Představitelé Capitals si leda tak mohou v kalendáři označit černým písmem datum 3. března 2012, tedy den, kdy švédského útočníka poslali k vodě.
Ten se v době, kdy na střídačce Predátorů ještě vládl Barry Trotz, v NHL mihnul jen občas a žádná velká sláva z toho nebyla. Ale jakmile se chopil kormidla Peter Laviolette, jeho kariéra nabrala raketový vzestup. Forsberg si vydobyl neotřesitelnou pozici na levém křídle první formace, ve které ho doplňují Mike Ribeiro a James Neal.
Šikovný forvard zatím poctivě udržuje průměr jednoho bodu na utkání, což ho pasuje nejen do pozice nejproduktivnějšího nováčka NHL, ale zároveň z něj činí 16. muže v kanadském bodování celé soutěže. Ve statistice plus/mínus je pak na samotném čele ligového pelotonu hráčů, který letos čítá již 767 jmen.
Rodák z Östervåly byl vyhlášen nejlepším nováčkem za měsíc listopad a v prosinci bude znovu patřit mezi žhavé kandidáty na vítězství – za 9 odehraných utkání posbíral 9 bodů (3+6). Pokud si udrží výbornou fazónu, mohl by napodobit svého jmenovce Petera Forsberga, který byl v roce 1995 oceněn právě trofejí pro nejlepšího „zelenáče“ NHL.
https://www.youtube.com/watch?v=eMoQe-jgIwI
Aaron Ekblad
Obránce Floridy Panthers by zase mohl napodobit Nathana MacKinnona. Ten se stal jedničkou draftu 2013 a ani ne rok poté už třímal v rukou Calder Trophy. Proti Ekbladovi se však stavějí samotné dějiny NHL, od roku 1990 vyhráli trofej pro nejlepšího nováčka NHL pouze tři obránci. Ale jak se říká – výjimka potvrzuje pravidlo.
Osmnáctiletý Kanaďan patří už od úvodního zápasu letošní sezóny k základním stavebním kamenům defenzívy Panterů. Ale není to zarytý pes obranář, za 32 zápasů si připsal 19 bodů (5+14) a na soupeřovy gólmany už vypálil 63 střel. V obou ohledech ho na soupisce Floridy překonává pouze útočník Nick Bjugstad. Na ledě tráví Ekblad v průměru více jak 22 minut na zápas, což ho mezi nováčky řadí hned na druhé místo za obránce New Jersey Damona Seversona.
Ale ono se není čemu divit. Rodák z dvousettisícového Windsoru byl před pár lety titulován jako „hráč výjimečných kvalit,“ díky čemuž mohl být mužstvy Kanadské hokejové ligy draftován o rok dříve, než by mu za normálních okolností dovoloval jeho věk. Stal se tak teprve druhým hráčem v historii, kterému se dostalo této pocty (prvním byl John Tavares).

Johnny Gaudreau
Je jenom o dva centimetry vyšší než Martin St. Louis, ale stejně jako útočník Rangers i Johnny „The Hockey“ sbíral plnými hrstmi talent, který rozdávali hokejoví bohové. O svých nevšedních schopnostech dal vědět už při své loňské premiéře v NHL. Odehrál jediný zápas, vyslal jedinou střelu…a dal svůj první gól.
Ale letos už se mu sypou body jeden za druhým. Za 35 utkání jich posbíral už 27, k čemuž přispěl i jeho včerejší hattrick na ledě LA Kings, kterým si zadělal na příjemné vánoční svátky. Malý šikula se díky svým výkonům vydrápal až na levé křídlo první formace Calgary, ve které si náramně sedl s českým útočníkem Jiřím Hudlerem.
Jednadvacetiletý útočník nechává za svými zády další mladé talenty v kádru Flames, mezi které patří třeba Sean Monahan, Markus Granlund či trápící se Sven Baertschi. Podobně to vypadá i v kanadském bodování nováčků NHL, kde s výjimkou vedoucího Forsberga nemá žádnou vážnější konkurenci.
Gaudreau byl draftován už v roce 2011, tedy dříve než Forsberg s Ekbladem. Ale zatímco mladý Kanaďan byl jedničkou draftu a švédský útočník byl vybrán jako celkově 11., Johnny „The Hockey“ si musel počkat až do čtvrtého kola, kde si ho až ze 104. místa vyzvedlo Calgary. Někdo měl holt šťastnou ruku.

Foto/Photo by: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -