- Reklama -

Holland se sžívá s Edmontonem. Prozradil, na čem chce zapracovat

- Reklama -

Fanshop týmuDlouhých 34 let spojil Ken Holland s organizací Detroit Red Wings. Delší dobu tápající klub se však rozhodl po uplynulém ročníku vykročit jiným směrem a v manažerské kanceláři Rudých křídel od jara sedí Steve Yzerman. Zkušenosti protřelého bafuňáře ale nepřijdou nazmar. Hned 7. května jej najali Edmonton Oilers.
„Samozřejmě, že po tolika letech je to jiné. Ale s každým dnem si zde zvykám víc a víc,“ vyprávěl Holland novinářům. Původně neměl z Detroitu odcházet. Po oznámení, že se Yzerman stane generálním manažerem, Holland dostal místo viceprezidenta klubu. Po třech týdnech ale kývl na výzvu od Olejářů.

„Měl jsem to štěstí, že jsem mohl pracovat pro jeden tým tak dlouhou dobu. Nyní jsem nadšený z nové příležitosti,“ řekl nový vládce týmu z kanadské provincie Alberta.
Do Edmontonu by se měl natrvalo přesunout koncem srpna, kdy plánuje dát na prodej svůj předchozí dům v Michiganu. Ve vedení týmu ale takhle zdrženlivý nebyl. Přivedl nového kouče Davea Tippetta a z mužstva se poroučeli Andrej Sekera, Milan Lucic, Ty Rattie a Tobias Rieder.
Větší konkurence
Novými tvářemi se stali zkušený gólman Mike Smith a útočníci Markus Granlund, Josh Archibald, Tomáš Jurčo, Joakim Nygard a James Neal. Za dobu u Red Wings spolupracoval s mnoha kouči. Nejvíce známými jmény určitě byli Scotty Bowman a Mike Babcock. Uměl ale dát prostor i mladým nepříliš prověřeným trenérům jako byli Dave Lewis či současný lodivod Křídel Jeff Blashill.
Nyní však cítil, že Olejáři potřebují někoho zkušeného. Tippett jako hráč nastoupil v NHL do 721 utkání a dalších 1 114 jich odkoučoval. Umí pracovat jak s ofenzivními týmy (Dallas mezi lety 2002-2009), tak s těmi, které jsou zaměřené na defenzivu (jako ukázal ve Phoenixu/Arizoně mezi lety 2009-2017). Oilers v posledních 13 sezonách hráli play-off pouze jednou, přitom ve svém středu mají dvě výtečné hvězdy v McDavidovi a Draisaitlovi.
„Když jsem to rozebíral, cítil jsem, že je důležité postavit na lavičku někoho zkušeného, kdo už něco zažil. Všichni Tippetta chválili především za to, jak umí budovat vztahy,“ poodhalil zákulisí GM Edmontonu.
Podle Hollanda musí Oilers zapracovat na třech věcech. A to bruslení, větší střelecké síle a především chce širší kádr, ve kterém bude zdravá konkurence o místo na výsluní. Hodně si slibuje od Jamese Neala, spolehlivého střelce, který však v poslední sezoně u rivalů z Calgary zklamal. Někdejší GM Detroitu doufá, že jej znovu rozhýbe spolupráce s některým z jeho výjimečných centrů – McDavidem, Draisaitlem nebo Nugent-Hopkinsem.
„Všichni umí skórovat, ale také tvořit hru. Pokud bude volný, najdou ho. V minulosti ukázal, že je schopen střílet branky,“ vyjádřil se na adresu jednatřicetiletého veterána Holland.
Nyní bude na jeho bedrech příprava předsezónního kempu a rozhodnutí o budoucnosti Jesse Puljärviho, čtyřky draftu 2016, který ale zatím zůstává za očekáváním. „Musím to vyřešit do konce srpna. Zatím se nechci přiklonit k žádné z možností, ale musím najít to řešení, které bude nejlepší,“ popsal svůj proces.
„Mají za sebou velmi těžký rok. Proto jsme tady s Davem (Tippettem). Některá místa jsou obsazená, ale je tu spousta neznámých. Budeme se snažit především vytvořit konkurenci,“ uzavřel své letní uvažování generální manažer Edmontonu.
Titulní foto: Icon Sportswire
Fanda NHL

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -