- Reklama -

Gretzky, Roy či Lindros aneb šest výměn, které plnily titulní stránky

- Reklama -

V den přestupové uzávěrky NHL je vhodný čas ohlédnout se zpátky a připomenout si několik historicky významných výměn mezi kluby. Trejdů, které by se daly označit za památné, a v nichž hráli důležitou roli hvězdní hráči, by se v historii našly desítky, či dokonce stovky. Agentura The Canadian Press z nich vybrala šest, které bez přehánění otřásly hokejovým světem a plnily titulní stránky novin.
Wayne Gretzky do Los Angeles Kings
Tenhle obchod vstoupil do historie jako „The Trade“. Fenomenální Gretzky o pár týdnů dříve dovedl své Oilers počtvrté během pěti let ke Stanley Cupu. 9. srpna 1988 ale vypukla bomba, která v celé Kanadě zvedla vlnu nevole. Majitel Olejářů Peter Pocklington uskutečnil megavýměnu s Kings, která zahrnovala kromě Gretzkyho ještě další hráče, tři první kola draftu a 15 milionů dolarů cash pro Pocklingtonův klub.
Obrázky slzícího Gretzkyho na tiskové konferenci obletěly svět a zářily z titulních stran všech sportovních tiskovin. Tenhle obchod navždy změnil hokejový svět. National Hockey League zapustila kořeny ve slunné Kalifornii a cesta k expanzi do dalších míst na jihu USA byla vydlážděna.

Doug Gilmour do Toronto Maple Leafs
Také tahle výměna mezi Leafs a Flames z roku 1992 patřila k těm gigantickým, zahrnuto do ní bylo deset hráčů. Doug Gilmour měl na hru Javorových listů okamžitý dopad a pomohl tomuto hrdému klubu k největšímu úspěchu od roku 1967, kdy do Toronta naposledy putoval Stanley Cup. Leafs postoupili do finále konference, kde vypadli až v sedmi zápasech s Kings.
Gilmour během svých prvních dvou sezón po příchodu do Toronta nasbíral 238 bodů. Plameny oproti tomu získaly Garyho Leemana, spolehlivého střelce, který dříve dokázal nastřílet i padesát branek za sezónu. Flames tahle výměna k postupu do play-off nepomohla a první vyhranou sérii od té doby si Plameny připsaly až v roce 2004.
Patrick Roy do Colorado Avalanche
Nechvalně známý příběh, který vyústil v odchod legendárního gólmana Patricka Roye z Montrealu. Ten dovedl Canadiens ke dvěma Stanley Cupům (1986, 1993), osudného večera roku 1995 ale neměl svůj den. Kouč Mario Tremblay jej ovšem nemínil odvolat z branky a nechal jej protrpět si na ledě před vlastními fanoušky devět ponižujících gólů.
Porážka 1:11 s Detroitem byla pro „svatého Patricka“ posledním zápasem v dresu Habs, což ostatně hned po vystřídání sdělil týmovému prezidentovi Ronaldu Coreymu. Gólman se stěhoval do Colorada, kde se na jaře radoval z dalšího Stanley Cupu, čtvrtý prsten do sbírky pak přidal s Lavinou v roce 2001. Canadiens na další triumf čekají dodnes.

Eric Lindros do Philadelphia Flyers
Když si v roce 1991 vybrali Quebec Nordiques z prvního místa na draftu Erika Lindrose, bylo z toho velké pozdvižení. Mladík dával od začátku najevo svůj nezájem hrát za tento klub a dres Nordiques skutečně nikdy neoblékl (stalo se tak symbolicky až před pár týdny, spoustu let po skončení kariéry). Představitelé Nordiques tedy dohodli monstrózní deal s Flyers, když kromě jiných získali také Petera Forsberga.
Letci byli z příchodu talentovaného a fyzicky disponovaného mladíka, který se nebál tvrdé hry, právem nadšeni, ani v Quebeku si ale nemohli stěžovat. Naneštěstí pro tamní fanoušky se výkony týmu dostaly na nejvyšší úroveň až po přestěhování klubu do Denveru, kde se také radovali v letech 1996 a 2001 ze Stanley Cupu. Lindros s Philadelphií postoupil pouze jednou do finále.
Cam Neely do Boston Bruins
Útočník Cam Neely byl draftován v roce 1983 Vancouverem z celkového devátého místa, Canucks se ale později vzdali práv na tohoto power-forvarda a vyměnili jej do Bostonu za Barryho Pedersona. Navíc k Bruins poslali také první kolo draftu v roce 1987. Neely za Kosatky nikdy nenasbíral ani čtyřicet bodů za sezónu, v dresu Medvědů ale hned ve své první sezóně nasázel 36 branek a celkem třikrát překonal padesátigólovou metu. Pederson dal za Vancouver po svém příchodu 24 branek, nikdy poté už se nedostal ani na dvacet.
Výměna Neelyho za Pedersona byla jasnou výhrou pro Bruins. Aby toho nebylo málo, Medvědi použili získanou draftovou volbu na Glena Wesleyho, beka, který prožil v NHL dvacetiletou kariéru.
Phil Esposito do Boston Bruins
V roce 1967 se Phil Esposito stěhoval z Chicaga do Bostonu v rámci výměny šesti hráčů. Esposito v dresu Bruins celkem pětkrát ovládl bodování ligy a šestkrát se stal jejím nejlepším střelcem. V sezóně 1970-71 zaznamenal 76 branek a stejný počet asistencí. Medvědům také výrazně dopomohl ke dvěma triumfům ve Stanley Cupu v letech 1970 a 1972. Pro Boston se jednalo o první tituly od roku 1941.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -