- Reklama -

Hammondovi nabídli v Ottawě smlouvu. Kdo z brankářů bude balit kufry?

- Reklama -

Průměr 3.51, úspěšnost zákroků těsně pod 90 procenty. To jsou otřesná čísla i na farmářskou AHL, kde Andrew Hammond ještě začátkem února působil. Jenže potom se Ottawě zranili Craig Anderson i Robin Lehner, rodák ze Surrey byl povolán k prvnímu týmu a v NHL vyšla nová brankářská hvězda. A může svítit dál a jasněji, 27letému gólmanovi dnes Ottawa nabídla smlouvu na další tři sezóny za 4,05 mil. dolarů.
„V první polovině sezóny bych si něco takového nedokázal představit, ale na sportu – a na hokeji obzvlášť – je skvělé, že stát se může cokoliv,“ září štěstím Hammond. „Když mě povolali z farmy, dostal jsem šanci zmáčknout tlačítko opakovaného startu a byl jsem schopný předvést své nejlepší výkony.“

Hammondova čísla z NHL: 24 zápasů, 20 vítězství, brankový průměr 1.79, úspěšnost zákroků 94.1 procenta. V žádném ze svých prvních dvanácti startů ve slavné soutěži neinkasoval víc než dvakrát, čímž vyrovnal 77 let starý rekord Franka Brimseka. Mátožné Senátory svým uměním dotáhl až do play off, které dokonce začal jako jednička. Až po dvou prohrách s Montrealem přepustil místo uzdravenému Andersonovi.
„Andrew přišel do týmu za velice složitých podmínek a ukázal, že je brankářem pro NHL. Byl pod velkým tlakem, ale za celou sezónu prohrál jediný zápas (v normální době),“ shrnuje asistent generálního manažera Senátorů Pierrea Doriona. “ Snažili jsme udělat pro Ottawu to nejlepší. Cítili jsme, že ať už budou podmínky jakékoliv, tohohle kluka potřebujeme podepsat.“
Hammondův příjem v příští sezóně bude činit 1,2 mil. USD, v další vzroste o 150 tisíc a v závěrečném roce se vyšplhá na půldruhého miliónu. Smlouva sice neobsahuje no-trade klauzuli, ale muž s přezdívkou „Hamburglar“ silně kvituje fakt, že jde o jednocestný kontrakt.

Starosti přenechává managementu Senators. Ti teď budou muset rozhodnout, koho z trojice relativně vyrovnaných gólmanů si ponechají a s kým se rozloučí. Generální manažer Bryan Murray na posezónní tiskové konferenci naznačoval, že v případě podpisu smlouvy s Hammondem se v létě pokusí vyměnit Andersona nebo Lehnera, ale Hammond svoji pozici za zcela pevnou nepovažuje.
„Nedali mi žádné garance, že zůstanu zrovna já. Půjdu do kempu s tím, že se pokusím uspět a odehrát v sezóně co nejvíc zápasů. Ale jsme tu teď tři brankáři, tak uvidíme, co se v létě stane,“ říká Hammond. „Oba kluci mě hodně podporovali, tím víc, čím víc jsem chytal. Všichni tři jsme spolu vycházeli dobře. Nevím, co se stane, ale jsme profesionálové a víme, že takovéhle situace k hokeji patří.“
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -